Neignorujte varovné signály stresu, možno na vás číha Parkinsonova choroba

Autor PR Servis október 2020 -
Neignorujte varovné signály stresu, možno na vás číha Parkinsonova choroba Unsplash / Jeremy Yap

Varovné príznaky ako trasenie končatín, stuhnuté svalstvo či strata rovnováhy mladší ľudia často ignorujú. Za týmito signálmi sa môže skrývať veľa.

Vedcom sa doposiaľ nepodarilo zistiť presnú príčinu Parkinsonovej choroby, no postihuje nervový systém. Pri jeho vzniku a rozvoji zohráva svoju úlohu genetika. Je to predovšetkým degeneratívne ochorenie centrálnej nervovej sústavy.

Predpokladá sa, že pre kombináciu genetických predispozícií s oxidačným stresom či pôsobením niektorých toxínov môže ochorenie získať aj mladšia generácia do 45 rokov.

Ako obmedziť riziko

Odborníci pripomínajú, že obmedzenia, ktoré spôsobuje Parkinsonova choroba, vplývajú najmä na blízke okolie chorého. Parkinsonovu chorobu možno liečiť, avšak nedá sa úplne vyliečiť.

Jedným z najznámejších parkinsonikov je herec Michael J. Fox. „Chorobu starcov” mu diagnostikovali len v jeho 30. rokoch života, keď spozoroval, že sa mu chveje malíček. Na Slovensku trpí týmto ochorením podľa najnovších odhadov viac ako 10-tisíc mužov a viac ako 12-tisíc žien.

Ako prevencia pomáha vyvarovať sa komplikáciám, akými môžu byť stres či nezdravý životný štýl a tie následne môžu spôsobiť napr. cievne príhody. Pestrá pravidelná strava, zdravý prísun pohybu či chôdze, ale tiež relax tela aj duše sú ideálnou kombináciou k vyvarovaniu sa ťažkostí s následnou možnou prognózou ochorenia nervového systému. Rovnako nie je žiadnym prekvapením, že prehnaná čistota v konečnom dôsledku imunite škodí, pretože telo nemá šancu bojovať proti vírusom a baktériám.

Odborná starostlivosť

Ochorenie sa postupom času zhoršuje, a preto je pre životné fungovanie pacienta dôležitá, spolu s liekmi, aj pomoc iného človeka či sociálnych pracovníkov. postihnutí ľudia potrebujú nielen dlhodobú odbornú starostlivosť, ale aj trpezlivosť a láskavý prístup.

Individuálny prístup a odbornú starostlivosť poskytujú špecializované zariadenia ako napríklad Agapé Senior Park v Rohovciach na Žitnom ostrove. Poskytujú tam rehabilitačnú starostlivosť ako súčasť liečby pri pohybovom, ale aj psychickom obmedzení. Ako pozitívne sa ukázali skúsenosti pri liečbe záhradnými terapiami, terapiou s koňmi alebo včelami.

PR Servis

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo