Predstavila sa slovenská filmová produkcia 2016

Autor Peter Gašparík marec 2017 -
Laco Déczi vo filme Para nad riekou Laco Déczi vo filme Para nad riekou SFÚ

Týždeň slovenského filmu sa uskutočnil v Bratislave a následne v ďalších mestách ponúka takmer tri desiatky celovečerných filmov. Finančne ho podporili Tatra banka a Slovenská pošta.

„Týždeň slovenského filmu dokazuje, že domáca kinematografia je životaschopná a žánrovo pestrá. Filmy, na ktorých sa podieľali slovenskí tvorcovia, boli ocenené na prestížnych medzinárodných festivaloch a oslovili divákov po celom svete,“ povedal Martin Šulík, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, ktorá podujatie organizuje. Prehliadka dovedna ponúka 53 dlho- aj krátkometrážnych filmov natočených v roku 2016.

Galavečer Slnko v sieti

Spoločenským vrcholom sedemdňového úvodného festivalu (3. – 9. 4.) bolo odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti. Táto cena je ďalším dôkazom, že slovenskej kinematografii sa darí. Ešte pred pár rokmi odovzdávala akadémia ocenenia najlepším filmom a filmárom raz za dva roky, vlani však zmenila periodicitu a Slnká v sieti udeľuje každoročne. Tento rok akademici vyberali spomedzi rovnej dvadsiatky prihlásených titulov, z toho bolo 9 dlhometrážnych hraných a 11 dlhometrážnych dokumentárnych filmov. V kategórii animovanej tvorby sa neprihlásil dostatočný počet filmov cenu preto neudelili.

Najviac nominácií premenila koprodukčná česko-slovenská historická dráma Masaryk, ktorá bodovala v 8 kategóriách. Snímka Učiteľka získala 5 cien a po jednej sa ušlo filmom Ja, Olga Hepnarová, Červený kapitán, Para nad riekou a Richard Müller: Nespoznaný. Najlepším hraným filmom minulého roka bola podľa členov SFTA dráma Učiteľka režiséra Jana Hřebejka (viac na http://www.goodwill.eu.sk/clanky/item/192-filmom-roka-je-ucitelka-najviac-slnk-dostal-masaryk).

Karel Roden

V deviatich mestách

Týždeň slovenského filmu okrem SFTA spoluorganizujú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Podujatie sa koná pod záštitou ministra kultúry Slovenskej republiky a finančne ho podporili Audiovizuálny fond, Slovenská pošta a autorská spoločnosť LITA, myšlienku projektu podporila Nadácia Tatra banky. Po hlavnej prehliadke v Bratislave sa akcia premiérovo uskutočňuje aj v Banskej Bystrici, Bytči, Kežmarku, Košiciach, Martine, Spišskej Novej Vsi, Trnave a Žiline.

PG

Slnko v sieti divacka cena

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo