(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Canon rozširuje ponuku produktov pre broadcasterov a filmovú tvorbu

Autor TS september 2022 -

Nové nástroje od spoločnosti Canon poskytujú broadcasterom a filmárom vylepšené funkcie kamier a flexibilitu pri vytváraní vysoko kvalitného obsahu v rozlíšení 4K za pomoci efektívnejších pracovných postupov.

Spoločnosť Canon rozšírila v reakcii na potreby používateľov ponuku kinematografických a televíznych produktov.

Novinky zahŕňajú najnovší objektív Cine-Servo CN8x15 IAS S E1/P1 pre široké spektrum typov produkcie, modulárnu rozširujúcu jednotku EU-V3 pre kamery EOS C500 Mark II a EOS C300 Mark III, aktualizáciu firmvéru systému Cinema EOS a profesionálny referenčný monitor DP-V2730 s uhlopriečkou 27“ a rozlíšením 4K, ktorý možno ľahko začleniť do produkčných procesov vysielateľov a filmárov.

Zachyťte svet kinematograficky: CN8x15 IAS S E1/P1

Vďaka kombinácii ohniskového rozsahu, kompaktných rozmerov, nízkej hmotnosti a podpore kamier Super 35mm je objektív CN8x15 IAS S E1/P1 ideálny pre široké spektrum filmových a televíznych produkcií. Univerzálny ohniskový rozsah od širokouhlých 15 mm po 120 mm telefoto je možné ďalej predĺžiť až na 180 mm pomocou vstavaného 1,5x telekonvertora pri plnom pokrytí plochy snímača.

Pre potrebu budúcich produkcií je možné zachovať optický výkon 8K v celom rozsahu ohniskových vzdialeností, čo zaručuje konzistentne vysokú kvalitu obrazu v celej ploche.

Objektív CN8x15 IAS S E1/P1 je skonštruovaný s ohľadom na konzistentnosť výsledkov. Farebné podanie je zladené s existujúcim radom kinematografických objektívov Canon a 11-lamelová clona vytvára pôsobivý jemný bokeh. Ponúka vynikajúci optický výkon a špičkovú kvalitu obrazu na produkciu HDR, 4K a 8K. Podporuje komunikáciu cez bajonet EF a pokročilý záznam metadát s podporou technológie Cooke/i Technology™ a je tiež prvým objektívom Cine-Servo, ktorý umožňuje komunikáciu protokolom ZEISS eXtended Data™ (XD) pri použití bajonetu PL.

Objektív je vybavený tým istým 16-bitovým kodérom, aký využívajú televízne a Cine-Servo objektívy Canon. Poskytuje presné údaje o polohe objektívu, ohniskovej vzdialenosti, ostriacej vzdialenosti a clone. Odovzdávanie týchto informácií medzi objektívom a kamerou je zásadné pre VFX, virtuálnu a kinematografickú produkciu.

Špičkový objektív CN8x15 IAS E1/P1 typu Cine-Servo je k dispozícii s bajonetom EF a PL a výkonnou odnímateľnou servomotorovou pohonnou jednotkou. To umožňuje pohodlné natáčanie z ramena počas práce v teréne a dokumentárny štýl a prístup k príslušenstvu potrebnému pre kinematografické produkcie.

EU-V3: Modulárna rozširujúca jednotka pre živú produkciu, kompatibilná s EOS C500 Mark II a EOS C300 Mark III

V televíznom vysielaní, prenosoch z akcií a živej športovej produkcii dochádza k stále výraznejšiemu posunu smerom ku kamerám s veľkoformátovými snímačmi, poskytujú divákom jedinečnú perspektívu pri sledovaní ich obľúbených tímov. Spoločnosť Canon novým požiadavkám používateľov teraz vychádza v ústrety rozširujúcim modulom EU-V3 pre kamery EOS C500 Mark II aj EOS C300 Mark III.

EU-V3 stavia na modulárnej konštrukcii oboch kamier, pri ktorých rozširuje a podporuje špecifické funkcie pre produkčné zostavy s viacerými kamerami a živé prenosy.

EU-V3 ponúka exkluzívnu funkciu monitorovania živého vysielania z produkčného switcheru v reálnom čase. Ako cieľ spätného výstupu je možné zvoliť konektor VIDEO, EVF-V50, MON/HDMI alebo SDI-OUT. Modul EU-V3 taktiež umožňuje prenos indikácie aktívnej kamery cez Ethernet pomocou protokolu XC – ak prijme rozširujúci modul signál, môže rozsvietiť indikátor na tele kamery, zobraziť informáciu na displeji a preniesť signál ďalej na externé zariadenie cez štvorpólový konektor Hirose.

Funkcia spätného SDI a indikácia aktívnej kamery sú nevyhnutné pre informovanie kameramanov o tom, kedy ich kamera beží naživo a aký je aktuálny stav prenosu.

Pri použití EU-V3 a kompatibilných televíznych a Cine-Servo objektívov je možné cez 12-pólový konektor zobraziť na displeji aj aktuálnu vzdialenosť zaostrenia. Merač polohy zaostrenia, ktorý si používatelia môžu zobraziť pozdĺž hornej alebo pravej strany displeja, umožňuje na stupnici vzdialenosti vyznačiť rôzne pozície, ktoré sú počas ručného ovládania pri správnom zaostrení zvýraznené – napríklad pri výbere cieľovej čiary závodu.

EU-V3 je možné kombinovať s objektívom CN8x15 IAS S E1/P1 na kamere EOS C500 Mark II aj EOS C300 Mark III.

Firmvér Cinema EOS: rozširovanie možností

Canon vydáva novú aktualizáciu firmvéru Cinema EOS pre kamery EOS C500 Mark II a EOS C300 Mark III s cieľom rozšíriť možnosti pre živé vysielanie a produkciu strednej až nižšej úrovne a umožniť použitie oboch kamier v živých prenosoch a produkčných procesoch. Hlavná aktualizácia:

  • Implementácia protokolu XC: zapojenie do zostáv s viacerými kamerami, podpora priameho ovládania cez RC-IP100 a ethernetové pripojenie.
  • Rozšírenie schopností automatického ostrenia: podpora 120p/100p AF a detekcia tváre v režime pomalého a rýchleho snímania.
  • Zobrazenie štvorkanálového audia: zobrazenie úrovne pre všetky štyri zvukové kanály, ak je príslušný režim aktívny.
  • Podpora služby Frame.io C2C (z kamery do cloudu): rýchly prenos video súborov pre spoluprácu, zdieľanie, spätnú väzbu a réžiu – zároveň aj služba prenosu z cloudu do kamery.
  • Podpora nového príslušenstva a objektívov: umožňuje kamerám EOS C500 Mark II a EOS C300 Mark III dokonale spolupracovať s objektívom CN8x15 IAS S E1/P1 a rozširujúcim modulom EU-V3, rovnako ako s objektívmi radu Flex Zoom.

DP-V2730: 4K HDR displej pre novú generáciu

Pokročilý profesionálny 4K HDR monitor DP-V2730 je osadený 4K UHD panelom so špičkovým jasom 1 000 cd/m² v celej ploche. Technológia lokálneho stmievania zaisťuje mimoriadne nízku úroveň čiernej 0,001 cd/m².

Monitor DP-V2730 má 27-palcovú obrazovku, ktorá dosahuje vysoký jas s minimálnym šumom, čo je ideálne ako pre broadcastové, tak aj pre postprodukčné prostredie. Vďaka špičkovému jasu, prekresleným tieňom a širokému farebnému gamutu v celej ploche obrazovky získala spoločnosť Canon certifikáciu Dolby Vision a stupeň 1A podľa štandardu EBU TECH3320[1].

Monitor DP-V2730 ponúka súbor oceňovaných monitorovacích nástrojov, ako je monitor priebehu, histogram, monitor jasu snímky, priebeh RGB a mnoho ďalších – všetko založené na najnovšej platforme na spracovanie obrazu spoločnosti Canon, ktorá zaisťuje špičkový výkon. Monitor je vynikajúci pomocník pre vysielanie aj filmovú tvorbu. Prináša špičkový výkon 4K HDR do broadcastových štúdií, prenosových vozidiel aj pre potreby postprodukcie, VFX a ladenia farieb.

Monitor DP-V2730 je vybavený vstupom HDMI a konektormi 12G-SDI (4x vstup a 5x výstup) schopnými prenášať signál 4K60P so vzorkovaním 4:2 a 10-bitovou farebnou hĺbkou alebo 4K30P 4:4:4 12 bitov. Je teda ideálny na začlenenie do rôznych produkčných procesov.

DP-V2730 možno tiež ľahko prepojiť s počítačom, tabletom alebo smartfónom as  displejmi Canon (prostredníctvom siete LAN) pomocou webového používateľského rozhrania Remote Control. Toto rozhranie optimalizované pre dotykové ovládanie poskytuje živé zobrazenie, podrobné informácie o signáli a priamu kontrolu nad vstupmi, monitorovacími nástrojmi a nastaveniami[2].

Používatelia môžu tiež získať možnosť štvorcestného prepínania vstupov SDI na základe plateného upgradu, ktorý podporuje rôzne pracovné postupy, ako je odoslanie výstupného signálu na monitor réžie, externý rekordér alebo naživo do prenosového zariadenia.

Vylepšenie produktov v celom portfóliu profesionálnej audiovizuálnej techniky

Okrem vyššie popisovaných produktov spoločnosť Canon uviedla aj svoju najnovšiu PTZ kameru CR-N700 a kamery XA65, XA60, XA75, XA70 a Canon LEGRIA HF G70.

CR-N700 s rozlíšením 4K60P so vzorkovaním 4:2:2 a 10-bitovou farebnou hĺbkou s pripojením 12G-SDI je PTZ kamera určená pre špičkovú televíznu produkciu.

Nové kompaktné 4K videokamery Canon XA65, XA60, XA75, XA70 a Canon LEGRIA HF G70 sú koncipované tak, aby uspokojili dopyt po živom zdieľaní obsahu vďaka novo zavedenej kompatibilite podľa štandardu UVC.

TS

Poznámky:

[1] Stupeň 1A za kontrastný pomer, špičkový jas, úroveň čiernej, rovnomernosť jasu v ploche obrazu a dobu oneskorenia.

[2] Na aktiváciu tejto funkcie je vyžadovaná platená licencia.

 

Hlavné funkcie a vlastnosti objektívu CN8x15 S E1/P1:

  • Široký uhol záberu 15-120 mm s 8x zväčšením
  • Vstavaný 1,5x telekonvertor – zväčšuje rozsah až na 180 mm
  • Pokrytie celej plochy snímača (s aktivovaným telekonvertorom)
  • Vysoko kvalitná optika pre záznam v rozlíšení HDR, 4K a 8K
  • Modulárna konštrukcia s vymeniteľnou pohonnou jednotkou
  • Vymeniteľný bajonet EF za PF
  • Prvý objektív Cine-Servo s podporou ZEISS eXtended Data (XD)

Hlavné funkcie a vlastnosti modulárnej jednotky EU-V3:

  • Spätný vstup signálu SDI
  • Diaľkové ovládanie B (RS-422)
  • Ethernet
  • Podpora signálu aktívnej kamery
  • Adaptér na batériu V-mount (s D-TAP)
  • 12-pinový konektor objektívu
  • DC výstup 12 V / 2 A

Aktualizácia firmvéru Cine EOS:

  • Podpora protokolu XC
  • Podpora 120p/100p AF
  • Detekcia tváre počas snímania v pomalom a rýchlom režime
  • Zobrazenie štvorkanálového audia
  • Podpora Frame.IO
  • Podpora objektívov radu Flex Zoom a CN8x15 IAS S E1/P1

Hlavné funkcie a vlastnosti 4K HDR displeja DP-V2730:

  • 27" 4K UHD HDR displej
  • Jas 1000 cd/m2 a úrovne čiernej 0,001 cd/m2
  • Uznávané monitorovacie nástroje
  • Spĺňa štandardy Dolby Vision a EBU TECH3220 stupňa 1A
  • Možnosť zapojenia zostavy dvoch alebo štyroch monitorov s podporou 8K
  • Pripojenie 12G-SDI a HDMI