Project Management Institute vytipoval 50 projektov s najväčším vplyvom na ľudstvo

Autor PT november 2019 -
Project Management Institute vytipoval 50 projektov s najväčším vplyvom na ľudstvo Pixabay

Od veľkých stavieb cez tvorivé projekty v showbiznise po najmodernejšie technológie a lety do vesmíru – PMI vyzdvihla výnimočné úsilie, ktoré zmenilo a mení náš svet.

Spoločnosť Project Management Institute (PMI) zverejnila 50 projektov s najväčším vplyvom na ľudstvo za posledných 50 rokov.

Zoznam Most Influential Projects je prvým rebríčkom tohto typu. PMI ním oslavuje projekty, ktoré mali v ostatných 50 rokoch najväčší vplyv na ľudstvo, a vyzdvihuje to, ako riadenie projektov pomohlo previesť tieto nápady do reality.

Most Influential Projects obsahuje projekty, ktoré zmenili niektoré odvetvie i celkové obchodné prostredie, a to od technológií po zdravotnícky sektor, od infraštruktúry po architektúru a od financií po zábavu.

Známe aj nenápadné triumfy umu

Medzi najviac hodnotenými sú kultové úspechy ako napríklad Apollo 11, lietadlo Boeing 747B a projekt ľudského genómu. Pridávajú sa aj menej známe triumfy, ako sú napríklad špicberské globálne úložisko semien či fotovoltaická elektráreň Tengger Desert Solar Park v Číne. Najvyššie hodnoteným projektom je vytvorenie celosvetového webu.

Štyristo popredných predstaviteľov zo sféry projektového riadenia z celého sveta vrátane vedúcich a členov pobočiek PMI, ako aj odborníkov z akademickej a priemyselnej sféry vyberalo projekty z viac ako 1 000 iniciatív, ktoré významným spôsobom ovplyvnili ľudstvo.

Konečný výber, realizovaný tímom PMI, poskytuje inšpirujúcu reflexiu toho, čo práca na danom projekte umožnila a akú kľúčovú úlohu zohral pri vytváraní našej súčasnosti.

„Projekty, ktoré sme vybrali, umožňujú nebývalý náhľad na to, ako sa riadenie projektov zmenilo, ako sa mení a bude sa meniť aj do budúcnosti pre lepší svet,“ povedal Sunil Prashara, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ PMI.

„Tento zoznam je dôkazom vízie spoločnosti PMI, že vynikajúca realizácia projektov je veľmi dôležitá pre plnenie výziev a príležitostí zajtrajška,“ dodal.

Okrem zoznamu 50 najdôležitejších iniciatív spoločnosť PMI takisto zverejnila rebríčky 10 projektov s najväčším dosahom v 14 kategóriách v rôznych regiónoch a odvetviach.

50 projektov s najväčším dopadom na ľudstvo

1. Celosvetový Web – Za spojenie kohokoľvek a čohokoľvek.
2. Apollo 11 – Za overenie toho, že riadenie rizík a ambície nad rámec nášho sveta môžu urobiť nemožné možným.
3. Mikroprocesor Intel 4004 – Za demokratizáciu sily počítačov.
4. Euro – Za bezchybnú realizáciu najväčšiu menovej zmeny v histórii.
5. Projekt ľudského genómu – Za prekročenie bežných hraníc, odblokovanie stavebného kameňa humanity a umožnenie nebývalých pokrokov v medicíne, biotechnológiách a biologických vedách.
6. Výpredaj Alibaba Singles Day – Za vytvorenie najdôležitejšieho dňa v oblasti internetového obchodovania na svete a zásadné zmeny spôsobu nakupovania.
7. Hybridný automobil Prius – Za posun automobilového priemyslu v ústrety udržateľnejšej budúcnosti.
8. Koncert Live Aid – Za prehodnotenie významu a modelu dobročinnosti s celým radom celebrít.
9. Mobilná platforma pre mikrofinancovanie M–Pesa – Za dodávky najmodernejšej mobilnej technológie, ktorá umožnila Keni urobiť krok do modernejšej ekonomiky a začať revolúciu bankovníctva.
10. Špicberské globálne úložisko semien – Za vybudovanie jedinečnej politiky poistky pre svetové dodávky potravín.
11. Netflix Streaming – Za dôkaz toho, že jediný projekt môže zmeniť spoločnosť, odvetvie aj zaužívaný pohľad na celý svet.
12. Mobilný telefón DynaTAC 8000x – Za spojenie telefónov s ľuďmi a nie miestami.
13. Hlasové služby Alexa – Za to, že sa počítačové rozhranie ovládané hlasom stalo súčasťou každodenného života.
14. Týžden módy v Paríži (Paris Fashion Week) – Za to, že sa z prehliadky rutinného odvetvia stala udalosť, ktorú sleduje celý svet.
15. Mrakodrap Burdž Chalífa – Za svoju výšku ako symbol ekonomickej diverzifikácie na Blízkom Východe.
16. Resort Walt Disney World – Za nasadenie vysokej latky v oblasti skvelej zábavy a jej neustáleho zdvíhanie hore.
17. Vyhľadávač Google – Za zmenu spôsobu myslenia a identifikácie informácií.
18. Iniciativa Novej hodvábnej cesty (Belt and Road Initiative) – Za zavedenie najrozsiahlejšieho úsilia v oblasti infraštruktúry, aké svet videl – 1 814 projektov.
19. Kryptomena Bitcoin – Za to, že uviedla kryptomena do povedomia a umožnila zrod blockchainu.
20. Magnetická rezonanciu (MRI) – Za revolúciu v medicíne neinvazívnou cestou.

21. Knihy o Harry Potterovi – Za skvelé čítanie – a to je iba začiatok mágie.
22. Lietadlo Boeing 747B – Za zmenšenie sveta s prvým lietadlom typu jumbo jet.
23. Přehrávač iPod – Za vstupné zariadenie do sveta iUniverse.
24. Systém ukladanie energie Hornsdale Power Reserve – Za ukážku toho, ako jedna veľká batéria môže spôsobiť revolúciu v oblasti obnoviteľnej energie.
25. Národná jednota a komisia zmierenia v Rwande – Za vytýčenie cesty obnovy a nápravy uprostred závažnej traumy.
26. Mezinárodná vesmírna stanica – Za ukážku toho, že objavovanie vesmíru je nad rámec svetovej politiky.
27. Rozšírenie Panamského prieplavu – Za rozšírenie storočného vodného kanála tak, aby spĺňal požiadavky modernej prepravy.
28. Iniciativa na odstránenie detskej obrny (Global Polio Eradication Initiative) – Za vedenie najväčšej svetovej zdravotníckej iniciatívy a k priblíženiu sa odstránenie tejto smrteľnej choroby.
29. Herné konzoly Atari 2600 – Za to, že priniesla arkádové hry do domácností na celom svete.
30. Projekt Ground Zero Master Plan – Za to, že pomohol mestu New York a národu spamätať sa, nezabudnúť a znovu žiť.
31. Identifikačný systém Aadhaar – Za využitie biometrických údajov na zmenu komunikácie obyvateľov Indie s úradmi a inými organizáciami.
32. Veterný park na mori Vindeby – Za ukážku toho, že veterná energia na mori môže byť dôležitým zdrojom čistej energie.
33. Metrobus Curitiba (BRT) – Za zapálenie iskry revolúcie dopravy v mestách na celom svete.
34. Systém sledovania zásielok Cosmos – Za sprístupnenie internetového obchodovania pre sledovanie zásielok v reálnom čase pre poskytovateľov expresných kuriérskych služieb.
35. Projekt Swat Valley – Za umožnenie vzdelanie pre dievčatá, posilnenie ich postavenia v spoločnosti v krajine (Pakistane), kde jeho zakladateľka bol napadnutá za uplatňovanie týchto práv.
36. Online encyklopédia Wikipedia – Za vstup do sveta kolektívnych vedomostí s radikálne kolektívnou viacjazyčnou online encyklopédiou.

37. Filmy Star Wars – Za znovuobjavenie špeciálnych efektov a upevnenie koncepcie sérií populárnych filmov, kde diváci cestujú do veľmi vzdialených galaxií.
38. Projekt Tiger –Za záchranu majestátnych veľkých mačiek pred vyhynutím vo voľnej prírode.
39. Odsoľovacia továreň Sorek – Za úľavu od devastujúceho sucha udržateľným spôsobom.
40. Prvé dieťa narodené in vitro – Za moderný lekársky zázrak.
41. Vyčistenie Černobyľu – Za upratovanie po najhoršej svetovej jadrovej katastrofe.
42. E–Estonia – Za vytvorenie prvý digitálnej krajiny na svete.
43. Interaktívna hra World of Warcraft – Za to, že previedla videohru na úplne novú úroveň.
44. Veľký hadrónový urýchľovač (Large Hadron Collider) – Za to, že umožňuje prevratné vedecké objavy, ktoré pomáhajú fyzikom porozumieť vesmíru.
45. TGV – Za to, že bezpečne prevádzkuje najrýchlejší vlaky v Európe.
46. Vzdelávacie služby Khan Academy – Za to, že predstavili široký potenciál internetového vzdelávania.
47. Softvér Watson – Za uvedenie umelej inteligencie a strojového učenia do hlavného prúdu.
48. Solárna elektráreň Tengger Desert Solar Park – Za vybudovanie Veľkého solárneho múra.
49. Projekt Operation Flood – Za to, že pomohol Indii stať sa najväčším svetovým producentom mlieka a naštartovať ekonomiku krajiny.
50. Opera v Sydney – Za ukážku sily architektúry, ktorá dokáže zmeniť tvár mesta.

O spoločnosti Project Management Institute

PMI je svetová asociácia pre tých, ktorí uvažujú o tom, vniesť do svojej profesie projektové a programové riadenie alebo správu portfólia.

Prostredníctvom poradenstva, spolupráce, vzdelávania a výskumu sa snaží pripraviť viac ako 3 milióny odborníkov na celom svete na projektovú ekonomiku ako ekonomiku budúcnosti, v ktorej sú práca a jednotlivci organizovaní prostredníctvom projektov.

V roku 2019 oslávila PMI 50. výročie založenia. Funguje skoro vo všetkých krajinách sveta, kde pomáha v kariérnom raste, zlepšuje úspech organizácií a ďalej zdokonaľuje profesiu projektového manažéra prostredníctvom svetových štandardov, komunít, certifikácií, kurzov, výskumu atď.

PT

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo