So slovenským zlatom v Londýne sa obchoduje; NBS tvrdí, že minimalizuje riziká

Autor JF / TS december 2019 -
So slovenským zlatom v Londýne sa obchoduje; NBS tvrdí, že minimalizuje riziká Pixabay

Zlato, ktoré vlastní Národná banka Slovenska, je investičné aktívum. NBS poskytuje na obchodovanie konkrétne zlaté tehly, ktoré sa jej po transakcii vrátia.

NBS v súčasnosti vlastní 31,694 tony zlata vo fyzickej forme ako zlaté tehly. Depozitárom tohto zlata je Bank of England, pričom NBS má u nej otvorený tzv. alokovaný účet, na ktorom sú umiestnené konkrétne zlaté tehly.

NBS s týmto zlatom aktívne obchoduje formou zlatých swapov, ktoré sa v účtovníctve zobrazujú ako Repo obchody. Všetky tieto obchody sú podľa NBS kryté štandardnými zmluvami minimalizujúce s tým spojené riziko.

Pri splatnosti každého takéhoto obchodu sa Národnej banke Slovenska vracia rovnaké množstvo zlata ako poskytla na začiatku obchodu. Množstvo zlata v držbe NBS sa preto nemení.

NBS to uviedla v tlačovej správe s tým, že „v poslednom čase zaznamenala rôzne úvahy spochybňujúce spravovanie a vlastníctvo zlatých investičných rezerv Národnej banky Slovenska“.

NBS vďaka popísanej spolupráci s Bank of England zarobila na obchodovaní so zlatom za posledných 10 rokov približne 50 miliónov eur.

JF / TS

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo