(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Slovenské gastro hľadá cesty von zo zóny ohrozenia. Môže mu pomôcť digitalizácia a fintechové inovácie

Autor TS február 2023 -

Po odznení pandémie covidu stravovací sektor dúfal v čo najväčší návrat hostí, musel však čeliť ďalším úderom – vysokej inflácii a energetickej kríze. Ako to zvládajú podniky a ako to vidia zákazníci?

Situácia posledných dvoch rokov zmenila správanie zákazníkov gastroprevádzok. V čase covidových opatrení sa jedinou možnosťou fungovania stali donáškové služby a balenie jedla „so sebou“.

Pandémia zároveň urýchlila prechod k bezhotovostným platbám, a to aj s pomocou inteligentných zariadení ako sú smartfóny či smart hodinky.

Zdá sa, že tieto návyky sú u mnohých ľudí trvalé. Podľa prieskumu Európskej centrálnej banky sa až 90 % ľudí, ktorí v posledných rokoch začali platiť bezhotovostne, už k platbe v hotovosti neplánuje vrátiť.

Mnoho zákazníkov dodnes uprednostňuje obchody a gastrozariadenia, kde majú možnosť platiť kartou. Naopak, nemožnosť platiť bezhotovostne je pre mnohých dôvodom vyhnúť sa návšteve prevádzky.

Inflácia nastupuje

Gastroprevádzky sa z návratu zákazníkov po odznení opatrení dlho netešili. Ceny potravín a energií začali prudko rásť a podniky museli pristúpiť k zvyšovaniu cien jedál a nápojov – bežne aj o polovicu.

Ovplyvnila vysoká inflácia spotrebiteľské správanie? Odpoveď na túto otázku objasňuje prieskum českej technologickej startupovej spoločnosti Qerko na vzorke 2 498 respondentov.

Chodíte aj v dnešnej dobe do reštaurácie?

Kávičku s koláčikom či chutné gurmánske špeciality si Slováci a Česi mimo domu doprajú častejšie, ako by sa vzhľadom na vývoj cien mohlo očakávať.

Spomínaný prieskum ukázal, že gastroprevádzky navštevuje jeden-dvakrát do týždňa 863 respondentov, teda 34,5 percenta. Zvyšovanie cien pritom nevyrušilo 49,9 percenta opýtaných. Opačne to vníma 28,4 percenta opýtaných, ktorí sa rozhodli sa obmedziť návštevu stravovacích podnikov z dôvodu neúmerne vysokých cien vzhľadom na ich príjmy.

Skladanie ružových okuliarov pokračuje

Otázku „ako ďalej?“ si kladie veľa reštaurácií. Odpoveď na ňu je nejasná, rovnako ako budúcnosť mnohých z nich. Zákazníci sa ukázali v prieskume Qerka ako tí optimistickejší, no v konečnom dôsledku vidia prevádzkovatelia ich úbytok jasnejšie.

Skorší prieskum iniciatívy Pomoc pre gastro ukázal, že až 84 % prevádzok ponúkajúcich jedlá a nápoje sa zhoduje na tom, že zvyšujúce sa ceny majú priamy dopad na úbytok hostí.

Čo bude ďalej?

Na zlepšenie situácie v gastrosektore boli prijaté nové opatrenia. Napríklad v januári 2023 vláda zvýšila stravné pre zamestnancov. Najvýhodnejším daňovo-odvodovým variantom pre zamestnancov i zamestnávateľov je teraz stravné vo výške 6,80 €.

Realizoval sa aj prechod od zaužívaných papierových gastrolístkov k digitálnym stravovacím kartám, čo by mohlo tiež podnietiť ľudí častejšie navštevovať reštauračné zariadenia. Či to tak naozaj bude, ukáže čas.

Bezhotovostná budúcnosť

Zákazníci aj prevádzky sa v prieskume zhodli na jednej veci – bezhotovostné platby uprednostňuje drvivá väčšina opýtaných. Moderné riešenia a aplikácie, ktoré zjednodušujú objednávanie a platby v reštauráciách sú momentálne „in“.

Jednou z nich je aj aplikácia Qerko. Zákazníkom umožňuje jednoduchým naskenovaním QR kódu umiestnenom na stole v reštaurácii objednať si z jedálneho lístka zobrazeného v aplikácii a navyše potom aj rýchlo, bez čakania na obsluhu aj zaplatiť.

rsz qerko full 168 cz

Z tejto „vychytávky“ benefitujú ako zákazníci, tak aj gastro prevádzky, pretože aplikácia šetrí čas obsluhe a znižuje čakaciu dobu návštevníkom podniku.

Rast na Slovensku

Inovatívna aplikácia Qerko zjednodušuje platenie na Slovensku od mája 2022. Ako prvé ju zaviedli bratislavské prevádzky Kolkovňa Eurovea a Kolkovňa River Park. V súčasnosti s počtom podnikov využívajúcich túto aplikáciu rastie aj počet individuálnych používateľov.

Približne 2 000 návštevníkov platí Qerkom v podnikoch pravidelne, viac ako dvakrát do mesiaca.

Vďaka implementovaniu pokladničných systémov Portos, Asseco Bluegastro, Septim a Papaya POS budú môcť zákazníci Qerko čoskoro vyskúšať aj v ďalších prevádzkach na Slovensku.

TS

Mohlo by vás zaujímať:

Prichádza do slovenských reštaurácií nová revolúcia? Česká spoločnosť ponúka iný spôsob, ako platiť útratu

Prazdroj podporuje reštauračné prevádzky a organizuje pre ne crowdfundingovú pomoc

Franšízový systém pivární? Rozbieha ho slovenská gastroskupina

Manifest konviviality: Svet potrebuje družnosť

Na konferencii hotelierov v Senci prednášal mystifikátor, ktorý v Londýne založil falošnú reštauráciu

 

Qerko rsz 6 cz