Nepodceňujte dizajn obalu. Aj ten môže ovplyvniť výber zákazníka

Autor Natália Dobrotová august 2021 -
Nepodceňujte dizajn obalu. Aj ten môže ovplyvniť výber zákazníka LR

Obal sa čoraz častejšie stáva súčasťou brandu, nehľadiac na to, či ide priamo o výrobcu alebo e-shop.

Hoci je hlavnou úlohou obalu stále to, aby sa tovar bezpečne dostal k zákazníkovi, dobe, kedy stačilo tovar zabaliť do starých novín a kartónu, odzvonilo.

Štúdie spoločnosti Dotcom Distribution ukázali, že 40 % zákazníkov pravdepodobnejšie nakúpi na e-shope, ktorý svoje produkty balí do darčekových, alebo prémiových obalov. A nie je sa čomu diviť – práve obal je totiž to, s čím príde zákazník ako prvý do styku a výrazne skvalitňuje celý zážitok z nákupu,“ hovorí hovorí Gabriela Fabianová, generálna riaditeľka spoločnosti RAJA.

Samozrejme záleží aj na type tovaru a platí, že čím luxusnejšie tovary, tým väčšiu hrá obal úlohu,“ dodáva.

Kvalitný obal umocní zážitok z nákupu

Balenie je faktor, ktorý by sa nemal byť podceňovať. Prečo? Hlavný dôvod, ktorý je očakávaný, sa dá prirovnať k rozbaľovaniu darčekov. Nezáleží na tom, že sme si produkt sami objednali a vieme, čo v krabici bude. Tento zážitok je možné umocniť vďaka správne zvolenému obalu. To potvrdzujú aj výsledky spomínaných štúdií, ktoré ukázali, že:

  • 68 % zákazníkov vníma vďaka kvalitnému obalu e-shop ako luxusnejší,
  • 61 % zákazníkov prežíva viac vzrušenia pri prevzatí balíka,
  • 44 % zákazníkov sa zhoduje, že kvalitný obal potvrdzuje hodnotu produktu,
  • 17 % zákazníkov obal uistí, že tento e-shop je pre ľudí, ako sú oni.

Atraktívny obal je preto skvelým marketingovým nástrojom, ktorý nie je ani príliš nákladný. To už dávno neplatí len pre samotných výrobcov, ale aj pre e-shopy, a vďaka originálnemu obalu sa môžete odlíšiť od konkurencie.

To potvrdzuje aj Gabriela Fabiánová. „Vhodne zvolený obalový materiál a dizajn balenia môže výrazne podporiť predaj a vnímanie e-shopu či predávaného tovaru. Aj ten najbežnejší každodenný tovar môže byť vďaka kreatívnemu obalu premenený na unikátny produkt,“ hovorí.

Prémiové balenie by v sebe malo skĺbiť tieto 3 vlastnosti: 

  • Funkčnosť
  • Reprezentácia
  • Reklama

Vtlačte do obalu svoju identitu

S pribúdajúcou konkurenciou a rastúcim počtom internetových obchodov je čím ďalej tým viac dôležité vytvoriť unikátny obal, ktorý sa zákazníkom jednoznačne vryje do pamäti,“ radí šéfka spoločnosti RAJA.

Najjednoduchšou a zároveň efektívnou cestou je dať obalu vašu tvár tým, že na neho vytlačíte vlastné logo alebo ďalšie prvky vizuálnej identity firmy,“ dodáva.

Vďaka súčasnej úrovni výrobných strojov je možné vyrobiť akúkoľvek veľkosť alebo formu kartónového obalu a je možné ho prispôsobiť typu ponúkaného produktu.

Aj výplň môže ovplyvniť prvý dojem. Pokrčené noviny sú už minulosťou. O ochranu a dobrý dojem sa postará napríklad hodvábny papier alebo výplňový materiál sizzlepak, ktorý je možné farebne prispôsobiť firemnej identite. Pri preprave krehkého tovaru sa nebojte experimentovať napríklad so vzduchovými vankúšikmi, ktoré je možné tvarovať do rôznych tvarov – napríklad srdca. 

Aj luxus môže byť eko

Do popredia sa čoraz viac dostávajú požiadavky s dôrazom na ekológiu, ktorá sa stáva pre väčšinu zákazníkov veľmi podstatnou. Kľúčom k úspechu je preto často jednoduchý dizajn v spojení s recyklovateľnými obalovými materiálmi. Skvelou voľbou sú tiež také obaly, ktoré majú ďalšie využitie a neputujú po vybalení produktu rovno do koša.

V neposlednom rade majte na pamäti trend tzv. „Frustration-Free Packaging“ (čiže obaly bez frustrácie). Ten sa nesie v duchu znižovania zbytočne veľkého množstva obalov a upustenia od skúšky trpezlivosti, ktorú musí zákazník absolvovať zakaždým, keď chce vybaliť svoj tovar.

Natália Dobrotová, Black Apple

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo