Nemecko sa v rámci predsedníctva v Rade EÚ zameria na kyberbezpečnosť a 5G

Autor TS august 2020 -
Nemecko sa v rámci predsedníctva v Rade EÚ zameria na kyberbezpečnosť a 5G Pixabay

Medzi hlavné priority spolkovej vlády patria hospodárska a sociálna obnova, boj proti klimatickým zmenám, migrácia, digitalizácia a kybernetická bezpečnosť.

Nemecko prevzalo 1. júla polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie. V oblasti kybernetickej bezpečnosti je jedným z členských štátov, ktoré podporujú ideu jednotného postupu vo vzťahu ku bezpečnostným požiadavkám na operátorov mobilných sietí.

5G siete: Ako ďalej

V súčasnosti platia všeobecné pravidlá a štandardy pre všetkých poskytovateľov a výrobcov rovnako. Neistota však panuje najmä vo vzťahu k technológií 5G, ktorá by mala z veľkej časti nahradiť už existujúce siete približne do roku 2025.

Nemecko o 5G sieťach v súčasnosti vedie diskusiu najmä s Francúzskom. Svoje odporúčanie vydala na začiatku tohto roka aj Európska komisia v rámci tzv. EU Toolboxu. Ide o súbor detailných odporúčaní pre členské štáty v oblasti 5G. Základným princípom je minimalizácia rizík, rôznorodosť a udržateľnosť trhu s 5G, a zvyšovanie kvality bezpečnostných štandardov.

Arne Schönbohm, riaditeľ nemeckého Spolkového úradu pre bezpečnosť informačných systémov, si myslí, že riziko v tomto smere je zvládnuteľné.

„V zásade existujú dva problémy: prvým je špionáž –  že dáta budú nedobrovoľne odvádzané tretej strane. Tomu môžeme čeliť vylepšeným šifrovaním. Druhým je sabotáž – t.j. diaľková manipulácia so sieťami alebo dokonca ich vypnutie. Toto riziko môžeme minimalizovať tým, že sa v kritických oblastiach nespoľahneme výhradne na jedného dodávateľa,“ uviedol A. Schönbohm pre nemecký denník Der Spiegel.

Diskusie o Huawei

Nemecko zatiaľ nevylúčilo spoločnosť Huawei z budovania 5G infraštruktúry v krajine. Práve čínsky výrobca je v súčasnosti hlavnou témou debaty o bezpečnosti 5G sietí. V problémoch sa spoločnosť ocitla po začiatku obchodnej vojny medzi USA a Čínou, v ktorej ide aj o prevahu na svetovom technologickom trhu.

Namiesto vylúčenia dodávateľov formuje Nemecko jasné a striktné bezpečnostné pravidlá, ktoré musí dodržať každý dodávateľ technológií. Iba ak pravidlá nesplní, nebude operátorom dovolené odoberať jeho technológie.

TS

 

Mohlo by vás zaujímať:

Najsilnejšie značky v sektore telekomunikačnej infraštruktúry

5G siete dajú silný impulz biznisu a investíciám, tvrdí Huawei

Kybernetické útoky stále ohrozujú slovenské firmy

Údaje občanov EÚ chráni pred zneužitím v amerických firmách ochranný „štít“

Nokia buduje 5G mobilné siete po celom svete

Digitálna doba vymazáva naše súkromie

Svoje sledovanie cez internetové cookies môžete podľa GDPR odmietnuť

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo