Stavebné spoločnosti očakávajú pokles zákaziek až o tretinu

Autor Michal Vacek apríl 2020 -
Stavebné spoločnosti očakávajú pokles zákaziek až o tretinu Pixabay / Michael Gaida

Súčasná situácia môže mať dopad na zákazky v stavebníctve, a to ako na ich počet, tak na dobu, na ktorú ich majú spoločnosti vopred zazmluvnené. Potvrdil to prieskum.

Uvedeného vplyvu krízy sa obáva 94 % opýtaných spoločností. Vyplýva to z Polročnej analýzy slovenského stavebníctva H1/2020 spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research.

Stavebné spoločnosti majú v súčasnej chvíli zazmluvnené zákazky v priemere na 6 mesiacov dopredu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide pri dvoch tretinách z nich (64 %) o prepad v počte zazmluvnených zákaziek.

Štvrtina respondentov uviedla, že sa počet zazmluvnených zákaziek v porovnaní s minulým rokom nezmenil (24 %). Pre viac ako desatinu (12 %) predstavuje uvedených 6 mesiacov nárast v objeme zazmluvnenných zákaziek.

Dokedy to potrvá

To, ako sa môžu zákazky vplyvom súčasnej situácie vyvíjať, komentuje Anton Barcík, generálny riaditeľ spoločnosti Považská cementáreň Ladce a. s.: „Vývoj, teda pokles zákaziek, bude závisieť tak od dĺžky trvania súčasnej situácie, ako aj od opatrení vlády, ktoré podporia riadny chod väčších spoločností.“

Súčasná situácia okolo COVID-19 bude mať dopad aj na zákazky spoločností. Takmer všetci opýtaní (94 %) očakávajú pokles počtu svojich zákaziek, a to v priemere až o 31 %.

Rast zákaziek očakávajú 2 % opýtaných, avšak v priemere len o 5 %. Zostávajúce 4 % v tomto neočakávajú žiadnu zmenu.

Namieste sú krízové scenáre

Negatívnych dopadov na zákazky stavebných spoločností sa obáva aj Dalibor Novotný, riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti SMS, a. s. (Stavby mostov Slovakia), Banská Bystrica. Objem prác na nasledujúce obdobie podľa neho do veľkej miery závisí na štátnych investoroch a ich prístupe k začínaniu nových stavieb.

„Ak by s našou spoločnosťou boli podpísané všetky zmluvy o dielo na stavebné projekty, v ktorých sme vo verejných obstarávaniach boli úspešní, nemali by sme z roku 2021 obavy. Avšak, zatiaľ tomu nič nenasvedčuje, a preto začíname mať obavy a plánovať krízové scenáre,“ uviedol D. Novotný.

Michal Vacek, CEEC Research

 

Mohlo by vás zaujímať:

Aké problémy zaťažujú podľa SaS výstavbu diaľnic na Slovensku

Štát by mal viac propagovať štúdium techniky, myslia si projektové firmy

Dopravná infraštruktúra na Slovensku rastie napriek problémom

Rast stavebníctva sa spomaľuje, ale nie dramaticky

Exit Triblavina prinesie vidieckym Bratislavčanom nové napojenie na D1

Tvrdá lekcia z Janova a politický horúci zemiak infraštruktúry

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo