Slovensko na MSV: tradiční účastníci, startupy aj firmy z regiónov

Autor TS / JF október 2019 -

Vyše 90 slovenských firiem predstaví na strojárskom veľtrhu v Brne moderné inovatívne riešenia aj z oblasti digitalizácie a optimalizácie.

Na 61. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu, ktorý sa koná 7. – 11. 10. 2019, sa tento rok predstavilo 98 slovenských vystavovateľov. Vďaka podpore Ministerstva hospodárstva a Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) sa popri tradičných vystavovateľoch zúčastnili aj stredné a malé slovenské podniky z najmenej rozvinutých okresov SR či perspektívne start-upy.

Slovenskí vystavovatelia predstavili viaceré inovatívne riešenia pre digitalizáciu a optimalizáciu výroby, napríklad najrýchlejší 3D skener či ultraľahký kontajner.

Národná expozícia

Slovenská národná expozícia s názvom GOOD IDEA SLOVAKIA a rozlohou viac ako 250 m2 uviedla na jednom mieste 25 inovatívnych a úspešných spoločností.

Dovedna sa tento rok na MSV predstavilo asi 1 650 vystavovateľov. Nechýbali tradiční slovenskí vystavovatelia ako TRENS SK, Železiarne Podbrezová či ZVL Slovakia.

„Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne predstavuje jeden z najvýznamnejších a najreprezentatívnejších veľtrhov organizovaných v strednej Európe, kde sú zastúpené všetky oblasti strojárskeho a elektrotechnického priemyslu. Táto výstava poskytuje možnosť ukázať Slovensko ako atraktívnu a modernú krajinu pre investície a podnikanie,“ povedal generálny riaditeľ agentúry SARIO, Robert Šimončič.

„Predstavuje naše úspešné spoločnosti, ktoré sa bez problémov presadzujú aj v zahraničnom konkurenčnom prostredí,“ dodal.

rsz nz6 7773Oficiálne otvorenie slovenskej expozície 7. 10. 2019: ministerka financií ČR Alena Schillerová, štátny tajomník (ŠT) MZVaEZ SR Lukáš Parízek, český vicepremiér a minister priemyslu Karel Havlíček, premiér Andrej Babiš, ŠT MH SR Vojtech Ferencz.

Slovenské podniky a digitalizácia

Hlavnou témou 61. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu bola Digitálna továreň 2.0. V nadväznosti na to sa v slovenskej národnej expozícii predstavili dve spoločnosti: T – Industry a softigo.

Prvá z nich ukázala ucelené riešenia pre Priemysel 4.0 s platformou digitálneho dvojčaťa, keď je celý chod továrne prenesený do sledovateľnej digitálnej podoby.

Firma softigo zasa dodáva inovatívne riešenia pre digitalizáciu a optimalizáciu, ktoré pokrývajú oblasti výroby, kvality, logistiky, údržby, riadenia výroby, analýzy dát v reálnom čase, analýzy výkonnosti podniku, firemných kolaboračných nástrojov a elektronického obehu dokumentov.

Zastúpenie sektorov v národnej expozícii SR

graf SARIO

Rýchly 3D skener, ultraľahký kontajner

Okrem digitalizácie a automatizácie mali medzi slovenskými vystavovateľmi zastúpenie aj strojársky, elektrotechnický, hutnícky či automobilový sektor. Za zmienku stoja napríklad inovatívne produkty a riešenia slovenskej firmy AerobTec, ktorá sa venuje výrobe pohonných jednotiek pre bezpilotné technológie či najrýchlejší 3D skener na báze bieleho svetla, ktorý je riešením od spoločnosti Robustech. Pozoruhodným exponátom bol aj odolný ultraľahký kontajner spoločnosti WINFA.

Dodajme, že slovenskí vystavovatelia sa zúčastnili na všetkých 61 doterajších ročníkoch MSV Brno. Ich počet bol najvyšší v roku 2018, keď bolo Slovensko v jubilejnom roku partnerskou krajinou veľtrhu. Na brnianskom výstavisku sa ich vtedy prezentovalo 119.

JF / TS

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo