Autonómne vozidlá a kybernetická bezpečnosť

Autor Peter Pellegrini marec 2017 -

Autá budúcnosti budú inteligentné a pripojené – to je isté. Zmenu prinesú inovácie ako prepojenie vozidiel, autonómne jazdenie (možno aj lietanie), interaktívne bezpečnostné systémy, biometrické technológie, pokročilé využívanie dát.

Budúce vozidlo bude nielen optimalizovať svoju vlastnú prevádzku a údržbu, ale tiež zlepší zážitok a pohodlie vo vnútri. Rok 2021 môže byť rokom plne autonómnych vozidiel, poháňaných umelou inteligenciou. Ale každá moderná technológia prináša okrem výhod nové výzvy a riziká. Samoriadené auto nie je výnimkou.

Karamboly a dilemy

Jednou z výziev, ktorej bude spoločnosť čeliť v najbližších rokoch a ktorá bude aj transformovať dopravu, je etika nehôd. Samoriadené vozidlá by mali zredukovať dopravné nehody. Niekedy si však budú musieť vybrať medzi dvoma zlami: zrazením chodcov a obetovaním seba a svojich pasažierov na záchranu chodcov.
Ako by malo byť auto naprogramované pre prípad neodvratnej nehody? Minimalizovať straty na životoch, aj keď to znamená obetovať cestujúcich? Alebo ich chrániť za každú cenu? Malo by si auto vyberať medzi týmito dvoma extrémnymi možnosťami náhodne? Kto si kúpi auto naprogramované obetovať majiteľa? Odpovede na tieto etické otázky sú dôležité, pretože budú mať významný vplyv na spôsob, ako samostatne riadené vozidlá prijme spoločnosť.
Veľkou výzvou sa zdá byť aj zodpovednosť za nehody spôsobené zlou komunikáciou medzi dvoma pripojenými vozidlami. Bude ju mať výrobca? Či poskytovateľ siete, ktorý nezabezpečil dostatočnú kvalitu komunikácie? Alebo to bude poskytovateľ informácií, ktorý môže zaslať chybnú informáciu o stave vozovky? Tvorcovia politík potrebujú riešiť tieto druhy otvorených otázok predtým, než prepojené autá naozaj prídu na cesty.

Ako zabezpečiť a regulovať dáta

K najväčším hrozbám patria nedostatočná kybernetická bezpečnosť vozidla a ochrana súkromia. Viac ako 50 % kupcov nových áut má s ohľadom na ich pripojiteľnosť obavy o súkromie svojich dát a možnosť hacknutia. Len si spomeňme na tragické udalosti v Nice a Berlíne. Predstavme si, že by tam nebol žiaden šofér a tie trucky by bolo možné len hacknúť... Z tohto dôvodu nemôžeme podceňovať význam počítačovej bezpečnosti automobilov. Musíme do nej silne investovať a vzájomne zdieľať najlepšie skúsenosti.
Prepojené automobily môžu zhromažďovať a prenášať obrovské objemy informácií o zvykoch, preferenciách a správaní vodičov. Preto diskusia o ukladaní dát, vlastníctve, ochrane osobných údajov a vhodnom využití sa vyvíja súbežne s novými technológiami.
Spoločnosti všetkých veľkostí i odvetví aj občania sú dnes čoraz viac závislí od bezpečného a voľného obehu dát, napriek štátnym hraniciam. Európske pravidlá by nemali byť prekážkou na celosvetovom trhu. Preto plne podporujem len takú reguláciu voľného toku dát, ktorá je založená na všeobecnej zásade, že nie je dôležité kde, ale ako sú dáta uložené. Ak nie sme schopní vytvoriť v digitálnom prostredí systém dôvery a bezpečnosti, bude veľmi ťažké presvedčiť občanov, aby zmenili návyky a presunuli svoje aktivity do virtuálneho sveta.

Sieťová infraštruktúra a právne problémy

Prvým dôležitým predpokladom pre pripojené a autonómne vozidlá je 5G sieť svetovej triedy s celokontinentálnym pokrytím. S ohľadom na bezpečnosť pripojených vozidiel je zásadným bodom čakacia doba v mobilnej sieti. Preto musíme urýchliť proces implementácie 5G. Bez vyšších, stabilných internetových rýchlostí jednoducho nebudú pripojené vozidlá v Európe schopné fungovať.
No uvedenie autonómnych vozidiel na cesty nie je len otázkou jemného doladenia technológií a sieťového pokrytia. Musíme začať pripravovať komplexný právny rámec, ktorý umožní pripojeným a automatizovaným autám rozvoj. Teraz zákon predpokladá, že v sedadle vodiča je ľudská bytosť – a to musíme aktualizovať. Krajiny však váhajú modifikovať svoje zákony tak, aby bolo možné pustiť autonómne vozidlá na cesty. Toto váhanie spomaľuje celé odvetvie. Legislatívny prístup musí byť flexibilný, aby sa vyrovnal s akýmikoľvek novými právnymi problémami, ktoré môžu vyvstať. Zároveň musíme vytvoriť priestor pre inovácie a rast v oblasti umelej inteligencie, ako aj nové obchodné modely založené na dátach.

Zachytiť trend

V procese považujem za dôležité aj pripojenie priemyselných klastrov. Na Slovensku si uvedomujeme, že úzka spolupráca všetkých zúčastnených strán – ktorými sú automobilový priemysel a doprava, vláda, telekomunikácie, odvetvia kybernetickej bezpečnosti, výskumu, vzdelávania – hrá kľúčovú rolu v schopnosti súkromného sektora chopiť sa príležitostí éry inteligentného priemyslu.
Krajiny a vybrané mestá sa musia premeniť na živé laboratória pre nové modely inteligentnej dopravy. Spoločnosti potrebujú mať prístup do špeciálnych zón s osobitnými pravidlami, kde môžu vyskúšať svoje riešenia v bezpečných a zároveň reálnych situáciách.
Slovensko je pripravené zapojiť sa a už navrhuje svoj pilotný projekt medzinárodnej spolupráce – virtuálne testovanie diaľnice, ktorá by mala byť postavená medzi Slovenskom, Českou republikou, Maďarsko, Rakúskom a Nemeckom. Aj preto potrebujeme urobiť z automobilového priemyslu integrálnu súčasť celého digitálneho systému a nechať inovácie prekvitať.

Peter Pellegrini
podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu
Z vystúpenia na konferencii CyberTech, Tel Aviv, január 2017; krátené, medzititulky redakcia

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo