Veľtrhy GO a Regiontour 2020 predstavili tradične aj krásy Slovenska

Autor Michal Svoboda január 2020 -
Na veľtrhu Regiontour 2019 Na veľtrhu Regiontour 2019 BVV

Populárne veľtrhy cestovného ruchu v Brne získavajú výraznejší festivalový rozmer. Návštevníkov oslovili aj prezentácie viacerých slovenských miest a regiónov.

Slovensko stabilne patrí k vyhľadávaným turistickým cieľom českých návštevníkov. Príjazdový cestovný ruch z Českej republiky na Slovensko zaznamenáva v poslednom období veľmi pozitívny rast.

Česká republika je pre aktívny cestovný ruch Slovenskej republiky primárnym trhom. Počas prvých troch kvartálov roku 2019 tu strávilo dovolenku celkom 618 798 českých návštevníkov, čo je o 9,2 % viac ako v roku 2018.

„Slovensko je pre obyvateľov Moravy ľahko dostupnou a lákavou turistickou destináciou, ktorá ponúka rozmanité cestovateľské zážitky,“ uviedla Klára Badinková, riaditeľka zahraničného zastúpenia slovenského cestovného ruchu v Českej republike.

„Obyvatelia Moravy tvoria veľmi silnú skupinu návštevníkov, preto ich chceme osloviť aj priamo na veľtrhoch GO a Regiontour v Brne v národnom stánku Slovenskej republiky,“ informovala.

Festival piatich kontinentov

Ročník 2020, ktorý sa koná od 16. do 19. januára, prichystal niekoľko noviniek. Veľtrh GO sa predstaví v podobe festivalu piatich kontinentov, vďaka ktorému návštevníci počas štyroch dní uvidia širokú ponuku z celého sveta.

„V tomto roku bude na cestovateľských veľtrhoch zastúpených desať zahraničných centrál cestovného ruchu. Novo sa predstaví napríklad Thajsko, Bulharsko alebo Tanzánia. Teší nás, že sa budú prezentovať aj zaujímavé miesta zo Slovenska,“ priblížil Petr Maliňák, riaditeľ veľtrhov GO a Regiontour.

Dvojica veľtrhov má po novom aj partnerskú krajinu. Na rok 2020 sa ňou stalo Thajsko, ktoré je medzi českými aj stredoeurópskymi cestovateľmi čoraz populárnejšie.

Za spoznávaním Česka vezme na výlet všetkých záujemcov Regiontour zameraný viac na domáci cestovný ruch.

Štyri kraje Slovenska

Na cestovateľských veľtrhoch sa zúčastňujú aj zástupcovia Trnavského kraja. „Na veľtrhu poskytneme návštevníkom informácie o prírodných krásach a zaujímavostiach v regióne, nebudú chýbať ani tipy na zážitky či wellness pobyty,“ povedala Libuša Kozmová z krajského oddelenia cestovného ruchu.

Návštevníci stánku Trnavského kraja môžu ochutnať aj tradičný skalický trdelník a zapiť ho typickým vínom pre túto oblasť – skalickým rubínom. Na veľtrhoch budú zastúpené aj ďalšie kraje – Prešovský, Trenčiansky a Žilinský.

Odborné konferencie

GO a Regiontour ponúka aj informácie pre tých, ktorí turistov do svojich destinácií lákajú. Najmä pre nich je určený odborný program tohto ročníka. Vo štvrtok 16. januára je na programe konferencia, ktorá poradí, ako bojovať s tzv. overturizmom. V piatok 17. januára nasleduje konferencia Travelevolution, na ktorej sa účastníci dozvedia všetko o modernom prístupe k propagácii svojich destinácií alebo projektov – ako komunikovať vo vnútri i navonok či akých problémov sa vyvarovať. Hlavným prednášajúcim na tejto konferencii bude Jan Řezáč, autor knihy Web ostrý ako britva.

Cestovanie za chuťami

Tradičnou súčasťou veľtrhov GO a Regiontour je ochutnávanie jedál, ktoré ponúka RegFoodFest – festival krajových špecialít a regionálnych potravín. So svojimi produktmi sa na ňom predstavia najmä výrobcovia z južnej Moravy ocenení značkou Regionálna potravina.

Novinkou je obrí food festival s názvom GO to FoodPark. Vďaka nemu sa pavilón F brnenského výstaviska od 17. do 19. januára premení na veľký showroom regionálnej kuchyne i medzinárodnej gastronómie. Prezentovať sa budú aj jednotlivé gastronomické prevádzky vrátane niekoľkých reštaurácií zo Slovenska.

GO Kamera s poctou pre H+Z

Hlavná téma tohto ročníka cestovateľského festivalu GO Kamera počas dvoch veľtrhov sú legendy Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund, ktorý sa vo februári 2019 dožil 100 rokov.

„Podarilo sa zabezpečiť obe originálne Tatry H+Z, ktoré absolvovali slávnu cestu okolo sveta. Po prvýkrát budú obe legendárne Tatrovky vystavené spoločne,“ povedal organizátor festivalu Rudolf Švaříček.

K téme H + Z vystúpia aj Karel Loprais a ďalšie osobnosti. Hviezdou festivalu je rakúsky horolezec Peter Habeler, ale zídu sa na ňom aj ďalšie zvučné mená cestovateľského a filmárskeho sveta, ako aj hudobní a divadelní umelci s cestovateľskými skúsenosťami.

Michal Svoboda, Veletrhy Brno

 

Mohlo by vás zaujímať:

Rekordná letná turistická sezóna pomohla aj rozvoju regiónov

Petra Vlhová je opäť tvárou zimnej kampane na slovenskú dovolenku

Kongresový turizmus a rekreačné teambuildingy pod panorámou Tatier

Cestovanie a emócie na fotografiách

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo