B-Complex a Ejzenštejn: Veľká októbrová socialistická revolúcia v rytmoch drumandbassu

Autor Paolo Fumare marec 2019 -

Legendárny ruský film o udalostiach boľševickej revolúcie z roku 1917 doplnený o špeciálny hudobný set, ktorý predtým nikdy neodznel, uviedli počas filmového festivalu Febiofest v priestoroch SNG v Bratislave.

Najvychytenejšia slovenská drumandbassová dídžejka B-Complex si do svojich rúk zobrala hudobný sprievod ku klasickému sovietskemu nemému filmu Sergeja M. Ejzenštejna Desať dní, ktoré otriasli svetom (v origináli: Okťabr). Legendárnu snímku, ktorá spracúva udalosti boľševickej revolúcie v roku 1917, bolo možné v tejto forme vidieť počas MFFK Febiofest, a to iba raz – 24. marca 2019 v Café Berlinka Slovenskej národnej galérie.

Drumandbass je hudbou 20., 21. a možno bude vedúcim hudobným žánrom 22. storočia. B-Complex musela prekonať storočnú bariéru. Jednak uchopiť časť pôvodnej filmovej hudby Dmitrija Šostakoviča, jednak vytvoriť niečo úplne nové, čo by vykreslilo atmosféru doby okolo revolučného roku 1917.

Spolu 1917 tvrdých „beatov“ drumandbassu prevalcovalo na jeden dych rok 1917, keď ruskí revolucionári dobýjali bránu Zimného paláca.

Revolúcia, reflexia, revitalizácia

Aj keď B-Complex, vlastným menom Matia Lenická, vyštudovala zvukovú skladbu na VŠMU, nebolo pre ňu asi ľahké zhostiť sa tejto úlohy – vytvoriť nielen perfektnú zvukovú sprievodnú koláž k filmu, ale aj aktívne pretvoriť a pretaviť drumandbassové rýchle rytmy roku 2019 do krvavej histórie minulého storočia, konkrétne roku 1917, a tak podčiarknuť zložitosť doby, ktorá ešte stále zanecháva veľa otáznikov v našich mysliach aj srdciach.

Hudba tu nie je prisluhovačským otrokom filmu, ale rovnocenným atribútom k majstrovskému kusu veľkého režiséra a scenáristu tejto doby Sergeja Ejzenštejna. B-Complex bombarduje diváka drumandbassovými rytmami prudkého kalibru, aby poukázala na ten fakt, akým svetodejinným počinom bola Veľká októbrovová socialistická revolúcia a čo všetko jej v dejinách predchádzalo.

A najmä – aby poukázala na to, že Ejzenštejnov film „Desať dní ktoré otriasli svetom“ bol filmovým počinom, ktorý reflektoval na dobu pred 100 rokmi tak perfektne, že sa to nepodarilo žiadnemu svetovému režisérovi nikdy predtým ani potom. Zradcovia, prezliekači kabátov – a na druhej strane hrdinovia, fanatici revolúcie – B-Complex svojou hudbou len podčiarkuje ich charaktery.

Drumandbassový kazačok podľa B-Complexky

Výstrel z krížnika Aurora odštartoval novú epochu dejín nielen Ruska, ale aj veľkej časti Európy a Ázie, ktorých krajiny skôr či neskôr nastúpili do vlaku zvaného diktatúra proletariátu a zvrhnutím panstva buržoázie zavŕšili jednu etapu ľudských dejín.

Chlieb! Mier! Pôdu! Bratstvo! Heslá „veľkej revolúcie“ vykričali do sveta dokonca aj donskí kozáci, ktorí na filmovom plátne tancujú na divoké rytmy drumandbassu z autorskej dielne slovenskej DJ-ky (a nie naopak).

Červené a biele figúrky na šachovnici dejín – túto šachovú partiu nám priblížili Sergej Ejzenštejn a B-Complex – a my vieme, že sú to extrémne dobrí hráči, ktorí nehrajú proti sebe, ale spolupracujú... Akurát jeden z nich o tom nevie, lebo je už vyše 70 rokov mŕtvy...

Paolo Fumare

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo