Gastronómia severovýchodného Slovenska: Za málo peňazí veľa pochúťok

Autor Paper Life október 2019 -
Šéfkuchár Marek Švaro z hotela Alexander Šéfkuchár Marek Švaro z hotela Alexander

Od pizze cez bifteky až po tatarčené pirohy ponúka Bardejov a jeho okolie.

Severovýchod Slovenska ponúka nielen možnosti liečebnej, náučnej, či historizujúcej turistiky, ale aj možnosti gastronomických zážitkov.

Pestrá paleta zariadení zaručuje výber od tradičných jedál šarišskej a slovenskej kuchyne cez cestoviny a pizzu v talianskom štýle či bifteky až po jedlá modernej európskej gastronómie pripravovanej z kvalitných surovín.

„Ak sa chystáte do Bardejova, Bardejovských Kúpeľov či do Svidníka a Duklu, tak na severovýchode Slovenska nájdete množstvo zariadení, kde sa dá dobre oddýchnuť pri dobrom obede, kávičke, koláčiku,“ pozýva Radomír Jančošek, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov.

„Väčšina zariadení ponúka pohodové exteriérové i interiérové posedenie v historickom rámci alebo štýlové či moderné stolovanie. Každý si môže vybrať podľa svojej chuti, pretože ceny gastronomických služieb sú ďaleko nižšie ako v Bratislave, alebo vo Vysokých Tatrách,“ láka návštevníkov šéf OOCR.

Priblížme si teda niektoré body na gastronomickej mape tohto regiónu.

Mesto Unesco Bardejov: Plejáda gastrozariadení

Priamo na centrálnom historickom Radničnom námestí v Bardejove a v susediacich uličkách sú desiatky reštaurácií, kaviarní, cukrární otvorených celoročne.

03 Radničné námestie 1600x1067

Reštaurácia ROLAND bola založená v roku 1999 a je postavená na základoch talianskej kuchyne. Po ôsmich rokoch boli z Talianska dovezené recepty, nápady a skúsenosti talianskych majstrov kuchyne, ktoré v reštaurácii ďalej rozvíjali a postupne rozvinuli široký sortiment jedál (138 druhov), kde sa ponúka k jedlu 5 druhov piva, a to s dôrazom na príjemne prostredie a obsluhu. Reštaurácia je vyhľadávaná domácimi aj zahraničnými návštevníkmi.

Reštaurácia NEXT RESTAURANT sa nachádza priamo v historickom centre Bardejova, v stredovekých pivničných priestoroch. Je vhodná aj pre rodiny s deťmi, má medzinárodnú i slovenskú kuchyňu, bezlepkovú a vegetariánsku stravu.

Reštaurácia BAR PARADA sa nachádza priamo na Radničnom námestí v pešej zóne mesta Bardejov. Výhodou je terasa s detským kútikom v záhrade reštaurácie.

Aj reštaurácia CULINAR CAFE PLUS sa nachádza sa na Radničnom námestí priamo v centre mesta.

Pizzeria REPUBLIKA ma v Bardejove dlhú tradíciu. Nachádza sa v tesnej blízkosti Radničného námestia. Okrem chutnej pizze si tu môžete dať aj denné menu a rôzne iné chutné jedlá.

EL CAFE RESTAURANT je moderná bardejovská reštaurácia takisto v jednej z bočných uličiek Radničného námestia.

Reštaurácia ARKÁDA vo svojich priestoroch ponúka príjemné posedenie spojené s konzumáciou jedál a nápojov.

Podnik SABARACA má v Bardejove hneď niekoľko prevádzok. Hlavným cieľom je poskytnúť zákazníkom chutné jedlo v XXL porciách za ľudové ceny. Inšpiráciou pri zariaďovaní podniku bol tradičný ľudový štýl.

Reštaurácia CACTUS poskytuje exkluzívne priestory v interiéri a na letnej terase s príjemným posedením v krásnom prostredí pri jazierku s vodopádom, kde si môžete vychutnať prvotriedny kulinársky zážitok.

Reštaurácia GURMÁN je zameraná na grilované špeciality z hydinového, bravčového a hovädzieho mäsa, ponúka jedlá z domácej a medzinárodnej kuchyne, špeciality v liatinových panvičkách, cestoviny, šaláty atď.

Pizza-restaurant PEPINO ponúka chutné jedlá a mnoho druhov pizze.

Reštaurácia M sa nachádza na sídlisku Vinbarg. Kapacita podniku je 50 miest a priestory sú vhodné na rôzne spoločenské akcie, oslavy, pracovné porady.

STEAKHOUSE ZÁHRADA sa nachádza v prostredí Záhradného centra. K dispozícii je detské ihrisko a letná terasa. Ponuka jedál je od kvalitných steakov až po tradičné slovenské jedlá a denné menu.

Niekoľko motorestov v okolí Bardejova ponúka dobré parkovanie, denne menu, terasy a výhľad na prírodu. Patria k nim Motorest JOSÉ, Motorest JAVORINA a Motorest TARNOV.

K obľúbeným podnikom s ponukou klasických jedál (niektoré aj pizze), patria aj MAMBA Caffe Restaurant, reštaurácie DOLINA, STADION, ASTRA, KRUHÁČ ESPRESSO, ŠUHAJÍCI PRI PANVICI.

Bardejovské kúpele: Sisi, Alexander a ďalší

Priamo v srdci Bardejovských kúpeľov je reštaurácia štvorhviezdičkového kongresového hotela Alexander. Ponúka jedlá modernej európskej gastronómie pripravované z kvalitných surovín pod vedením šéfkuchára Mareka Švara. Pre ubytovaných aj externých návštevníkov ponúka raňajky, obedy a večere formou bufetu. Celodenne je v prevádzke aj Lobby bar s príjemným posedením v útulnom prostredí.

6P0A4755 copy

V duchu cisárovnej Sisi, ktorá Bardejovské Kúpele navštívila a strávila tam 3 týždne, dostala koncom mája 2019 nový šat i názov kaviareň v hoteli Ozón. Teraz sa volá kaviareň SISI a svojou výzdobou i sortimentom pripomína cisárovnú.

Ďalšou obľúbenou reštauráciou v Bardejovských Kúpeľoch je Kúpeľná dvorana SRDIEČKO.

Pokračujú aj prípravné práce na svojráznu „šarišskú karčmu“ v budove zvanej Karoly, ktorá má štatút národnej kultúrnej pamiatky.

Na tradičných jedlách si návštevník pochutí v reštaurácii ľudových jedál U POLJAKA, ktorá je na poschodí v Stredisku obchodu a služieb v Bardejovských Kúpeľoch. Tam je aj reštaurácia KRYŠTÁL s denným menu v ponuke.

Kam ísť po raňajkách a obede

Región severovýchodného Slovenska má čo ponúknuť – od histórie, kultúry, podujatí, športových aktivít, cyklotrás až po relax a kúpeľnú liečbu v Bardejovských kúpeľoch. Historické mesto Bardejov zapísané v UNESCO je skutočným klenotom turistického ruchu.

Medzi obľúbené miesta pre návštevníkov patria aj obce so zachovanými drevenými kostolmi: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj.

V Bardejovských Kúpeľoch je Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry. Cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer.

Duklianske bojisko a pamätníky na Dukle a vo Svidníku sú národné kultúrne pamiatky venované historickým udalostiam, ktoré sa odohrali počas 2. svetovej vojny.

V ZOO Parku Stropkov je v súčasnosti asi 60 druhov zvierat a vivárium. Relatívne neďaleko od Bardejova ležia mesto Prešov, Kapušiansky hrad, Šarišský hrad, ako aj Pieniny a Červený Kláštor.

Paper Life

rol4img 1436

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo