V slovenskom stavebníctve pretrváva optimizmus

Autor CEEC / JV jún 2019 -

Slovenské stavebníctvo pozerá na rok 2019 optimisticky a očakáva medziročný nárast o 3,6 percenta, ukázal prieskum.

Rast by mal podľa kapitánov tohto priemyslu pokračovať napriek tomu, že už rok 2018 priniesol medziročný nárast stavebnej produkcie až o 8,4 percenta.

Vyšší nárast v stavebníctve v roku 2019 predpokladajú viac malé spoločnosti oproti veľkým (3,9 percenta oproti 1,1 percentu). V roku 2020 sa však stavebníctvo priblíži k stagnácii s úrovňou rastu 1,0 percenta.

Ukázal to prieskum spoločnosti CEEC Research uverejnený v Kvartálnej analýze slovenského stavebníctva Q2/2019.

„Predpokladám, že v najbližších dvoch rokoch bude stavebný trh mierne rásť. Očakávam, že najmä trh verejných zákaziek v oblasti dopravnej infraštruktúry sa výraznejšie oživí,“ povedal Slavomír Podmanický generálny riaditeľ spoločnosti Reming Consult a. s.

„V nasledujúcich dvoch rokoch bude výkonnosť stavebníctva závislá od otvorenia ďalších infraštrukturálnych projektov. V tržbách výrobcov stavebných materiálov budú premietnuté nárasty ich cien, ktoré budú reagovať na vyššie ceny elektrickej energie ako aj na podstatne vyššie ceny emisií CO2,“ nazdáva sa Anton Barcík, riaditeľ Považskej cementárne, a. s.

Tržby stavebných spoločností porastú podľa prieskumu mierne pod výkonom sektora. Riaditelia stavebných spoločností očakávajú rast tržieb o 3,2 percenta a v roku 2020 nárast o ďalších 2,7 percenta.

„Slovenské stavebníctvo zažíva dobré časy, ktoré potrvajú možno ešte 2 – 3 roky. Dnes je určite priestor na rast tržieb, no oveľa náročnejšie a dôležitejšie je mať tržby kvalitné. To je momentálne našou prioritou,“ uviedol pre analytickú správu Miloš Milanovič riaditeľ firmy PS STAVBY, s. r. o.

„Hlavnými menovateľmi, ktoré sa posledné roky dostávajú do popredia, sú najmä kvalita bývania, ekológia, úspora energií a inteligentné riadiace systémy. Najbližšie roky predpokladáme mierny pokles stavebnej produkcie a zameranie investorov na energetickú hospodárnosť a kvalitu vnútorného prostredia, v ktorom ľudia trávia väčšinu času – kancelárske priestory a byty,“ upozornil Michal Fickuliak zo Saint-Gobain Construction Products, s. r. o.

Riaditelia projektových spoločností očakávajú rast svojho segmentu o 3,6 percenta v tomto roku a o ďalších 1,9 percenta v roku 2020. Inžiniersky projektový trh predpokladá mierne optimistickejší vývoj (4,4, respektíve 2,6 percenta).

„Tento rok bude mať trh rastúcu tendenciu, ale na konci roka príde k stagnácii kvôli parlamentným voľbám 2020,“ myslí si Vladislav Janota zo spoločnosti PRODEX, s. r. o.

JV

Grafy a grafika: CEEC Research

 

Očakávaný vývoj stavebníctva

grafy

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo