(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Štát sprísnil kritériá na hypotéky, banky ich zdražili. Ako by mali postupovať ľudia, ktorí chcú vlastné bývanie

Autor Petra Jamrichová marec 2023 -
Štát sprísnil kritériá na hypotéky, banky ich zdražili. Ako by mali postupovať ľudia, ktorí chcú vlastné bývanie Pixabay

Mladí ľudia uvažujúci nad hypotékou by si mali vytvoriť finančnú rezervu.

Mladý človek, ktorý práve skončil školu, začal pracovať a uvažuje nad tým, že by si o pár rokov vzal úver na bývanie. Či niekto starší vo veku nad 40 rokov, kto si potrebuje zaobstarať nehnuteľnosť na hypotéku. Ako by mali ľudia v týchto dvoch rôznych situáciách postupovať a ako sa na nich pozerajú banky?

Najprv šetriť a investovať

Podľa generálneho riaditeľa poradenskej spoločnosti Sophistic Pro finance Radoslava Valka by mal mladý človek uvažujúci nad vlastným bývaním momentálne predovšetkým šetriť, aby mal aj vlastné financie.

„Zároveň by mal mať čo možno najmenej záväzkov, aby ho v čase, keď si bude chcieť vziať hypotéku, banka vyhodnotila ako nerizikového a dobrého klienta,“ doplnil Radoslav Valko.

V prípade, že mladý človek nebude mať žiadne vlastné rezervy, bude si musieť hypotéku dofinancovať spotrebným úverom.

„To je veľmi drahé riešenie, ktoré výrazne zaťažuje rozpočet,“ upozornil odborník. Spotrebné úvery majú totiž maximálnu dobu splácania osem rokov, splátka za ne je tak vyššia.

Radoslav Valko preto okrem iného radí aj zhodnocovať ušetrené peniaze vhodným investovaním, aby mal mladý človek čo najvyššiu rezervu, kým sa rozhodne pre kúpu nehnuteľnosti.

S vekom pribúdajú referencie

Vziať si úver na bývanie by sa podľa R. Valka nemali obávať ani ľudia vo vyššom veku od 40 do 50 rokov. „Starší ľudia nie sú pre banku takí rizikoví. Práve naopak, banka si vie pri nich skontrolovať ich históriu správania sa k financiám,“ vysvetlil.

Pokiaľ majú vlastné zdroje, prípadne majetok a stabilné zamestnanie, môžu mať podľa neho klienti veľmi dobré úrokové sadzby na hypotékach aj v takomto vyššom veku.

„Čo však môže byť problém, je trošku vyššia splátka úveru, lebo ich nemôžu splácať takú dlhú dobu ako mladí ľudia,“ dodal šéf poradenskej spoločnosti.

Navyše, keďže štát nechce, aby ľudia išli pri hypotékach do veľkého rizika, percento vlastných zdrojov musia mať ľudia vo vyššom veku väčšie. To takýmto záujemcom sťaží kúpu drahších nehnuteľností.

„Čiže v úrokovej sadzbe nemusí byť pri mladých a starších ľuďoch v zásade rozdiel, ale v dĺžke splatnosti a výške hypotéky rozdiel bude,“ uzatvoril Radoslav Valko zo Sophistic Pro finance.

O spoločnosti Sophistic Pro finance

Poradenská spoločnosť pôsobiaca na Slovensku bola založená v roku 2013. Dnes ju tvorí takmer 200-členný tím odborníkov a sprostredkovateľov.

O rozvoj firmy sa pričinila dobrá znalosť finančného trhu, jeho neustále analyzovanie a vyhodnocovanie produktov finančných inštitúcií.

Petra Jamrichová, Nextina