Sezóna paliny a ambrózie na konci leta ohrozuje alergikov

Autor Paper Life august 2020 -
Palina obyčajná (černobyľ alpský; Artemisia vulgaris) Palina obyčajná (černobyľ alpský; Artemisia vulgaris) Pixabay / Merja Partanen

Najmä v auguste a septembri je pre mnohých nebezpečné intenzívne kvitnutie ambrózie a paliny. Pomáha aj preplachovanie nosa minerálkou.

Celá peľová sezóna paliny a ambrózie trvá od júla do októbra, najintenzívnejšie sa prejavuje práve v druhej polovici leta. V ovzduší vtedy poletujú milióny peľových zrniečok, ktoré strpčujú život alergikom a niektorých z nich dokonca ohrozujú na živote.

Zvlášť nebezpečné – niekedy až smrteľne – sú skrížené alergie týchto astrovitých bylín s potravinovými alergénmi, ako sú koreňová zelenina, ovocie a koreniny.

Okrem liečby vakcínami (špecifická alergénová imunoterapia), je dôležité, aby alergici užívali pod lekárskym dozorom aj antihistaminiká a kortikoidy. Pomáha aj preplachovanie nosa minerálnou vodou.

Alergény a alergie

Pojmom alergén sa označuje akákoľvek látka z vonkajšieho prostredia, ktorá je schopná vyvolať imunitnú odpoveď a klinicky nežiaducu alergickú reakciu. Alergický zápal postihuje celý organizmus. Na zapálené sliznice sa ľahko naviaže iná infekcia.

V prípade paliny a ambrózie môžu s alergickou reakciou na ne skrížene reagovať koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler (aj uvarený), koreniny ako sú rasca, koriander, tymián, oregano, estragón. Rizikové sú čaje či likéry s obsahom paliny. Ale aj nerafinovaný slnečnicový olej, banán, melón, Môžu zhoršiť stav tým, čo sú alergickí napríklad na arašidy, horčicu, kôrovce, mäkkýše, mlieko, obilniny s lepkom, orechy, ryby, sezamové semená, sóju, vajcia, vlčí bôb.

Artemisia absinthium P1210748 Palina pravá – Artemisia absinthium (foto Wikimedia)

Okrem jesenných alergií (palina, ambrózia) sú aj jarné (lieska, jelša, breza) a letné z tráv (lipnicovité). Alergia postihuje celý organizmus, nielen nos a sliznice. Alergie môžu prechádzať z jedného druhu do iného – ekzémy, potravinové alergie, bronchiálna astma. Známe sú skrížené alergie.

Pravdepodobnosť, že niekto bude alergikom, rastie s výskytom alergie v rodine. Môže za to dedičnosť, ale hlavne zmeny vonkajšieho prostredia a životného štýlu. Až 40 % populácie má k nejakej alergii vrodené predpoklady.

Čo pomáha

Po prechádzke vonku sa odporúča často si umývať vlasy. Treba užívať predpísané protialergické lieky v tabletách, vrátane tých s obsahom kortikoidov.

Ak už alergik vie, že môže dostať anafylaktický šok či inú dramatickú reakciu, mal by mať pri sebe pohotovostný balíček – adrenalínové pero, kortikoidy, antihistaminiká, sprej na rozšírenie priedušiek.

Suché a veterné počasie roznáša alergény široko-ďaleko a znemožňuje aj alergikom športovanie vonku. Chvíľky oddychu pre nich prichádzajú až večer a hlavne po daždi. Pomocníkom je nosový sprej, ktorý by mali mať pri sebe pri každom dlhšom opustení domova.

Alergická nádcha a liečba symptómov

Zápal nosovej sliznice vyvolaný alergénom je alergická nádcha. Má tri základné prejavy – kýchanie, vodnatý výtok z nosa a jeho upchatie. Spočiatku nos, podnebie, hrdlo a oči len svrbia. Často sa k alergickej nádche pridruží aj postihnutie očí, môžu sa zapáliť a opuchnúť očné spojovky a pribudnúť mierne zvýšené teploty a zvýšená únava. Ak sa alergická nádcha podcení, stav sa môže pomaly zhoršovať a môže sa vyvinúť bronchiálna astma.

Liečba spočíva v obmedzení kontaktu s alergénom, riešení príčin ochorenia a odstránení príznakov – symptomatická liečba (antihistaminiká, lokálne kortikosteroidy...) uľavujú od príznakov alergie.

Na symptómy je dobrá aj Vincentka

Pomocníkom na zvládanie ťažkostí pri peľových a prachových alergiách je aj minerálna voda Vincentka z prameňa v Luhačoviciach. Na báze tejto vody s vysokým obsahom minerálnych látok je k dispozícii aj nosový sprej.

Riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., Jan Šumšal vysvetľuje: ,,Vincentka a produkty z nej vyrobené neslúžia priamo na liečbu alergií, ale na úľavu od ich príznakov, resp. na posilnenie imunitného systému. Vincentka v spreji pomáha organizmu zbaviť sa hlienov upchávajúcich dýchacie cesty a dutiny. Vincentka Nasalis zasa slúži na preplachovanie nosa pomocou špeciálnej kanvičky.“

Takéto používanie minerálky podľa neho pomáha obnove prirodzeného prostredia nosových slizníc, pomáha udržiavať ich fyziologickú čistiacu schopnosť a posilňuje imunitu. Spriechodňuje dýchanie, pretože oxid uhličitý a soli obsiahnuté v minerálke majú schopnosť rozpúšťať hlieny.

Vincentka je vo všeobecnosti preto taká účinná, že obsahuje správne zloženie minerálnych látok a oxidu uhličitého. Tie vytvárajú nepriaznivé prostredie pre baktérie, rozpúšťajú hlieny, pomáhajú zvládať prejavy chorôb a pôsobia aj preventívne.

Pri každom z ochorení dýchacích ciest sa aplikuje určitým preferovaným spôsobom. Vincentku Nasalis je najlepšie použiť pri problémoch s dutinami. Aplikácia v spreji je zasa vhodná do nosa, prípadne do hrdla, kloktanie minerálky priamo z pohára alebo z fľaše je dobré na hrtan a hornú časť priedušnice. Aplikácia vdychovaním špeciálnymi inhalátormi je ideálna na dolné cesty dýchacie.

Paper Life

rsz vincentka produktovy rad jesen

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo