Digitalizácia, prosperita a pracovné miesta

Autor JF október 2019 -
Digitalizácia, prosperita a pracovné miesta Pixabay / Gerd Altmann

To boli témy konferencie Českej manažérskej asociácie s titulom „Digitálna budúcnosť firiem – recept úspechu“, ktorá sa uskutočnila počas 61. Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Brne.

Digitalizácii sa nemôžeme vyhnúť, ale nie je dôvod sa jej báť, zhodli sa úspešní manažéri českých firiem, ktorí tvorili väčšinu účastníkov. V nových technológiách vidia najmä veľkú šancu presadiť sa na globálnom trhu. A čo je dôležité – nie je podľa nich hrozbou ani pre zamestnancov, ktorým umožní uplatniť sa v komplexnejších a kreatívnejších profesiách.

Všetko sa digitalizuje

„Neexistuje niečo ako digitálny priemysel, pretože každý priemysel sa dnes digitalizuje," konštatovala vo svojom vystúpení Tanja Vainio, generálna riaditeľka spoločnosti ABB pre Českú republiku a Slovensko. Digitalizácia podľa nej bude v budúcnosti súčasťou všetkého, čo robíme: ako získavame energie, ako vyrábame, ako pracujeme aj ako sa pohybujeme.

Technológie potrebné na zber a vyhodnocovanie obrovského množstva dát sú už dnes dostupné a lacné. V tejto situácii veľký rozdiel medzi firmami spočíva v spôsobe uvažovania. „Je to na nás. My, manažéri firiem digitálnu budúcnosť krajiny buď podporíme, alebo zablokujeme,“ vyhlásila Tanja Vainio, ktorá je jednoznačnou podporovateľkou týchto zmien.

Ani v technologickej firme, ako je ABB, pritom nejde o jednoduchý a rýchly proces. Z jej ôsmich výrobných závodov v Českej republike zatiaľ funguje ako digitálny iba jeden; na cestu k digitalizácii sa však pred piatimi rokmi vydali všetky.

Transformácia nevezme ľuďom prácu

Manažéri, ktorí vystúpili na konferencii v Brne, potvrdili, že digitálna transformácia priemyslu spojená so širším využitím robotov a zánikom niektorých profesií neznamená automaticky zníženie počtu pracovných miest a rast nezamestnanosti.

Výskumy hovoria, že umelá inteligencia v nasledujúcej generácii pokryje asi 50 percent pracovných pozícií. Pritom však príklad Nemecka, ktoré je v robotizáciu podstatne ďalej ako krajiny strednej Európy, ukazuje, že na pracovný trh tento proces nemá negatívny vplyv.

Česká vláda posilňuje podporu pre inovácie

Na manažérskej konferencii vystúpil aj český vicepremiér a minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček, sám bývalý manažér. Pridaná hodnota Českej republiky podľa neho už nie je a nesmie byť založená na lacnej pracovnej sile. Tomu má pomôcť silná podpora výskumu a inovácií zo strany štátu, na ktorú sa zamerala vláda.

Česká vláda okrem iného nedávno zaviedla nový systém hodnotenia a financovania výskumu, zvýšila štátne investície do vývoja inovácií a do osnov základných škôl pridala nový predmet „technika“.

„Naše firmy vrátane stredných a malých dnes majú možnosť dobyť svet, akú nikdy nemali,“ myslí si minister Havlíček.

Postupujúca digitalizácia a globalizácia však zároveň prináša oveľ náročnejšie prostredie, keď si navzájom konkurujú firmy prakticky na celom svete. Pokiaľ ide o Česko, Karel Havlíček pokladá za jeho výhodu prepojenosť na ekonomiku Nemecka, ktoré je lídrom v zavádzaní Priemyslu 4.0. Svojím dôrazom na inovácie potom posúva dopredu aj české firmy.

Úspech vedie cez spokojných zamestnancov

Tanja Vainio, ktorá je tiež držiteľkou titulu Manažér roka 2019, zdôraznila, že cesta k úspešnej implementácii nových technológií vrátane nasadenia robotov musí viesť cez spokojných zamestnancov. Aby sa tí stotožnili s novými technológiami a prijali ich, musia pocítiť ich prínos pre uľahčenie vlastnej práce – a tiež pozitívny vplyv na finančné ohodnotenie.

Tento názor potvrdil odborník na big dáta a digitalizáciu procesov Jan Korol, víťaz ceny Inovácie pre udržateľný rozvoj v tohtoročnej súťaži Manažér roka. „Nikdy som sa nestretol s tým, že by za implementáciou systémov umelej inteligencie stála potreba firmy redukovať počet zamestnancov,“ povedal. „Hlavným cieľom vždy bolo zvýšiť kvalitu výroby a expandovať.“

Viacerí prítomní manažéri sa zhodli, že ľudských zamestnancov nemožno nahradiť. Digitálna transformácia iba zmení náplň ich práce, ktorá bude komplexnejšie, kreatívnejšia a efektívnejšia.

JF

rsz konference cma 06

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo