Hawkingovu medailu získali David Attenborough, režisér Christopher Nolan, hudobníčka a oceánografka

Autor TS máj 2024 -
Brian May na festivale Starmus, na obrazovke D. Attenborough Brian May na festivale Starmus, na obrazovke D. Attenborough Starmus

Na festivale Starmus v Bratislave vyhlásili nových laureátov Medaily Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu.

Medaily odovzdali spoluzakladatelia združenia Starmus astrofyzik a popularizátor vedy Garik Israelian a hudobník a astrofyzik Brian May. Laureátmi medzinárodného ocenenia sa stali  David Attenborough, Christopher Nolan, Sylvia Earlová a Laurie Andersonová.

Držitelia medaily za rok 2024

David Attenborough získal medailu ako ocenenie za celoživotné dielo. Tento legendárny moderátor a prírodovedec už desaťročia približuje divákom krásu a zložitosť sveta prírody. Jeho prelomové dokumentárne filmy vzdelávali a inšpirovali celé generácie k tomu, aby sa zaujímali o našu planétu. D. Attenborough sa vyjadril: „Účinná komunikácia o vede je v našom boji za zachovanie prírody kľúčová. Som vďačný za toto uznanie.“

Christopher Nolan, uznávaný filmár, zaujal divákov svojimi filmami, ktoré podnecujú k zamysleniu a často sa zaoberajú hlbokými vedeckými témami. Filmy ako Interstellar a Tenet nielen zabávali, ale aj podnecovali zvedavosť a záujem o vedecké koncepty. Jeho zatiaľ posledným filmom je blockbuster Oppenheimer. „Myslím si, že vzťah medzi umením a vedou je nesmierne dôležitý. V mojej práci ma veľmi baví snažiť sa sprostredkovať to, čo som sa o vede naučil od vedcov – že pravda môže byť zvláštnejšia ako fikcia,“ poznamenal ocenený režisér.

Laurie Andersonová je priekopníčka v oblasti umenia, skladateľka, ktorá svojou inovatívnou prácou preklenula hranice medzi umením a technikou. Je známa experimentálnymi vystúpeniami a multimediálnymi projektmi, pričom využíva svoj jedinečný štýl aj na priblíženie vedeckých konceptov. „Dostať medailu Stephena Hawkinga je pocta, ktorej dúfam, že raz budem hodná. Veľká vďaka patrí spoločnosti Starmus za vytvorenie tejto medaily, ktorá oslavuje umenie aj vedu,“ povedala umelkyňa.

Sylvia Earlová je oceánografka a bádateľka, ktorá zasvätila svoj život poznávaniu a ochrane oceánov. Jej práca výrazne zvýšila povedomie verejnosti o ochrane morí. „Som hlboko poctená, že môžem prevziať toto ocenenie v mene oceánu a sprostredkovať jeho posolstvo: Žiadna modrá – žiadna zelená. Žiadny oceán – žiadny život. Musíme chrániť oceán, akoby od neho závisel náš život, pretože on aj závisí.“ uviedla S. Earlová..

O festivale Starmus

Starmus je festival vedy, umenia a hudby, ktorý založili Garik Israelian, astrofyzik z Inštitútu astrofyziky na Kanárskych ostrovoch (IAC), a Sir Brian May, astrofyzik a gitarista kultovej rockovej skupiny Queen. Vystupujú na ňom vedci z rôznych oblastí, kozmonauti, nositelia Nobelovej ceny a aj významné osobnosti z hudobného prostredia. V komunikácii s ostatnými účastníkmi sa snažia podeliť o svoje vedomosti a skúsenosti pri hľadaní odpovedí na veľké otázky.

Medailu Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu vytvorili sám Stephen Hawking (1942 – 2018), svetoznámy kozmológ, a ruský kozmonaut Alexej Leonov spolu s Brianom Mayom a Garikom Israelianom v roku 2015. Udeľuje sa jednotlivcom a tímom, ktorí významne prispeli k popularizácii vedy.

K doterajším držiteľom ocenenia patria aj Elon Musk, Buzz Aldrin, Neil deGrasse Tyson, Jean-Michel Jarre, Brian Eno, Hans Zimmer či Jane Goodallová.

Medaila nesie na averze portrét S. Hawkinga od kozmonauta Alexeja Leonova, ktorý je aj výtvarníkom. A. Leonov je prvým človekom, ktorý uskutočnil výstup do voľného vesmíru, a blízkym spolupracovníkom programu Starmus. Druhá strana zobrazuje Alexeja Leonova v skafandri počas jeho výstupu do vesmíru v kombinácii s motívom gitary ako symbolu modernej hudby.

TS

 

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo