Veda a technika

Na festivale Starmus v Bratislave vyhlásili nových laureátov Medaily Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu.

Pred sebou máme obrovskú výzvu dobehnúť zvyšok sveta. Nemôžeme to však nechať iba na šikovných jednotlivcov a startupy. Európa musí do V&V koordinovane investovať.

Vedecké mestečko na Patrónke má byť komfortnou zónou pre prácu výskumníkov, ale aj lokalitou oddychu a spoznávania vedy pre verejnosť.

Nové technológie a metódy dávajú lekárom do rúk účinné nástroje v boji so závažnými chorobami.

V ekonomických kategóriách sa presadili majitelia spoločnosti dodávajúcej audioprodukty Canor a zakladateľ technologických spoločností Minit a Gradient ECM. Mimoriadnu cenu získal aj Štefan Mácsadi z Coop Jednoty.

Spoločnosti Lunar Resources a Wood majú preskúmať technické možnosti transportu kyslíka z jeho ložísk na lunárnom južnom póle k blízkej základni obývanej ľuďmi.

Vesmírna stanica Starlab ako nástupca ISS bude miestom pre vedecký výskum a má potvrdiť americko-európsku dominanciu vo vesmírnych technológiách.

V digitálnom svete má vesmírna konektivita strategický význam pre odolnosť EÚ. Aktivuje hospodársku silu, digitálne líderstvo, konkurencieschopnosť aj spoločenský pokrok.

Ako môžete inšpirovať svoju dcéru, aby využívala svoj potenciál a rozvíjala lásku k vede už od útleho veku? Máme pre vás niekoľko rád.

Banka UBS v odhaduje, že vesmírny cestovný ruch, a to ako suborbitálny, tak aj orbitálny, má do roku 2030 potenciálnu trhovú hodnotu tri miliardy dolárov ročne.

Strana 1 z 7

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo