(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Práca z domu môže byť problematická, väčšina firiem ju nepreferuje

Autor Eva Sadovská máj 2023 -
Práca z domu môže byť problematická, väčšina firiem ju nepreferuje Unsplash

V mnohých organizáciách sa udomácnil hybridný model, teda mix práce z domu a v kancelárii.

Obmedziť mobilitu a zároveň neprerušiť prevádzku umožňoval firmám počas pandémie home office. Údaje Eurostatu za rok 2021, naplno zasiahnutý pandémiou, však nepotvrdzujú, že by pandémia dokázala zásadne zvýšiť podiel pracujúcich z domu. A to aj napriek tomu, že chodenie do práce bolo počas lockdownov podmienené potvrdením od zamestnávateľa a režim home officu bol v prípade kancelárskych zamestnaní výrazne odporúčaný.

Podiel zamestnaných na Slovensku, ktorí vymenili kanceláriu za obývačku, predstavoval 15,0 % (pričom 8,4 % občas a 6,6 % pravidelne). Tesne pred pandémiou bol pritom podiel pracujúcich z domu na úrovni 9,5 %.

Osobný kontakt je dôležitý

Najväčší potenciál pre prácu na diaľku majú odvetvia ako informácie a komunikácia, administratívne služby alebo finančné a poisťovacie činnosti. Tieto oblasti však zamestnávajú iba viac ako desatinu zo všetkých zamestnaných.

Aj v odvetviach, kde je home office možný, prináša z dlhodobého hľadiska často viac problémov ako úžitku. Človek je tvor spoločenský a osobný kontakt s kolegami a firemnou kultúrou ho formuje aj osobnostne.

Aj preto sa novým „normálom“ stáva mix práce z domu a v kancelárii. Hybridný model spočíva v tom, že niekoľko dní v týždni vykonáva zamestnanec svoju prácu na pracovisku a zvyšné dni pracuje z domu, napríklad v pomere 3:2.

Názor psychológa

Pri dlhodobej práci z domu je psychické zdravie človeka ohrozené zvýšenou úzkosťou a depresiou, upozornil psychológ Miloš Poštek.

„Na začiatku to môže vyzerať ako osamelosť alebo pocit odlúčenia – ‚nemám sa na koho obrátiť s problémom‘. Pri home office sa stráca jasná deliaca čiara medzi domácim a pracovným prostredím – ‚ešte pošlem tento e-mail a umyjem riad‘. Toto môže v konečnom dôsledku nárazovo zvyšovať psychologickú a emočnú záťaž,“ konštatoval.

„Dlhodobá práca z domu môže zároveň viesť k tzv. atomizácii členov tímu, k strate synergií, podpory a pocitu spolupatričnosti, ale aj k nedostatku informácií. Na svoje limity naráža pri home office aj osobnostný a pracovný rast zamestnanca, ktorý sa lepšie uskutočňuje v kolektíve,“ doplnil M. Poštek.

Firmy to vidia rôzne

Zaujímavé bude sledovať aj to, ako sa firmy postavia k práci na diaľku. Kým pre niektoré, zväčša menšie alebo stredne veľké, firmy je práca z domu už len povinnou jazdou z čias pandémie, pre väčšie nadnárodné (najmä americké) spoločnosti pôsobiace na Slovensku je home office naďalej aktuálnou témou.

Na základe dát Eurostatu možno predpokladať, že podiel pracujúcich z domu sa bude aj naďalej nachádzať v blízkosti už dosiahnutých 15 %.

Eva Sadovská, analytička Wood & Company

 

Mohlo by vás zaujímať.

Väčšina slovenských firiem čelí nedostatku kvalifikovaných ľudí, potvrdil prieskum

Home office sa vlani týkal 15 % Slovákov. Aktuálne sa vracajú do kancelárií

Zamestnanci a nové technológie: Aby si udržali ľudí, musia firmy investovať do IT správnym spôsobom

Deväť top HR predpovedí Gartnera pre rok 2023

Zamestnávatelia čelia výzve dať priestor kreativite, aby predišli apatii zamestnancov

Zamestnanci pracujúci z domu často obchádzajú firemné pravidlá IT bezpečnosti, ukázala štúdia