Dizajn českých tvorcov pre slovenskú nábytkársku firmu je nominovaný na české dizajérske ceny

Autor Juraj Vedej, Slavomír Alžbetkin február 2019 -

V 13. ročníku Czech Grand Design si značka masívneho nábytku zo Spišskej Belej vybojovala nominácie v kategóriách Výrobca roka a Dizajnér roka.

Slovenská nábytkárska značka Javorina vlani úspešne vstúpila na český trh. Jej moderný a nadčasový dizajn oslovil nielen zákazníkov, ale aj odbornú verejnosť. Javorina, ktorá nedávno oslávila jubileum 70 rokov existencie, získala v ostatných dvoch dekádach viacero ocenení. Najnovšie si môže do ich zoznamu pripísať aj prestížne ocenenie Czech Grand Design. V 13. ročníku CGD má nominácie v dvoch kategóriách – „výrobca roka“ a „dizajnér roka“, a to vďaka nasledujúcim kúskom z novej kolekcie.

Stolík Hríb a polica Vetva

Masívny stolík Hríb z dubového dreva zaujal na slovenskom aj českom trhu. Za úspešným dizajnom stojí dvojica českých dizajnérov – Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Aj zaň sú nominovaní na cenu Czech Grand Design, ktorú budú udeľovať v marci 2019. Stolík navrhli tak, aby vynikla textúra masívneho dreva; zaujme aj detailne prepracovaným „masívom“. Vyrába sa v dvoch veľkostných verziách.

Svoju inklináciu k minimalizmu potvrdila dvojica zo Studia Vrtiška – Žák aj ďalším výrobkom – policou Vetva. Do interiéru vnáša rustikálny nádych prírody vizuálnym riešením, z určitého hľadiska pripomínajúcim odkladací priestor skôr v korune stromu ako na stene.

rsz 01 vrtiska zak javorina vetva f kristina hrabetova

Zaujímavými interiérovými doplnkami je set Zver v zložení Diviak a Rybka vyrobené z masívneho dreva. „Malé zberateľské predmety Zver sú modernou štylizáciou diviaka a pstruha zo slovenských Tatier a budú skvelým doplnkom pre každú domácnosť,“ približuje Vladimír Žák.

Písací stôl Desk – ako z prvej ľudovej

Okrem dua Vrtiška – Žák pri rozhodovaní o nomináciách zaujal porotu aj písací stôl Desk navrhnutý Leom Čellárom – tvorcom, ktorého dizajn dlhé desaťročia definuje modernú éru značky Javorina.

Dizajn tohto pracovného stola je inšpirovaný tradičnými písacími stolmi, ktoré sa v minulosti používali v „ľudových“ školách na Slovensku. Dizajnovú funkčnosť vyzdvihuje napríklad precízne spracovaný detail odkladacej misky a praktickej zásuvky. Moderný vzhľad stola umocňujú masívne nohy, ktoré zabezpečujú aj vysokú stabilitu.

rsz desk n

O výrobcovi

Výrobné družstvo Javorina v Spišskej Belej je najväčší slovenský výrobca masívneho dubového nábytku, ktorý vyrába a predáva výrobky pod vlastnou značkou. Nadväzuje na bohatú rezbársku a drevársku tradíciu na Spiši. Produkty výhradne z masívneho dreva vynikajú svojím dizajnovým vyhotovením a získali prestížne ocenenia, ako Národná cena za dizajn udeľovaná Ministerstvom kultúry SR, či ocenenia z výstav a veľtrhov.

Juraj Vedej, agentúra Prestíž

Slavomír Alžbetkin, Javorina

Foto: Kristina Hrabětová

rsz 03 vrtiska zak javorina zvirata f kristina hrabetova

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo