Mochovce: 3. blok dostal blokovú dozorňu

Autor DT február 2016 -

Realizácia projektu dostavby AE Mochovce sa v ostatných mesiacoch urýchlila. Tretí blok je hotový na 90 percent; na jeseň 2015 oživili jeho riadiaci „mozog“ – blokovú dozorňu. 

Po tomto dôležitom míľniku vstúpil tretí blok do fázy testovania. „Oživili sme mozog nového, tretieho bloku elektrárne Mochovce, ktorý bude diaľkovo riadiť všetky systémy bloku,“ povedal generálny riaditeľ Slovenských elektrární Nicola Cotugno. „Náš tím a dodávatelia neúnavne odpracovali temer 46 miliónov hodín a ich úsilie bolo zavŕšené spustením tohto inovatívneho zariadenia. Týmto potvrdzujeme aj náš záväzok dostavať tretí a štvrtý blok elektrárne v Mochovciach podľa plánu,“ podčiarkol.

Najmodernejšia technológia

Bloková dozorňa tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce je kompletne digitalizovaná. Operátori dostávajú informácie cez sieť výkonných počítačov, prostredníctvom ktorých sa vykonáva riadenie i ochrana elektrárne. Systém dokáže spracovať 37-tisíc signálov, ktoré prichádzajú z viac ako 4-tisíc prístrojov, rozmiestnených v elektrárni a pripojených k riadiacemu systému pomocou cca 3 600 km káblov. Inštalovaný je tu inovatívny systém kontroly a riadenia SKR, ktorý sa využíva aj v ďalších štátoch, ako sú USA, Švajčiarsko, Maďarsko či ČR.

Spusteniu dozorne predchádzalo oživenie celého reťazca elektrického napájania od vonkajšieho 110 kV vedenia po vnútorné rozvody a 24 V napájanie. Spolu s blokovou dozorňou pripravili technici aj núdzovú dozorňu a oživili tiež spoločnú dozorňu dvojbloku 3 + 4.

Čo bude nasledovať

Oživením dozorne sa odštartoval monitoring prvých systémov tretieho bloku. Zároveň sa začala fáza skúšok, v rámci ktorej prebieha testovanie systémov v reaktorovej sále – vrátane studenej a horúcej hydroskúšky. Po etape dôkladných testov bude reaktor pripravený na zavezenie paliva, čo N. Cotugno predpokladá na jeseň 2016. Prvú elektrinu do distribučnej siete by mal reaktor tretieho bloku podľa jeho odhadu dodať v januári alebo vo februári 2017.

Pokiaľ ide o štvrtý blok AE Mochovce, ten je hotový na 67 percent a jeho nábeh do prevádzky sa plánuje s odstupom roka po treťom bloku. Výkon každého z nových blokov bude 471 MWe, čo pokryje asi 13 % spotreby elektriny na Slovensku. Generálny riaditeľ N. Cotugno zároveň pred novinármi uviedol, že Enel zotrvá v Slovenských elektrárňach až do dokončenia celého projektu.

DT

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo