GEFCO zavedie v logistike pre Airbus recyklovateľné prepravné obaly

Autor Petra Barineková december 2019 -
Závod Airbusu; recyklovateľné prepravky GEFCO. Závod Airbusu; recyklovateľné prepravky GEFCO. Foto Airbus – Fred Lancelot

Pre svetového výrobcu lietadiel tým zabezpečí prechod k čistejšiemu, ekologickejšiemu dodávateľskému reťazcu.

Spoločnosť GEFCO, popredný svetový poskytovateľ multimodálnych riešení dodávateľského reťazca, podpísala zmluvu s firmou Airbus, globálnym lídrom leteckého priemyslu. Postupnými krokmi nahradí jednorazové obaly špeciálnymi recyklovateľnými kontajnermi na opakované použitie.

GEFCO tým zabezpečí pre svojho klienta prechod k čistejšiemu, ekologickejšiemu dodávateľskému reťazcu. Podpisom zmluvy sa oba subjekty zaväzujú plniť najprísnejšie ekologické normy a súčasne zvýšiť efektívnosť leteckých nákladných preprav.

Recyklovateľné verzus jednorazové obaly v priemysle

Už od januára 2019 spravuje spoločnosť GEFCO pre Airbus nové recyklovateľné obaly určené na prepravu komponentov od európskych dodávateľov do 10 montážnych závodov vo Francúzsku, v Nemecku, Španielsku a vo Veľkej Británii. Ide o viac ako 30 000 položiek.

Gefco 6

Airbus plánuje postupne rozšíriť tieto udržateľné riešenia do všetkých závodov i ku všetkým svojim dodávateľom v Európe.

Použitie recyklovateľných kontajnerov umožní Airbusu výrazne obmedziť množstvo jednorazových obalov v dodávateľskom reťazci, a tým skokovo zlepšiť odpadové hospodárstvo.

Vďaka vyššej stohovateľnosti kontajnerov bude firma schopná tiež maximálne využiť nákladný priestor kamióna a znížiť ich počet pri spätnej preprave, a tým i uhlíkovú stopu.

Uvedený prístup je v súlade s aktuálnou filozofiou leteckého priemyslu, ktorý prechádza hĺbkovou transformáciou. Okrem iného vyžaduje aj od svojich dodávateľov trvalé zlepšovanie logistického výkonu pri súčasnom dodržovaní vysokých ekologických štandardov. 

Komplexné spravovanie obalov

Informácie o objednávkach, zber, nakládky a prepravu recyklovateľných obalov každodenne spracováva šesť centier spoločnosti GEFCO pre správu obalov.

Tímy expertov spoločnosti GEFCO zabezpečujú pre Airbus aj majetkový audit a školia prevádzkové tímy Airbusu v správe obalov a prácu so systémom NETBOX IT, ktorý trackuje kontajnery a zabezpečuje monitoring zákaziek v reálnom čase.

Školenie ponúka GEFCO i dodávateľom spoločnosti Airbus, ktorých prechod k udržateľnému nakladaniu s obalmi Airbus podporuje.

Partnerský prístup bez hraníc

Ľudské zdroje, technické zázemie i viac ako 70-ročné know-how spoločnosti GEFCO v oblasti služieb pre moderný dodávateľský reťazec zabezpečujú firme Airbus najvyššiu úroveň monitoringu logistických tokov. Cieľom je podporiť správu dodávateľského reťazca a súčasne prispieť k zlepšovaniu procesu naprieč celým odvetvím.

Emmanuel Arnaud, GEFCO Executive Vice President pre obchod a marketing okomentoval doterajšiu spoluprácu: „Sme veľmi hrdí na dôveru, ktorú v nás Airbus vkladá a teší nás, že sa takto ambiciózny projekt opiera práve o naše jedinečné odborné znalosti v oblasti recyklovateľných obalov. Medzinárodná prítomnosť spoločnosti GEFCO i naše prevádzkové schopnosti, predovšetkým v oblasti logistiky pre automobilový priemysel, nám umožňujú hrdo sa chopiť tejto výzvy v súlade s mottom našej značky – Partners, unlimited.“

Gefco truck1

O spoločnosti GEFCO

Francúzska nadnárodná spoločnosť GEFCO je svetovým lídrom v komplexnom riešení dodávateľských reťazcov a európskym lídrom v oblasti logistiky pre automobilový priemysel.

Vďaka svojím 13 000 zamestnancom navrhuje inovatívne a flexibilné riešenia pre moderné dodávateľské reťazce v rozličných odvetviach priemyslu. Spoločnosť pôsobí v 47 krajinách sveta a svojich zákazníkov obsluhuje z 300 pobočiek. V roku 2018 dosiahla Skupina GEFCO obrat vo výške 4,6 miliárd eur.

Petra Barineková, PBR Communication agency

A330 800 MSN1888 first flight air to air 037

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo