Park tmavej oblohy a astroturizmus v Kolonickom sedle

Autor Ľudmila Novacká marec 2019 -
Observatórium v Kolonickom sedle Observatórium v Kolonickom sedle

Na východe Slovenska je oveľa viac astronomických zariadení ako na západnom či strednom Slovensku. Observatórium pri Kolonici má výnimočné postavenie.

Známe je observatórium na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách, hvezdárne a planetáriá nájdeme v Humennom, Prešove, Košiciach, Medzeve, Michalovciach. Svidníku, Trebišove. Astronomické observatórium v Kolonickom sedle ponúka niekoľko výnimočných kvalít. 

Obloha je naša valuta a tu je nebo, aké videli naši starí rodičia

Toto zanietene hovorí návštevníkom observatória riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne Igor Kudzej. Je pravda, že v cestovnom ruchu ide popularizácia, atraktívnosť aj vzdelávanie ruka v ruke. A tak sa dostávame k možnosti navštíviť Park tmavej oblohy v Kolonickom sedle. Je súčasťou neďaleko ležiacich parkov na Ukrajine a v Poľsku a aj kopce na území týchto krajín možno z Kolonického sedla dovidieť. Trojpark patrí ku najväčším parkom tmavej oblohy v Európe. Jeho potrebu Igor Kudzej odôvodňuje tým, že v jednom malom parku tma slabne, ale vo veľkom parku má tma šancu udržať sa v dostatočnej miere.

Igor Kudzejmini 1 Igor Kudzej, riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne v Humennom

Faktom je, že na území Parku tmavej oblohy je hlavne príroda a svetelný smog tam nepreniká. Samozrejme, aj v parku tmavej oblohy si uvedomujú, že nemožno zastaviť používanie svetla vôbec. Keď ho ľudia potrebujú, mali by si svietiť pod nohy a nie na oblohu.

V parku je aj náučný chodník až do Novej Sedlice v Poloninách so siedmimi zastávkami. V teplejšom počasí možno odporúčať pozrieť si tzv. cintorín svetelného znečistenia, ktorý je v obci Zboj v centre Polonín. 

Observatórium, hvezdáreň a planetárium Kolonica

Podmienky na pozorovanie sú v Kolonici veľmi dobré. Počas dňa tam pozorujú slnko, v noci hviezdy. Pozorovanie prírodných a astronomických úkazov zaujíma nielen špecialistov na astronómiu, ale aj bežných ľudí. V tomto prípade hovoríme v cestovnom ruchu o astroturizme. Zatmenie Slnka, zatmenie Mesiaca, meteorické roje ako perzeidy, meteoritový dážď – to sú nebeské divadlá, ktoré režíruje príroda.

Ide aj o vedecké pracovisko a potrebné moderné technológie sú k dispozícii aj na pozorovanie aktuálneho modelu atmosféry. Čo všetko priblíži druhý najväčší slovenský teleskop s priemerom hlavného zrkadla 1 meter, ukazujú pozorovania premenných hviezd. Pracovníci observatória ich už objavili dvadsať; sú registrované pod kódom KOL. V planetáriu premietajú virtuálnu nočnú oblohu a tiež filmy v celooblohovej projekcii. MARS je model astronomickej rotujúcej stanice pre skupinové pozorovania s účasťou až 20 záujemcov. Výborným nápadom je dotyková obloha pre nevidomých.

Kolonica 2 Planetárium

Ako sa v sedle darí astroturizmu?

Zatiaľ prichádzajú len malé skupiny, hoci dni s významnými prírodnými úkazmi znamenajú zvýšenú návštevnosť niekedy aj 400 pozorovaniachtivých ľudí. V observatóriu si uvedomujú, že turisti by mali spoznať najmä Park tmavej oblohy. Momentálne iniciatívne komunikujú s poľskými organizátormi, aby „doviezli“ Poliakov, ktorí svoju stranu hranice navštevujú v hojnom počte. Cenná a určite úspešná iniciatíva. Treba však poznamenať, že marketing by mali robiť inštitúcie na to zriadené, aj keď možno nemajú dostatočné personálne a finančné zázemie. Máme na mysli oblastnú a krajskú organizáciu cestovného ruchu.

Turisti, ktorí prídu do observatória predsa len potrebujú aspoň vodu alebo menšie občerstvenie. Na túto úlohu, t. j. zriadiť environmentálne vhodný „soft“ ambulantný predaj na prístupovej ceste k observatóriu by asi mali myslieť v obci, kde to majú v kompetencii. Osloviť potenciálnych predajcov občerstvenia a suvenírov by nemusel byť problém.

Ľudmila Novacká

Foto: autorka, Volodymyr Vlasenko

dalekohladmini2 Kolonický teleskop je druhý najväčší na Slovensku.

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo