Rekordná sezóna potešila hotely, chceli by však menej regulácií

Autor JF / MH október 2019 -
Hotel Carlton v Bratislave; jeho šéf Róbert Tóth je Hotelierom roka. Hotel Carlton v Bratislave; jeho šéf Róbert Tóth je Hotelierom roka. radissonhotels.com

Na stretnutí v Žiline chválili slovenskí hotelieri príspevky na rekreáciu a zníženie DPH na ubytovanie; problém vidia v rastúcej cene práce.

Letná sezóna 2019 bola najlepšou od vzniku Slovenskej republiky, čo sa týka počtov prenocovaní a návštevníkov.

Dôvody pomenovali slovenskí hotelieri: Veľký podiel na dobrých výsledkoch v domácom cestovnom ruchu majú príspevky na rekreáciu. Úlohu zohráva aj pozitívny hospodársky vývoj. Znižovanie počtu nezamestnaných a zvyšovanie príjmov zvyšujú dopyt po službách cestovného ruchu.

Na druhej strane, otázkou je, aké sú na Slovenku podmienky pre podnikanie v službách, či prinášajú aj návratnosť investícií a zisky pre majiteľov a prevádzkovateľov ubytovacích a stravovacích služieb.

Aktuálne informácie a diskusné príspevky odzneli na Jesennom stretnutí hotelierov a konferencii HoReCa trendy 2020, ktoré pravidelne pripravuje Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska (AHRS).

Aj záujem o toto stretnutie hotelierov bol výnimočný; dovedna sa v Žiline stretlo 330 účastníkov.

Priveľa regulácií, málo štátnej propagácie

Na konferencii sa venovali aktuálnym problémom a otázkam, akými sú popri pozitívnom vplyve príspevku na rekreáciu a zníženej DPH na ubytovanie aj prudký nárast ceny práce, spôsobenej zvyšovaním minimálnej mzdy a príplatkov. V tomto segmente vidia aj priveľa zbytočných regulácií.

Cestovný ruch ako odvetvie je tvorené tisíckami podnikov, z ktorých viac ako 90 % sú mikro, malé a stredné podniky. Ich hlavnou úlohou v podnikaní je poskytovať kvalitné služby, nie uspokojovať potreby štátu a úradníkov,“ uviedol generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

 „Potrebujeme znížiť mieru regulácií a odstrániť aj množstvo zbytočných regulácií, ktoré nie sú v iných krajinách, čím by sa zvýšila konkurencieschopnosť našich služieb,“ zdôraznil.

V tom by mohla pomôcť inštitúcia, ktorá by riešila odvetvie cestovného ruchu komplexne, avšak hotelierom chýba. „Potrebujeme systémové financovanie pre propagáciu a prezentáciu Slovenska, aby sme prilákali viac zahraničných návštevníkov, a tým zvýšili export našich služieb,“ doplnil M. Harbuľák.

Asociácia prezentovala ako jednu z priorít posilnenie riadenia cestovného ruchu. Brandža pociťuje potrebu koordinácie tvorby nástrojov a politiky štátu.

Témy udržateľnosti a revízia kategorizácie hotelov

Veľký priestor na Jesennom stretnutí dostali aj témy udržateľnosti, Fair Trade v HORECA biznise a ekologicky zodpovedný pohľad na prevádzku hotela.

AHRS pozvala na konferenciu aj odborníkov zo zahraničia – z ČR, Maďarska a z medzinárodnej európskej organizácie HOTREC. Európski hotelieri sa podelili so svojimi skúsenosťami s fungovaním klasifikácie Hotelstars Union.

Tú by chceli aj slovenskí prevádzkovatelia – namiesto doterajšej formálnej a podľa nich zastaranej kategorizácie ubytovacích zariadení, ktorá na Slovensku doposiaľ platí. Hotelieri volajú po zrušení existujúcej vyhlášky, ktorú považujú za typický príklad zbytočnej regulácie nad rámec európskych predpisov a smerníc.

Na Jesennom stretnutí hotelierov vyhlásili víťaza prestížnej súťaže organizovanej AHRS – Hotelier roka 2019. Z troch finalistov súťaže, ktorých vyberala najprv odborná porota a potom hlasovala verejnosť, titul získal Róbert Tóth, generálny manažér hotela Radisson Blu Carlton v Bratislave.

Pohľad na sezónu 2019

Letná turistická sezóna 2019 bola na Slovensku historicky najlepšou. Počas prvých ôsmich mesiacov roka sa v slovenských zariadeniach ubytovalo takmer 4,5 milióna ľudí, z toho 2,7 milióna domácich hostí. Z údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že celkovo ide o medziročný nárast 12,9 percenta, pričom domácich bolo tento rok viac približne o šestinu.

V júli sa medziročne zvýšil počet zahraničných návštevníkov o 5,6 percenta, pričom nárast domácich turistov bol 24 percent (!). Ako na konferencii v Žiline konštatoval štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček, tieto výsledky v domácom cestovnom ruchu sú výnimočné v rámci krajín V4.

Jesenné stretnutie hotelierov spojené s konferenciou HoReCa trendy 2020 sa konalo od 21. do 23. októbra 2019 v Hoteli Holiday Inn Žilina. Tradične ho pripravila Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska v spolupráci s vydavateľstvom Mafra Slovakia.

JF / MH

 

Mohlo by vás zaujímať:

Rekordná letná turistická sezóna pomohla aj rozvoju regiónov

Bratislavské letisko bude ďalšieho pol roka spájať so svetom až 47 pravidelných liniek

Tešíme sa na hokejové majstrovstvá?

Výstavy Slovakiatour a Danubius Gastro ukázali dobrý stav oboch odvetví

Kongresový turizmus a rekreačné teambuildingy pod panorámou Tatier

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo