Streetartový hotel Kyjev

Autor JF júl 2018 -

Výšková dominanta centra Bratislavy dekonštruovaná, reinterpretovaná a vizuálne revitalizovaná – slovenský Christo sa volá Lousy Auber.

Hotel Kyjev je jednou zo zanedbaných dominánt nášho hlavného mesta. Ako to už často býva, po dlhom nepoužívaní je v kritickom stave. Budova od jedného z najvýznamnejších slovenských architektov, Ivana Matušíka, nefunguje ako hotel už niekoľko rokov a chátra. Po rokoch sa však dočkala oživenia aspoň na povrchu.

Najväčší streetart v Strednej Európe

Bratislavčania si vari všimli tú zmenu. Zo strany od Kamenného námestia vidno, ako sa z hotela stal nosič jedného z najväčších streetartových projektov v Európe (na svete?) – a zrejme najväčšieho v strednej Európe. Projekt s názvom Hotel Kyjev Deconstructed je súčasťou Bratislava Street Art Festivalu, ktorého „živá“ časť sa uskutočnila koncom júna. Dielo vytvoril slovenský fotograf Lousy Auber.

„Museli sme zohľadniť veľa technických faktorov a z toho vyplynul aj prirodzený nápad reinterpretácie štruktúry samotnej fasády. Nechceli sme ľudí provokovať nejakým voľným umeleckým prejavom, pretože hotel Kyjev je pre túto časť mesta ikonickou stavbou, ktorú ľudia dlhodobo vnímajú a to treba rešpektovať," povedal k tomu autor.

Prečo nevyužiť developerský medzičas?

„Podoba hotela Kyjev sa čoskoro zmení v rámci plánovanej rekonštrukcie. Práve tento medzičas sme chceli využiť na realizáciu najväčšieho streetartového diela na Slovensku, ako aj v regióne strednej Európy. Nikdy nebola v našej krajine pomaľovaná väčšia plocha; toto dielo sa tak celkom určite zapíše do dejín,“ povedal organizátor festivalu Tomáš Lukačka.

Dokedy to tam zostane?

Dielo rešpektuje pôvodnú stavbu, no zároveň ju reinterpretuje. Fyzicky ho vytvorila partia 17 výškových pracovníkov – horolezcov. Organizátori streetartového festivalu dúfajú, že na fasáde hotela, ktorá bola roky pokrytá veľkoplošnými reklamami, ostane až do začiatku spomínanej rekonštrukcie. S prácami na nej by sa malo podľa nedávnych správ začať v roku 2019.

JF/TS

Prečítajte si tiež:

Piešťanský hotel Atóm prebudujú na kancelárske coworkingové centrum

J&T postaví najvyššiu obytnú budovu v Bratislave, bude vyzerať ako jutové vrece


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo