Bratislava je šiestym najvýkonnejším regiónom EÚ, je aj pred Viedňou

Autor ZEK február 2018 -
Bratislava je šiestym najvýkonnejším regiónom EÚ, je aj pred Viedňou Pixabay

Región Bratislavy bol podľa HDP na obyvateľa v rebríčku podľa kúpnej sily šiestym regiónom Únie v roku 2016 – pre ktorý sú dostupné najnovšie štatistické čísla.

HDP na obyvateľa sa v Bratislavskom kraji rovnal 184 % priemeru Európskej únie. Zverejnil to štatistický úrad EÚ Eurostat. Ďalšie slovenské regióny boli pod priemerom Únie. Región západného Slovenska (t. j. mimo okolia Bratislavy) dosahoval 72 %, stredné Slovensko 61 % a východné Slovensko 53 % tohto priemeru.

Úplne najvýkonnejším regiónom bol v roku 2016 Vnútorný Londýn - Západ, kde sa HDP na obyvateľa rovnal 611 % priemeru EÚ. Nasledovali Luxembursko (257 %), Juhovýchodné Írsko (217 %), Brusel a Hamburg (zhodne nad 200 %) a Bratislava (184 %). Eurostat pritom upozornil, že v niektorých regiónoch môžu HDP ovplyvniť zamestnanci, ktorí dochádzajú do práce zvonka.

Ekonomicky najmenej výkonnými regiónmi EÚ boli v roku 2016 bulharský severozápad (29 % priemeru EÚ), nasledovalo francúzske zámorské územie Mayotte (33 %), bulharské regióny Severný centrálny a Južný centrálny (zhodne 34 %) a rumunský severovýchod (36 % priemeru EÚ).

ZEK


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo