Plasty v našej civilizácii – vzostup, limity, zraniteľnosť, nenahraditeľnosť

Autor TS / AG október 2019 -
Plasty v našej civilizácii – vzostup, limity, zraniteľnosť, nenahraditeľnosť Pixabay / Sergio Pavlishko

Intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým sú plasty témou v médiách. Širokú pozornosť im zabezpečila ich neželaná prítomnosť v prírodnom prostredí, najmä v moriach. Reflektuje to aj aktuálny odvetvový veľtrh.

Dnešné ľudstvo sa bez plastov už nezaobíde. Ich nasadenie bolo prínosom k blahobytu a zdraviu, zásobovaniu vodou, potravinami a energiami rovnako ako k rastúcej mobilite a intenzívnejšej komunikácii v moderných spoločnostiach.

Celosvetový úspech tohto priemyslu demonštruje predovšetkým nárast využitia plastov a kaučuku ako materiálov, ktoré v období medzi rokmi 1950 a 2017 rástlo v priemere o 8,5 % ročne.

Také vysoké čísla rastu ako v päťdesiatych až sedemdesiatych rokoch minulého storočia dnes už nevidíme, ale so 4 až 5 % medziročne sú tieto čísla aj v novom tisícročí stále kladné.

Rovnako ako iné cenové otrasy a hospodárske krízy predchádzajúcich rokov, aj relatívne krátka finančná a ekonomická kríza rokov 2008/2009 dokázala spomaliť dlhodobo pozitívny vývoj plastikárskeho priemyslu, ale iba mierne. Od roku 2010 výroba plastov znovu narastá uvedeným tempom 4 – 5 % ročne.

Hlad produkčných odvetví po plastoch

Motorom celosvetového rastu je predovšetkým rast populácie sveta a celkovo sa zvyšujúca životná úroveň ľudstva. Prosperita sa odráža na väčšine trhov používaním umelých hmôt, predovšetkým v obaloch na potraviny a produktoch každodennej spotreby, tiež však v najrôznejších obaloch na skladovanie a prepravu.

rsz k19 mt2101

K rastu prispieva aj oblasť mobility – od automobilov s ich rôzne koncipovanými pohonmi cez prepravu nákladov a koľajové vozidlá až po letectvo.

Zväz výrobcov Plastics Europe vyčíslil svetovú výrobu plastov za rok 2017 na 348 miliónov ton. Približne 290 miliónov ton z tohto množstva boli plastikárske materiály, tzn. materiály, z ktorých vzniknú umelohmotné výrobky. Zvyšných viac ako 55 miliónov ton bolo použitých na výrobu povrchových úprav, lepidiel, disperzií, lakov alebo farieb.

Príkladom oblasti, v ktorej sa plasty stali prakticky nenahraditeľnými, je medicína. Prístrojová technika, diagnostika a laboratóriá vyžadujú plasty vo forme funkčných, praktických a hygienických jednorazových výrobkov.

Čína preberá hlavnú úlohu

Ekonomický rozmach Číny a mnohých krajín juhovýchodnej Ázie premenili ázijsko-pacifický ekonomický priestor, čo sa týka plastového priemyslu, na najväčší región s najvyššími rastovými číslami. Ázia už teraz vyrába takmer polovicu umelých hmôt vyrobených na celom svete.

Okrem toho pochádzalo v roku 2017 z ázijských krajín takmer 40 percent strojov používaných na výrobu plastov po celom svete. Ázia za 20 rokov zvýšila svoj podiel na svetovej produkcii plastov z 30 % na takmer polovicu, zatiaľ čo Severná Amerika stratila 10 a Európa takmer 15 percentuálnych bodov. Čína je preto dnes vo všetkých segmentoch plastikárskeho priemyslu najvýznamnejšou krajinou sveta.

Vplyv plastov na životné prostredie a možné riešenia

Mikroplasty a znečistenie morí plastovým odpadom získali v posledných rokoch obrovskú pozornosť médií, politikov a ľudí po celom svete. Zničujúce dopady, ktoré so sebou prináša znečistenie svetových morí, musia viesť k zmene ako v spoločnosti, tak aj v priemysle.

Plasty sú príliš cenné na to, aby sa bez povšimnutia vyhadzovali. Cieľom mnohých spracovateľov plastov je teda bezodpadová výroba, ktorá neplytvá cennými surovinami.

Podľa výrobcov tento poľutovaniahodný stav znečistenia spôsobujú najmä nefunkčné systémy likvidácie odpadov a subjektívne správanie ľudí. Po celom svete sa však rozbehli diskusie o zákazoch výroby určitých produktov. Obmedzenia a zákazy sú smerované predovšetkým na určité obaly z plastov, tiež však na niektoré spotrebné a hygienické jednorazové výrobky.

Polymérne materiály stavajú ľudstvo pred veľké výzvy, napríklad pokiaľ ide o ich likvidáciu alebo nakladanie s nimi po ich použití.

Plasty a kaučuk sú cennými látkami, ktoré je nutné vyrábať trvalo udržateľným spôsobom a ktoré by mali byť znovu použiteľné na výrobu kvalitných produktov. Na to je ale potrebné navrhnúť ich tak, aby bol automaticky zaručený vysoký podiel recyklácie a maximálne využitie recyklátov.

Recyklované plasty sa čoraz viac stávajú alternatívou a sú dôležitou surovinou pre nové plastové výrobky.

Plasty a kaučuk na veľtrhu K 2019

Podujatie so stručným názvom „K“ v nemeckom Düsseldorfe je už 67 rokov najväčším svetovým stretnutím priemyslu plastov a kaučuku. Každé tri roky sa na ňom stretnú vystavovatelia a odborní návštevníci zo všetkých kontinentov, aby sa zoznámili s najnovšími výsledkami vývoja v tomto dynamickom a inovatívnom priemyselnom odvetví.

rsz k19 bl6801

Veľtrh K 2019, ktorý trvá od 16. do 23. októbra, v odbornom svete sledujú s určitým napätím. Ktoré technologické novinky ukážu dôležité trendy? Isté je, že spoločnosti z priemyslu kaučuku a plastov na množstve inovácií demonštrujú, že celé odvetvie je dobre nachystané na budúcnosť.

Jedným z hotspotov z hľadiska kaučuku na veľtrhu K 2019 je opäť Gumová ulička – Rubberstreet. Je tradičnou súčasťou podujatia od roku 1983 a je oknom do sveta kaučuku a elastomérov ukazujúcim inovačnú silu gumárenského priemyslu.

Špecializovaná expozícia s heslom „Plastics Shape the Future“, ukazuje, ako môžu plasty trvalo udržateľne formovať budúcnosť, aké výsledky vývoja sa už dnes rysujú a ktoré vízie dnes majú šancu sa zajtra realizovať.

Expozícia je miestom odborných diskusií, prezentácií aj ukážkových experimentov. Predmetom diskusií sú vyššie naznačené horúce témy ako odpady z obalov, znečistenie morí a klimatické zmeny, či šetrenie zdrojmi, energetická efektivita a cirkulárna ekonomika.

V „Science Campuse“ majú účastníci možnosť získať prehľad o vedeckých aktivitách a výsledkoch vývoja v sektore plastov a kaučuku formou výmeny skúseností medzi vysokými školami a podnikmi. Na programe je tam aj séria diskusií a prednášok expertov o bioplastoch.

Organizátori veria, že práve teraz počas mediálnej debaty so zohľadnením výziev v oblasti úspor zdrojov, efektivity spracovania a recyklácie poskytne veľtrh K 2019 ako informačná a komunikačná platforma cenný príspevok do budúcnosti.

TS / AG

Foto: Pixabay, Messe Düsseldorf / ctillmann

rsz k19 mt2052

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo