Softec sa sťahuje do najzelenšej budovy na Slovensku

Autor Pavel Šafránek jún 2021 -
Softec sa sťahuje do najzelenšej budovy na Slovensku Corwin

Projekt Einpark Offices v Bratislave má najvyššiu medzinárodnú ekologickú certifikáciu LEED Platinum, čím sa radí k 1 % projektov na svete z pohľadu udržateľnosti a ľudského zdravia.

Spoločnosť Softec po viac ako desiatich rokoch mení sídlo – z budovy na Jarošovej ulici v Bratislave sa sťahuje do priestorov v novovybudovanom Einparku. Dôvodom rozhodnutia je rozvoj firmy a zvýšenie kvality pracovného prostredia a tímovej komunikácie.

Projekt Einpark Offices má najvyššiu medzinárodnú ekologickú certifikáciu LEED Platinum, čím sa radí k 1 % projektov na svete z pohľadu udržateľnosti a ľudského zdravia. Pozíciu najzelenšej budovy navyše potvrdilo aj ocenenie, ktoré získala v marci od CIJ Awards (Leading Green Building Development of the Year 2020).

Softecu budú v budove patriť takmer celé dve poschodia prepojené interným schodiskom, čím bude s rozlohou cez 2 500 m2 najväčším nájomcom v budove.

Martin Melišek, riaditeľ divízie ekonomiky a prevádzky Softec Group, zdôrazňuje, že za týmto rozhodnutím je snaha vylepšiť pracovné prostredie a priniesť ďalší impulz do rozvoja firmy, tímovej spolupráce. Sťahovanie tiež potvrdzuje, že kancelárie sú aj počas pandémie koronavírusu stále dôležité, mení sa však ich využitie.

Nové priestory reflektujú skúsenosti z aktuálneho home-office režimu: „Po zhodnotení rôznych ponúk sme si vybrali spoločnosť CBRE, ktorá mala za úlohu porozumieť našim požiadavkám a navrhnúť rozmiestnenie, dizajn a architektúru našich kancelárskych priestorov tak, aby nám vyhovovala čo najlepšie,“ hovorí M. Melíšek.

V nových priestoroch firma počíta s hybridným režimom, ktorý zahŕňa prácu z kancelárie aj z domu a zdieľanie pracovných miest na pracovisku.

„Projekt sťahovania Softecu bol od začiatku výzvou. Prvé predstavy sa začali formovať ešte v lete 2019. Ani príchod koronakrízy však ich víziu nezastavil. Práve naopak, Softec sa rozhodol svoje skúsenosti s pandémiou využiť na redefinovanie svojich potrieb a požiadaviek na nové pracovné priestory a ja verím, že sa nám ich podarilo úspešne integrovať,“ hovorí Oliver Galata, riaditeľ prenájmu kancelárskych priestorov, CBRE Slovensko.

Budova je šetrná k životnému prostrediu, čo sa týka energií a vody. Využitie zelených striech pomáha zadržiavať prach, špinu či vlhkosť. Okrem toho tiež zabraňujú záplavám, redukujú hluk, produkujú kyslík a zlepšujú okolitú klímu. Pomáhajú tak nielen zamestnancom v budove, ale aj ovzdušiu celého mesta.

„Prenajatý priestor spolu s centrálnym priestorom bude slúžiť na neformálne stretnutia zamestnancov, čím reflektujeme ich potreby oddychu ale aj intenzívnej kooperácie. Korešponduje to aj s tým, že v novom finančnom roku plánujeme o 100 % zvýšiť investície do rozvoja inovácií a služieb,“ vysvetľuje M. Melišek.

V Einparku sa nachádza aj netradičná technológia zameraná na monitoring koncentrácie CO2, ktorá nielen účinne vetrá a chráni zdravie, ale aj šetrí náklady na energie. Použitá je tiež dvojitá fasáda, ktorá zvyšuje zvukový a tepelný komfort, a takisto pasívne stropné chladenie, vďaka ktorému nie je potrebné v priestoroch využívať klimatizáciu. Súčasťou enviro prístupu je aj umiestnenie budovy priamo na cyklotrase.

„Softec je ďalšou z úspešných firiem, ktoré oceňujú skĺbenie technológií a udržateľného prístupu k životnému prostrediu. Spolu s tým Einpark stavia do popredia aj zdravie ako jeden z kľúčových parametrov, ktorý nájomcovia posudzujú pri výbere nových priestorov,“  skonštatoval Marián Hlavačka, CEO developerskej spoločnosti Corwin.

Pridanou hodnotou riešení pre Softec je aj fakt, že finálnu podobu priestorov mohli ovplyvniť samotní zamestnanci. Za týmto účelom bola vytvorená pracovná skupina zo zástupcov zamestnancov, ktorá sa priebežne zameriavala na niektoré prvky interiéru, ako je otvorenosť priestoru či typ nábytku, aby nakoniec pracovný priestor čo najviac vyhovoval ich požiadavkám a podieľal sa tak na príjemnej atmosfére na pracovisku.

Firma tak pokračuje v stratégii rozvoja, ktorú odštartovala pred dvoma rokmi, kedy sa v Prahe presťahovala tiež do jednej z najzelenších budov v Česku (do City Element na Pankráci, stavba roku 2019).  

Zamestnanci i návštevníci určite ocenia aj dobrú dostupnosť v strategickej lokalite s výhľadom na bratislavské dominanty z ojedinelej strešnej terasy. K dispozícii sú veľkorysé priestory pre cyklistov či nabíjacie stojany uľahčujúce elektro mobilitu. Aj preto si budovu za svoje sídlo zvolili spoločnosti ako Mercedes Benz, Baiersdorf, ERNI či McDonald´s, ktorý v nej už otvoril svoju ďalšiu pobočku.

Pavel Šafránek, PR Consultant

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo