Tri rockové bohyne na štadióne v Trnave

Autor Paolo Fumare október 2019 -

Rozbalili to tam Deena Jakoub so skupinou Veridia, Tarja Turunen a Amy Lee / Evanescence.

Po hanlivej prehre Slovenska s Chorvátskom na kvalifikáciu EURO 2020 na futbalovom štadióne City Arena v Trnave v piatok 6. 9., a nie piatok trinásteho, sa skalní metaloví fanúšikovia deň nato, v sobotu 7. 9. 2019, pohybovali už od včasného rána po historickom jadre tohto mesta v historických gotických a postgotických čiernych kostýmoch.

To signalizovalo, čo ich tu večer čaká – metalová smršť v podobe troch priepastne odlišných rockových gigantov – zoskupenia Veridia, Tarje Turunen (ex-Nightwish) a nepominuteľnej Evanescence.

Večer sa už všetci presúvali do druhého najväčšieho štadiónu v meste AŠK Slávia Trnava. A aj zamračená obloha predznamenala, že to bude koncert v atmosfére „dark“.

Verídia – alternatíva z Nashvillu

Priazeň fanúšikov od Ašu až po Čiernu nad Tisou sa snažila získať ako prvá americká kresťanská skupina alternatívneho rocku či nebodaj popu, z kolísky hudby všetkých žánrov –Nashville, Tennessee – pod názvom VERIDIA.

Medzi skladbami pôsobila pôvabná Deena Jakoub v roli poprockovej hviezdy veľmi milo a charizmaticky.

Predstavila zatiaľ len jeden štúdiový album The Beast You Feed a ktovie, čo príde s tým ďalším. No predovšetkým je Deena už na prvý pohľad veľmi dobrosrdečná osoba. Veľmi sa mi napríklad páčilo, keď pred poslednou piesňou oznámila, že po koncerte sa celá kapela rada stretne s fanúšikmi pri stánku s merchom.

Tarja energická i dojatá

Veľká skupina divákov prišla špeciálne na účinkujúcu, ktorá bola druhá v poradí. Z fínskych fjordov na juhovýchode Fínska z dedinky Puhos k nám zavítala bývala prvá diva skupiny NIGHTWISH TARJA TURUNEN, ktorá so sebou priniesla nebývalú prívalovú vlnu pozitívnej energie.

tarjawikipedia1

Tarja svojimi ligotavými šatami a ešte ligotavejším úsmevom oslnila fanúšikov už v prvej sekunde. Pôsobila doslova hypnoticky. A aj jej hudba. Symfonické, artificiálne časti s výrazným zvukom čela či virtuóznymi klavírnymi besneniami à la Rachmaninov sa striedali s hutnými tvrdými riffmi. 

Malým sklamaním pre verných fanúšikov bolo len to,že Tarja z nového albumu In The Raw predstavila iba jedinú pieseň – Dead Promises.

Tarja pripravila fanúšikom prierez svojou tvorbou, v ktorom nechýbal odkaz na roky jej nenapodobiteľného pôsobenia v kapele Nightwish v podobe piesne Over The Hills And Far Away (slávny cover od Garyho Moorea). Zaznel i jej prvý sólový singel I Walk Alone a ďalšie obľúbené skladby z jej sólových albumov.

Bolo očividné, ako si všetci členovia sprievodnej kapely svoje vystúpenie užívajú a energia, ktorú dali divákom sa im stonásobne vrátila. Tarja, ktorá Slovensko navštívila po vyše troch rokoch, mala miestami slzy na krajíčku. Je čarovné pozorovať, ako stále dokáže najúspešnejšiu fínsku sólovú speváčku dojať podpora jej fanúšikov. S akou pokorou a vďačnosťou vystupuje a akú pozitívnu energiu vyžaruje. Hodina s jej hudbou ubehla ako voda a všetkým divákom bolo málo. Skandovanie mena metalovej divy znelo ešte dlho potom, čo odišla z pódia. Dúfajme, že sa na Slovensko čoskoro vráti.

Tarja setlist: No Bitter End, 500 Letters, Demons In You, Calling From The Wild, Victim Of Ritual, Innocence, I Walk Alone, Dead Promises, Over The Hills And Far Away, Until My Last Breath

Amy Lee – narodená pre pódium

A na záver to najlepšie. Hviezdou večera boli v sobotu EVANESCENCE. Z ďalekého Little Rocku (Arkansas) zavítala speváčka AMY LEE spolu so svojim legendárnym ansámblom.

Jej život a aj jej celá autorská tvorba bola ovplyvnená dvomi tragickými udalosťami: V roku 1987 zomrela jej trojročná sestrička na neznámu chorobu (pieseň „Hello“ z albumu Fallen) a v roku 2018 zomrel jej brat na epilepsiu.

Evanescence mali na Slovensku svoju premiéru. Atmosféra pred ich príchodom na pódium by sa dala krájať a keď konečne americkí rockeri so svojou kráľovnou Amy Lee vystúpili na pódium, opäť začala prúdiť medzi pódiom a publikom nevídaná energia. Ani zamračená obloha to už nevydržala a počas prvých troch skladieb zapršala dojatím.

evanescenceofficial1.png

Amy v Trnave divákom ukázala, ako vyzerá človek, ktorý sa narodil pre pódium. Pôsobila ako živel. V jednoduchých čiernych šatách bola najelegantnejším zjavom večera. Zastavila sa len vtedy, keď hrala na klávesy alebo klavír. V opačnom prípade behala po pódiu, komunikovala s publikom a červená šatka uviazaná na ruke sa mihotala ako plamienok vo vetre. Pôsobila a znela ako víla z detských rozprávok a povestí. 

Aj táto kapela ponúkla fanúšikom prierez celou svojou tvorbou a trnavská Slávia sa otriasala ich najväčšími hitmi z debutu Fallen ako Going Under, Whisper, Bring Me To Life či My Immortal aj z druhého počinu The Open DoorLithium a Call Me When You're Sober. Bez povšimnutia ale, samozrejme, nezostali ani albumy Evanescence a Synthesis.

Šikovným ťahom bol záverečný prídavok v podobe mixu šiestich skladieb, čím kapela ešte zvýšila pravdepodobnosť, že ich fanúšikovia dostanú naživo aspoň kúsok svojej najobľúbenejšej skladby.

Všetky piesne v podaní Evanescence zneli azda ešte lepšie než z CD. Kapela vystihla ten najsprávnejší pomer medzi použitím samplov a živých klávesových partov v podaní Amy Lee. Skvele navyše zneli aj vokály gitaristky Jen Majura. Jej hlas akoby bol stvorený, aby znel zároveň s hlasom Amy. 

Tým čo stáli na trávniku pod pódiom alebo sedeli na tribúnach, netreba vysvetľovať, aká neopísateľná bola atmosféra tohto sobotného večera. Tarja potvrdila na Slovensku svoj status najúspešnejšej a najcharizmatickejšej fínskej metalovej speváčky, Evanescence zasa odpálili svoju slovenskú premiéru na výbornú a ukázali, že ich návrat na scénu bol tým najlepším možným rozhodnutím. Ostáva nám len tešiť sa na ich ďalšiu návštevu na Slovensku.

Evanescence setlist: Imperfection, What You Want, Going Under, The Other Side, Lithium, Whisper, New Way To Bleed, Call Me When You're Sober, Made Of Stone, Oceans, Disappear, Imaginary, Bring Me To Life, My Immortal, Haunted / My Last Breath / Cloud Nine / Everybody's Fool / Weight Of The World / Snow White Queen

Paolo Fumare

Foto: Wikipedia, MaxiTicket, oficiálne stránky umelcov

 

evanescence plagát 57620827 431124184342672 7664669032576439805 n

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo