Balistické tričko – nenápadná osobná ochrana proti útoku streľbou a bodnutím

Autor SK jún 2020 -

Ochranné panely hrubé 3 milimetre umiestnené v tričku zastavia strely z pištole na úrovni prieniku do 44 mm a ostrie noža do 7 – 20 mm.

Balistické tričko dodávané českou firmou Argun patrí do radu balistických ochranných prostriedkov, ktoré slúžia na skryté nosenie. Je vhodným ochranným prvkom na osobnú ochranu, rovnako ako pre použitie pri profesionálnych operáciách.

Poskytuje aj vysokú ochranu pre manažérov v priestoroch s vysokou kumuláciou ľudí, kde môžu byť ohrození napríklad teroristickými útokmi. Tričko vyrobené z elastických materiálov je zároveň dostatočne komfortné na nosenie a obliekanie.

image

Balistické vložky

Balistické spodné tričko sa nosí s mäkkými, tvarovo flexibilnými odnímateľnými balistickými vložkami typu Armax s hrúbkou 3 milimetre. Predná a zadná vložka dovedna poskytujú relatívne veľkú kryciu plochu 3 200 cm2 s prekrytím aj na bokoch.

S uvedenou hrúbkou 3 mm zabezpečujú balistickú odolnosť na stupni II.A, t. j. zachytenie strely kalibru 9 vystrelenej zo vzdialenosti 5 metrov na úrovni priehybu najviac 44 milimetrov.

Stabilita vložiek je aj pri náročnejších pohyboch zabezpečená ich viacvrstvovou kompozíciou. Tú tvoria najmä vonkajší povlak s vysokou elasticitou a vnútorný povlak s vysokou absorpčnou schopnosťou so systémom odvodu potu mimo kontaktnej plochy. Výmenná medzivrstva znižuje teplotu a transportuje odparený pot smerom od tela.

predný panel image 3zadný panel image 1Predný a zadný balistický panel určený na pripevnenie k tričku

Strih trička umožňuje ľahké obliekanie a vyzliekanie a dobrú priľnavosť k telu. Na pevnejšie upnutie na telo slúžia bočné zipsy. Balistické vložky sa do trička vkladajú z vnútornej strany.

Komfort, materiály a vlastnosti

Vnútorné časti samotného trička sú vyrobené z funkčných materiálov, predovšetkým s využitím polyesterového vlákna Coolmax All Season od firmy Advansa. Obsahujú striebro a vodivé vlákna na báze karbónu, sú teda antibakteriálne a eliminujú elektrostatický výboj.

Vďaka technológii tkaniva má patentované vlákno viacero priaznivých vlastností z hľadiska komfortu nosenia. Vlákno vďaka dutému profilu transportuje pot od tela a rýchlejšie schne. Zároveň udržiava telesnú teplotu a funguje ako termoizolant; v chladnejšom počasí chráni organizmus a eliminuje pocit zimy. Preto nie je potrebné používať spolu s tričkom ďalšiu vrstvu funkčnej bielizne. Tričko sa dodáva v troch farbách – čiernej, bielej a telovej.

Úrovne ochrany

Výrobca balistického trička uvádza z hľadiska ochrany pred strelnými zbraňami úrovne II.A, II a III.A podľa amerického štandardu NIJ 0101.04 (National Institute of Justice).

Proti prepichnutiu platí úroveň KR1 / 24 J podľa britského policajného štandardu UK PSDB (Police Scientific Development Branch). Ide o nižšiu úroveň ochrany, ktorá však v 95,5 percentách prípadov zachytí preniknutie nesofistikovaného ostria noža pri útoku vedenom silou 24 joulov v hĺbke priehybu najviac sedem milimetrov. Pri zvýšení sily o polovicu na 36 J je tento limit 20 milimetrov.

Testovanie na uvedený štandard vychádzalo z kvality ostria nožov používaných pri reálne vykonaných útokoch vo Veľkej Británii za určité obdobie. Tá nebola vysoká; väčšinou išlo o kuchynské nože, nie príliš ostré.

Tabuľka: Úrovne balistickej ochrany podľa NIJ

tabulka strely Zdroj: Argun

Balistické tričko dodáva firma Argun o. i. Armáde Českej Republiky a ďalším armádam členských krajín NATO. Jeho referenčné číslo (NATO stock number) je NSN 8470160074397.

SK

(Spracované z podkladov spoločnosti Argun)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo