V Hollandii vyskladňujú jogurty roboty; rieši sa tým nedostatok ľudí aj požiadavky na mix v paletách

Autor TS apríl 2019 -

Projekt robotizovaného mixovacieho pracoviska u českého výrobcu sa realizuje v spolupráci s logistickou spoločnosťou Hopi.

Robotizované linky sa nachádzajú v centrálnom logistickom sklade pri Prahe a ich hodinový výkon umožňuje odbaviť 12 až 15 paliet namixovaných produktov. Nahradili osem až desať pracovníkov.

Zapojením robotov reagujú spoločnosti Hollandia a HOPI, ktoré sú majetkovo previazané, ako na súčasnú situáciu na trhu práce s nedostatkom pracovných síl, tak na rastúce požiadavky odberateľov na tzv. mixované palety s jogurtmi rôznych príchutí.

Reagujú na menšie formáty predajní

„Zákazníci sa na základe optimalizácie regálového priestoru začínajú často prikláňať k riešeniu zalistovaní tzv. mixovaných kartónov pre tri až päť príchutí. Je to spôsobené aj tým, že sa začali presadzovať menšie formáty predajní,“ vysvetľuje Jan Škoda, marketingový manažér Hollandie. „Okrem vyššej konkurencieschopnosti si od modernizácie sľubujeme úspory za ľudskú prácu, zníženie chybovosti a zvýšenie kvality,“ dodáva.

Hollandia predpokladá, že robotická technológia a postupná automatizácia prevádzok sa stanú na logistickom trhu v dlhodobom časovom horizonte konkurenčnou výhodou. „Naše roboty využívame až v centrálnom logistickom sklade, čo je v rámci supply chain pomerne ojedinelé. Ich hlavnou funkciou je mixovať produkty na preložkách. Reagujeme tak na dopyty našich zákazníkov,“ objasňuje J. Škoda.

Požiadavkou na kapacitu paliet so zmixovanými produktmi je aspoň 200 paliet za 16 hodín, v optimálnom prípade až 250. Roboti sú schopní mixovať jogurty s priemermi 75 a 95 milimetrov podľa želania zákazníka. Zároveň je možné meniť typ kartónov vkladaných na začiatku pracoviska,“ vysvetľuje.

Spolupráca troch robotov

Kľúčovými prvkami mixovacieho stroja sú roboti s priemyselnými ramenami. Pracovník zabezpečujúci ich chod vyberie na začiatku práce program vytvorený priamo pre konkrétneho zákazníka podľa jeho požiadaviek na kombináciu tovaru na palete.

„Jeden robot vyberá podľa potreby požadovanej príchute, druhý robot mixuje a tretí umiestňuje produkty v kartónoch na pripravenú paletu. Tá sa automaticky zabalí a je pripravená na expedíciu alebo uskladnenie. Celý stroj obsluhuje iba jeden pracovník a jeden manipulant odoberá palety mixovaného tovaru pre ďalší skladové manipulácie,“ popisuje J. Škoda.

Roboty, ktoré zavádzala japonská firma Fanuc, pracujú s presnosťou na stotinu milimetra. Manuálny spôsob riešenia mixovania produktov spoločnosti Hollandia vyžadoval podľa veľkosti objemov tovaru 10 až 12 pracovníkov v rámci osemhodinových zmien po sedem dní v týždni. Celková investícia do projektu bola 16 miliónov českých korún (asi 620 000 €) s návratnosťou päť rokov.

TS

Foto: Hollandia Karlove Vary

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo