Spoločnosť Tchibo preferuje biobavlnu

Autor Vladimíra Kolaříková júl 2019 -
Spoločnosť Tchibo preferuje biobavlnu Pixabay / Karynne Grabovski

Tchibo je tretím najväčším predajcom výrobkov z biobavlny na svete. Cieľom firmy je na 100 % udržateľné podnikanie.

Spoločnosť Tchibo ako jeden z najväčších medzinárodne pôsobiacich maloobchodných predajcov kávy a spotrebného tovaru kladie veľký dôraz na zodpovedný prístup.

Tchibo je tretím najväčším predajcom výrobkov z biobavlny na svete. V roku 2018 pochádzalo 86 % bavlny nakúpené pre výrobky Tchibo z zodpovednej poľnohospodárskej produkcie. 100 % biobavlna sa používa na výrobu všetkého oblečení pre bábätká a malé deti.

Prečo je biobavlna lepší ako bežná bavlna?

Ekologické pestovanie bavlny chráni prírodu, šetrí pôdu a znižuje spotrebu vody. Tým prispieva k tomu, aby ľudia aj v budúcnosti mohli pestovať potrebné plodiny. Pri konvenčnom pestovaní bavlny sa používajú škodlivé chemikálie, ktoré majú negatívny vplyv na spodné vody, hmyz i zdravie samotných pestovateľov bavlny.

Na jedno tričko z biobavlny sa použije o 434 litrov menej vody, než na tričko z bavlny vypestovanej konvenčným spôsobom.

Množstvo vody, ktoré spoločnosť Tchibo dokázala ušetriť v roku 2018 vďaka používaniu bavlny z zodpovednej produkcie je 198 miliónov naplnených vaní o objeme 150 l.

Programy korporátnej zodpovednosti

Tchibo sa už od roku 2006 aktívne angažuje v mnohých projektoch v rozvojových krajinách, kde sa zameriava na trvalo udržateľnú výrobu kávy, bavlny či dreva a zabezpečenie primeraných pracovných a životných podmienok malopestovateľov aj pracovníkov v továrňach.

„Nesieme zodpovednosť za svet, v ktorom žijeme dnes a budeme žiť aj zajtra. Ide nám o ochranu životného prostredia a o rešpekt k ľuďom, s ktorými spolupracujeme. Chceme našim zákazníkom umožniť nakupovať takéto produkty, pre ktoré je charakteristická kvalita, priaznivá cena a pri výrobe spravodlivé sociálne podmienky a ochrana životného prostredia,“ uviedla Nanda Bergstein, riaditeľka oddelenia korporátnej zodpovednosti Tchibo GmbH.

Až 69 % výrobkov Tchibo pochádza z tovární zapojených do programu WE (World Enhancement), ktorého cieľom je zlepšenie pracovných podmienok a dodržiavanie ľudských práv najmä v juhoázijských továrňach. Na programe WE sa zúčastnilo už viac ako 364-tisíc zamestnancov u 387 dodávateľov.

Parametre zlepšenia

Od roku 2006 sa podarilo znížiť emisie CO2 súvisiace s dopravou tovaru Tchibo o 27 %.

Celých 100% kávových nápojov ponúkaných na kávových baroch v obchodoch Tchibo je z kávy s certifikáciou Fairtrade. Takisto 100 % kávy pre kapsľový systém Cafissimo pochádza z certifikovanej udržateľnej produkcie.

Tchibo tiež patrí k piatim najväčším dodávateľom výrobkov z udržateľných celulózových vlákien na svete. 78 % celulózových vlákien nakúpených pre výrobky Tchibo pochádza z udržateľných zdrojov. V roku 2018 Tchibo zrecykloval vyše 3,5 milióna PET fliaš na výrobu textilného tovaru. 

Vladimíra Kolaříková, Tchibo Praha

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo