Ako bratislavskí epidemiológovia a medici bojujú s koronavírusom

Autor TS marec 2020 -
Ako bratislavskí epidemiológovia a medici bojujú s koronavírusom Pixabay

Najväčšie limity má Slovensko v odberoch vzoriek, myslí si epidemiologička z Lekárskej fakulty UK Alexandra Bražinová.

Hlavnou úlohou epidemiológov je aktuálne komunikácia s ľuďmi, ktorým bol potvrdený COVID-19 a zabezpečenie ich karantény. Ďalej zisťujú a vyhľadávajú úzke kontakty nakazeného a zabezpečujú aj ich karanténu.

To zahŕňa aj zisťovanie kontaktov na pracovisku či karanténu pre pracovisko. Jeden pozitívny má priemerne 20 kontaktov, s ktorými je potrebné sa spojiť, zabezpečiť ich testovanie a karanténu.

„Neviem, či si viete predstaviť objem tejto práce, ale môžem povedať, že pracujeme takmer nonstop,“ hovorí doc. MUDr. Alexandra Bražinová, PhD., MPH, z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

Ako odoberajú vzorky

Epidemiológovia podľa anamnézy vyhodnocujú, kto by mal absolvovať odber vzorky na test na nový koronavírus. Ide jednak o úzke kontakty nakazených, jednak o volajúcich z infoliniek podľa poskytnutých informácií.

Bražinová 180205 Dusevne choroby 2 dd6f81b87c Doc. MUDr. Alexandra Bražinová, PhD. (foto:  UK / Vladimír Kuric)

Podľa epidemiologičky by bolo najlepšie dať otestovať každého, kto sa toho dožaduje. „Problém však nie je v samotných testoch, laboratóriá by stihli urobiť niekoľkonásobne viac testov ako doteraz. Limitujú nás odbery,“ upozorňuje.

V Bratislavskom kraji sú dve možnosti na testovanie – Klinika infektológie a geografickej medicíny LF UK, SZU a UNB na Kramároch a domáci odber posádkou na to určenou. Táto posádka, ktorá potrebuje kompletný celotelový ochranný výstroj, bola zo začiatku na celý kraj len jedna a ochranné prostriedky limitované.

Ochranný odev môžu použiť len raz pri odbere v jednej domácnosti, následne odev putuje do nebezpečného odpadu. Za 24 hodín sú schopní urobiť najviac 30 odberov. Pre nedostatok týchto výstrojov pre posádky nastávajú výpadky, v niektoré dni sú domáce odbery pozastavené. Situácia sa však mení každý deň.

Infolinka v permanencii

Na telefónnu linku Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave volajú ľudia nepretržite. Je veľmi náročné túto aktivitu personálne udržať. Má to však svoj význam, keďže vďaka infolinke sa zmenšuje počet ľudí, ktorí by inak chodili do ambulancií a na urgentný príjem.

V poslednom období sa už na infolinke dobrovoľne striedajú zaškolení medici aj z Lekárskej fakulty UK. Za hodinu je možné vybaviť 20 – 30 telefonátov. Okrem možnosti testovania na nový koronavírus sa ľudia najčastejšie pýtajú na výnimky z povinnej karantény.

Nasadenie a nádej zdravotníkov

Hoci lekári a zdravotníci v nemocniciach, v laboratóriách, v call centrách zažívajú v týchto dňoch najväčší nápor, pracujú v plnom nasadení s vedomím zodpovednosti za zdravie obyvateľstva.

„Snažíme sa robiť všetko, čo je v našich silách a v našom dosahu, s vypätím všetkých síl, aby sme túto epidémiu udržali ako-tak pod kontrolou,“ dodáva Alexandra Bražinová. Zároveň však odkazuje, že to, ako sa celá situácia nakoniec skončí, je v konečnom dôsledku na každom z nás.

Pomáhajú medici, prírodovedci a farmaceuti

K dobrovoľníkom medikom sa pridávajú aj kolegovia z Prírodovedeckej fakulty UK, ktorí chcú tiež pomôcť pri diagnostike vzoriek z Univerzitnej nemocnice Bratislava. Po dohode s Univerzitnou nemocnicou Bratislava spúšťajú laboratórnu diagnostiku infekcie spôsobenej koronavírusom COVID-19 vo Vedeckom parku UK.

Na infolinke v Martine a v martinskej nemocnici sa striedajú medici z Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine, ktorí koordinujú aj zahraničných študentov. Študenti farmácie podávajú pomocnú ruku v lekárňach pri výdaji a príprave liekov. Študenti Univerzity Komenského rozbiehajú aj psychologické a duchovné poradenstvo.

TS

 

Ďalšie články k téme:

Na koronavíruse je najnebezpečnejšia inkubačná doba, zhodli sa v RTVS odborníci

Vylepšená pľúcna ventilácia vyvinutá v Košiciach umožní zachrániť viac chorých na Covid-19

VIDEO: Ako Wu-chan uvidel svetlo na konci tunela a začal víťaziť nad koronavírusom

Tvrdý dopad koronavírusu na biznis: Potrvá to možno pol roka, myslia si svetoví topmanažéri

Penta doviezla z Číny milióny rúšok, tisícky respirátorov a teplomerov, ochranné obleky a štíty

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo