Nemeckí investori v SR avizujú ekonomické ochladenie, investujú však ďalej

Autor JF / TS november 2019 -

Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora a nemecké obchodné komory v iných krajinách realizovali na jeseň 2019 medzi svojimi členmi prieskum o ich názoroch na konjunktúru.

V rámci prieskumu „AHK World Business Outlook“ 2019 si na Slovensku aj v európskom priemere manažéri každého druhého podniku myslia, že situácia je v súčasnosti ešte dobrá.

Ako hodnotíte súčasnú ekonomickú situáciu vašej spoločnosti?

snopk graf 1 (%)

Z pohľadu očakávaní na ďalší rok vyzerá situácia horšie. V rámci Európskej únie očakáva 36 % firiem v nasledujúcich 12 mesiacoch pre seba lepší ekonomický vývoj ako v súčasnosti, v Nemecku a na Slovensku je to zhodne 16 %. Najväčšia časť respondentov si myslí, že situácia bude nezmenená.

Aký ekonomický vývoj očakávate vo vašej spoločnosti v nasledujúcich 12 mesiacoch?

 snopk graf 2

Očakávania firiem sú na Slovensku aj v Nemecku menej pozitívne ako je priemer EÚ. Príčinou môže byť podľa výkonného člena predstavenstva Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) Petra Kompallu naviazanosť oboch ekonomík na automobilový sektor, v budúcnosti ktorého je veľa otvorených otázok.

Z pohľadu hodnotenia strednodobej konjunktúry je na Slovensku podiel optimistov ešte nižší. „Ale dobrý signál je, že v Nemecku si takmer jedna štvrtina podnikov myslí, že situácia bude dobrá,“ poznamenal hovorca SNOPK Markus Halt.

Nálada má vplyv aj na investície spoločností. O kríze však podľa M. Halta nemôže byť reč a stále sú spoločnosti, ktoré chcú investovať.

Viac ako v tomto roku chce na Slovensku investovať 24 % spoločností, v podobnom rozsahu 38 % a len dvaja z 31 účastníkov prieskumu uviedli, že v nasledujúcom roku neplánujú žiadne investície.

Ako sa budú vyvíjať Vaše investičné náklady v nasledujúcich 12 mesiacoch?

snopk graf 3

Počet účastníkov prieskumu na Slovensku bol 31; išlo o členské firmy SNOPK. V rámci EÚ sa zapojilo viac ako 1 200 spoločností.

Na porovnanie s konjunktúrou v Nemecku sa použil obsahovo podobný jesenný prieskum konjunktúry Nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (DIHK), pre ktorý bolo vyhodnotených okolo 28 000 odpovedí firiem v Nemecku.

JF / TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo