Trendmi v roku 2017 sú UI a virtuálna realita

Autor MI marec 2017 -

Desať najvýraznejších trendov budúcnosti, ktoré vidíme už dnes.

Umelá inteligencia (UI alebo AI) a virtuálna realita sú dôležitými témami roku 2017 v oblasti počítačov, IT a spotrebnej elektroniky. Spotrebitelia si uvedomujú, že tieto faktory budú hrať čoraz výraznejšiu úlohu v spoločnosti aj v práci. Trendy siahajúce do budúcnosti skúmala spoločnosť Ericsson v rámci prípravy štúdie 10 Hot Consumer Trends 2017.

Robot bude lepší šofér aj šéf

Predstavujeme desať najvýraznejších trendov na rok 2017 a na ďalšie obdobie:
1. Umelá inteligencia preniká všade: 35 % pokročilých používateľov internetu chce pri práci za svojho poradcu umelú inteligenciu a každý štvrtý opýtaný si dokáže predstaviť umelú inteligenciu ako svojho manažéra. Takmer polovica sa zároveň obáva, že vinou robotov s umelou inteligenciou čoskoro stratí prácu mnoho ľudí.
2. Rýchly nástup internetu vecí: spotrebitelia čoraz viac využívajú automatizované aplikácie, ktoré podporujú zavádzanie internetu vecí (IoT). Dvaja z piatich sú presvedčení, že sa smartfóny čoskoro naučia, čo robíme, a budú namiesto nás vykonávať činnosti automaticky.
3. Chodci uprednostnia autonómne autá: vodiči automobilov v budúcnosti možno nebudú existovať. Každý štvrtý chodec oslovený v prieskume by sa pri prechádzaní cez ulicu cítil bezpečnejšie, ak by boli všetky vozidlá autonómne. 65 % respondentov by autonómne auto rado vlastnilo.

Také dobré, že sa to skoro nedá vydržať

4. Zlúčená realita: takmer štyri pätiny používateľov virtuálnej reality (VR) veria, že už o tri roky bude VR nerozoznateľná od skutočnosti. Polovica respondentov sa už zaujíma o rukavice či obuv, umožňujúce komunikáciu s virtuálnymi objektmi.
5. Nezvyknuté telo: ak sa autonómne automobily stanú realitou, môže sa objavovať nevoľnosť, spojená s ich používaním. Traja z desiatich ľudí pripúšťajú, že budú v takom aute potrebovať pilulku zabraňujúcu nevoľnosti. Každý tretí opýtaných zamýšľa používať pilulky v rámci virtuálnej a rozšírenej reality.
6. Bezpečnostný paradox: viac ako polovica účastníkov prieskumu už používa situačné sledovanie, poplachy alebo rôzne upozornenia na svojich smartfónoch. Tri pätiny z tých, ktorí tvrdia, že sa vďaka svojmu smartfónu cítia bezpečnejšie, si dovoľujú ísť do väčšieho rizika, pretože sa naň spoliehajú.

Vylepšenie svojho sveta, zhoršenie súkromia

7. Sociálne silá: ľudia dnes radi využívajú sociálne siete ako zdroj informácií. Tretina respondentov tvrdí, že sociálne siete sú pre nich hlavným zdrojom správ a noviniek. Viac ako štvrtina označuje názory svojich kontaktov a priateľov za hodnotnejšie ako stanoviská politikov.
8. Rozšírená osobná realita: viac ako polovica ľudí by chcela využiť okuliare s rozšírenou realitou na videnie v tmavom prostredí so zdôraznením nebezpečenstva. Viac ako každý tretí by tiež rád virtuálne upravil rušivé prvky vo svojom okolí.
9. Rozdelený pohľad na súkromie: dve pätiny pokročilých používateľov internetu chcú používať iba šifrované služby, no v tomto bode sa prejavujú rozdielne názory. Takmer polovica by chcela mať primerane kvalitné súkromie v rámci všetkých služieb, ale viac ako tretina si myslí, že súkromie už neexistuje.
10. Big Tech pre všetkých: viac ako dve pätiny respondentov chcú získať všetky výrobky, ktoré používajú, od piatich dnešných najväčších IT spoločností. Tri štvrtiny si myslia, že taká situácia bude do piatich rokov.

Konektivita a selektivita

Michael Björn, vedúci výskumu v Ericsson ConsumerLab, o vzostupe virtuálnej reality hovorí: „To, čo nazývame realitou, sa v skutočnosti stáva čoraz osobnejším a subjektívnejším. Spotrebitelia sa nielen obklopujú podobne zmýšľajúcimi ľuďmi na sociálnych sieťach, ale zároveň sa začínajú prispôsobovať tomu, ako vnímajú svet s pomocou technológií rozšírenej a virtuálnej reality.“ Spotrebitelia podľa neho chcú byť natrvalo plne mobilní, z čoho vyplýva dopyt po okamžitom a rýchlom pripojení nastavenom na rýchly rast – inými slovami, nastala doba 5G sietí.
Poznatky z výskumu 10 Hot Consumer Trends sú postavené na vyše dvadsaťročných výskumných aktivitách Ericsson ConsumerLab a využívajú online prieskum názorov dovedna 27 miliónov používateľov internetu v 14 veľkých mestách po celom svete.

MI

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo