Obchod s obrábacími strojmi medzi Slovenskom a Nemeckom rástol

Autor Martin Göbel december 2019 -
Obchod s obrábacími strojmi medzi Slovenskom a Nemeckom rástol Messe Düsseldorf / Constanze Tillmann

V prvých mesiacoch roku 2019 narástol slovenský import v tejto kategórii o desiatky percent. V globálnom meradle pociťuje odvetvie už ochladenie.

Slovensko a Nemecko sú dlhodobo veľmi dobrými partnermi v oblasti obchodu s obrábacími strojmi. V roku 2018 predstavoval podiel Nemecka na dodávkach obrábacích strojov na Slovensko 46 percent.

Nemecko teda bolo najdôležitejším dodávateľom, ďaleko pred Českou republikou, a tiež bolo pre slovenských výrobcov najdôležitejším trhom, a to pred Maďarskom a Českou republikou.

V rokoch 2015 až 2018 sa nemecký export na Slovensko vyvíjal dobre. V roku 2018 bol približne o 11 percent vyšší ako v roku 2015 a dosiahol hodnotu 144 miliónov eur. V prvom polroku 2019 sa ho podarilo zvýšiť o ďalších 44 percent.

Nemecký export obrábacích strojov na Slovensko

graf obrábacie strojeZdroje: VDW, štatistiky zahraničného obchodu

Import zo Slovenska síce v rovnakom období celkovo vzrástol, avšak jeho pohyb vykazoval striedavo rastúce a klesajúce tendencie. V roku 2018 bol asi o 12 percent vyšší ako v roku 2015 a predstavoval cca 46 mil. EUR. V prvom polroku 2019 dodávky ďalej vzrástli o 2 percentá.

Nemecko-český obchod v segmente

Nemecko bolo najdôležitejším dodávateľom obrábacích strojov aj pre Českú republiku a tiež bolo pre českých výrobcov najdôležitejším trhom, a to pred Čínou.

V roku 2018 bol nemecký export do Česka takmer o 11 percent vyšší ako v roku 2015 a dosiahol hodnotu 401 mil. EUR. V prvom polroku 2019 však došlo k jeho poklesu o 7 percent. Import z Českej republiky v období 2015 – 2018 rástol a v roku 2018 bol zhruba o 14 percent vyšší ako v roku 2015 s objemom 244 mil. EUR. V prvom polroku 2019 však dodávky klesli o 12 percent.

Rámcové ekonomické podmienky sú ťažké

Po ôsmich rokoch prudko sa rozvíjajúcej činnosti v medzinárodnom priemyselnom odvetví obrábacích strojov sa od štvrtého štvrťroka roku 2018 celosvetovo výrazne znížil dopyt po kapitálovom tovare.

To sa dalo očakávať. Dôvody tejto skutočnosti už boli identifikované a mnohokrát sa o nich hovorilo. Globálna ekonomika sa značne oslabila.

Deformácie ekonomickej politiky, osobitne obchodná vojna medzi USA a Čínou, pôsobia ako zosilňovače. Na svetový obchod pôsobí rastúci protekcionizmus na všetkých úrovniach a okrem toho všetkého medzinárodné dodávateľské reťazce.

A napokon, štrukturálna zmena v automobilovom priemyselnom odvetví smerom k novým technológiám pohonu vyvoláva ďalšie problémy. Je stále neisté, akým tempom bude pokračovať vývoj a aké technológie sa budú v budúcnosti používať a v akej miere.

Odkladanie investícií, pokles objednávok

Celý scenár vyvoláva neistotu v priemysle po celom svete. Spoločnosti sú veľmi opatrné a vo zvýšenej miere odkladajú svoje investície.

V súlade s tým v prvom polroku 2019 prudko poklesli vo všetkých regiónoch objednávky z medzinárodného priemyselného odvetvia obrábacích strojov. Najmä v Európe, ktorá je dôležitou spádovou oblasťou pre veľtrh METAV, poklesli objednávky o 18 percent.

Počet objednávok, ktoré dostalo Nemecko, krajina s vysokou závislosťou na exporte, klesol len od augusta tohto roka medziročne o 23 percent. To sa v rovnakej miere týka domácich i zahraničných objednávok. Objednávky z eurozóny, ktoré boli o 13 percent nižšie ako v predchádzajúcom roku, sa držia najlepšie.

Výhľady pre 2020

Pre rok 2020 odhaduje Oxford Economics, prognostik asociácie VDW*, že v najlepšom prípade sa vývoj v Európe zastabilizuje. Očakáva sa, že celkový hospodársky výsledok narastie o 1,2 percenta, rovnako ako v roku 2019. Očakáva sa, že priemyselná výroba vzrastie o 0,8 percent po 0,5 percentách v tomto roku.

Očakáva sa, že nemecká ekonomika sa tiež bude stabilizovať a priemyselná výroba, pri ktorej sa predpokladá zníženie v roku 2019, sa o rok zasa mierne zvýši.

Martin Göbel, projektový riaditeľ veľtrhu METAV Düsseldorf

(Z prezentácie na tlačovej konferencie o medzinárodnom veľtrhu technológií obrábania kovov METAV 2020 v Prahe, november 2019)

 

* VDW – Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken e. V. (Zväz nemeckých výrobcov obrábacích strojov)

Pozn.: Veľtrh METAV sa uskutoční v termíne 10. – 13. marca 2020 na výstavisku v Düsseldorfe.

 

Nemecký import obrábacích strojov zo Slovenska

graf obrábacie stroje import

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo