Krištáľové krídlo získali kapitáni pivovaru Urpiner, mikročipový guru Danilák, lekári a umelci

Autor JF / KS február 2020 -
Laureáti Krištáľového krídla počas galavečera v SND Laureáti Krištáľového krídla počas galavečera v SND KK

Poroty ocenili aj Juraja Kukuru, Simonu Martausovú, Juraja Grigláka a Petru Vlhovú.

Trinásť slovenských osobností z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry získalo ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2019.

O nových laureátoch v desiatich kategóriách a mimoriadnom ocenení v 23. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla.

Podujatie vyvrcholilo odovzdávaním ocenení 9. februára v Slovenskom národnom divadle a záštitu nad ním prevzal premiér Peter Pellegrini.

Podnikanie a technológie

Dvojica Branislav Cvik a Ľubomír Vančo získala ocenenie v kategórii hospodárstvo. Ich mená sa spájajú s jedným z najväčších úspechov slovenského pivovarníctva, značkou Urpiner, ktorá im priniesla už tri desiatky ocenení z medzinárodných súťaží.

So značkou sa dnes spája viacero úspechov, na prvom mieste ocenenie „Zlatá európska pivná hviezda“. Má aj ďalších viac ako 30 ocenení prevažne z medzinárodných súťaží ,,Pivo Českej republiky“ a ,,Česká pivná pečať”. Značka Urpiner pritom bola ešte pred 11 rokmi v troskách, keď ju B. Cvik a Ľ. Vančo vytiahli z konkurzu. Dnes predstavuje úspešný príbeh zachráneného „posledného pivného mohykána“ na Slovensku.

V kategórii inovácie a startupy dostal ocenenie Radoslav Danilák, ktorý je úspešným podnikateľom v Silicon Valley a zároveň jedným z najuznávanejších svetových hardvérových architektov.

Počas svojej vyše 25-ročnej kariéry navrhol procesor pre PlayStation 2, SSD controller pre flashové disky, ktorý umožnil vznik MacBook Air, či čip pre svojho času najvýkonnejší superpočítač sveta Tianhe-1A.

R. Danilák založil spoločnosť Tachyum, ktorá sa venuje vývoju prelomového širokospektrálneho aplikovateľného procesora Prodigy pre datacentrá.

Medicína a filantropia

V kategórii medicína a veda získal Krištáľové krídlo kardiológ Robert Hatala. Pred 25 rokmi založil prvé špecializované pracovisko srdcovej arytmie na Slovensku a jedno z prvých v strednej Európe.

Profesor Hatala so svojimi spolupracovníkmi prinavrátil odstránením arytmie kompletné zdravie už viac ako 6 000 pacientom.

Mimoriadne ocenenie, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla, si prevzal rádiológ Ivan Vulev, ako jeden z dvoch takto ocenených laureátov v tomto roku.

Ivan Vulev je medzinárodne uznávaný odborník a priekopník odboru intervenčnej rádiológie na Slovensku. Vykonal viac ako desaťtisíc operačných výkonov.

Spolu so svojím tímom vybudoval I. Vulev Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE), ktoré sa zameriava na najmodernejšiu miniinvazívnu liečbu najsmrteľnejších ochorení.

V kategórii filantropia bola Krištáľovým krídlom ocenená Eva Klikáčová, odborníčka na školskú legislatívu a spoluautorka mnohých programov kontinuálneho vzdelávania.

Hudobné kategórie

V kategórii hudba získal Krištáľové krídlo Juraj Griglák, doma aj za hranicami Slovenska známy skladateľ, kontrabasista a basový gitarista. Minulý rok vydal už štvrtý štúdiový album From the Bottom.

Úspešná speváčka Sima Martausová si prevzala ocenenie v osobitnej kategórii populárna hudba. Na hudobnej scéne je od roku 2009, vydala päť albumov, najnovší Len tak sa stíšim vyšiel vo februári 2019.

V roku 2017 bola S. Martausová nominovaná na ocenenie Slovenka roka, získala cenu ZAI za rok 2017 aj 2018 v kategórii speváčka roka.

Kukura a výtvarníci

Herec Juraj Kukura získal ocenene Krištáľové krídlo v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie.

Rok 2019 bol 18. sezónou bratislavského Divadla Aréna pod Kukurovým úspešným vedením a konal sa aj 17. ročník Detskej Univerzity Komenského, ktorá vznikla z jeho iniciatívy. Juraj Kukura nedávno predviedol pozoruhodný herecký výkon v divadelnej inscenácii Biblia.

Druhým laureátom Mimoriadneho ocenenia od Veľkej poroty Krištáľového krídla bol scénický výtvarník Jozef Ciller.

Konceptuálnym videním dramatickej skutočnosti a objavovaním nových scénografických možností Ciller prispel k obohateniu a uznaniu tejto disciplíny. Odborná kritika ho považuje za zakladateľa špecifickej akčnej scénografie a následne scénografického statického dynamizmu.

Jozef Ciller je profesorom na VŠMU v Bratislave. Venuje sa tvorbe pre divadlo, televíziu a film, architektonickým a výstavným projektom aj réžii. Bol výtvarníkom a šéfom výpravy v Slovenskom komornom divadle v Martine. Ako scénograf alebo pedagóg pracoval v 20 krajinách sveta.

V kategórii výtvarné umenie si Krištáľové krídlo prevzal sochár, reštaurátor a pedagóg Oto Bachorík. Vyznáva klasické sochárske materiály, ale predovšetkým bronz, v spracovaní ktorého dosiahol jedinečné majstrovstvo.

Plastiky tohto sochára môžeme nájsť na rozličných verejných miestach, jedna je napríklad súčasťou Michalskej ulice v centre Bratislavy. V roku 2019 sa vrátil do bratislavskej Danubiany výstavou Monumenty.

Petra Vlhová a spisovateľ Dobiáš

V kategórii publicistika a literatúra patrí ocenenie za rok 2019 básnikovi, prozaikovi a spisovateľovi pre deti a mládež Rudolfovi Dobiášovi.

Na Krištáľové krídlo bol R. Dobiáš nominovaný za zbierku noviel Tajní ľudia a iné príbehy, ako aj za celoživotné pôsobenie v oblasti literatúry na Slovensku. Uvedená kniha je dokladom o dobe a režime, ktorý výrazným spôsobom zasiahol do autorovho života, ale aj do života hlavných postáv jeho noviel.

Spisovateľ Rudolf Dobiáš bol v 50. rokoch nespravodlivo odsúdený a strávil takmer 7 rokov v komunistickom väzení, väčšinou v uránových baniach. Za svoju tvorbu bol neskôr slovenským Klubom nezávislých spisovateľov navrhnutý aj na Nobelovu cenu za literatúru.

Napokon ocenenie v kategórii šport patrí zjazdovej lyžiarke Petre Vlhovej. K medzinárodným úspechom rodáčky z Liptova patria aj zlatá, strieborná a bronzová medaila z majstrovstiev sveta vo švédskom Aare vo februári 2019. Účastníkov galavečera pozdravila a za ocenenie poďakovala prostredníctvom telemostu z nemeckého Garmisch-Partenkirchenu.

JF / KS

rsz 200902kristalove kridlo 16681504 1Oto Bachorík, Juraj Griglák, Jozef Ciller, Eva Klikáčová, Branislav Cvik, Ľubomír Vančo, Sima Martausová, Radoslav Danilák, Ivan Vulev, Juraj Kukura a Robert Hatala.

 

Multimédiá

Galavečer Krištáľového krídla ozvláštnilo uvedenie elektronicko-ambientnej skladby Mariana Zimu „Potlesk v stoji“ v podaní Milana Kňažka.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo