Výdavky na IT by v tomto roku napriek všetkej nepriazni mali v celosvetovom meradle rásť o štyri percentá

Autor Gartner apríl 2022 -
Výdavky na IT by v tomto roku napriek všetkej nepriazni mali v celosvetovom meradle rásť o štyri percentá Pixabay / Bethany Drouin

Podľa najnovšej analýzy Gartneru na tom bude najlepšie oblasť softvéru nasledovaná IT službami a výdavkami na systémy dátových centier.

Otázkou, pochopiteľne, zostáva, nakoľko vzhľadom na inflačné tlaky pôjde o rast nominálny a nakoľko o rast reálny, ale je dobrá správa, že ani inflačné a geopolitické hrozby či problémy s nedostatkom talentov investície do IT zásadne nespomalia.

„Tohtoročný rok sa pre CIO ukazuje ako jeden z najbúrlivejších v histórii,“ hovorí viceprezident pre výskum v spoločnosti Gartner John-David Lovelock.

„Geopolitické rozvraty, inflácia, výkyvy mien a problémy v dodávateľskom reťazci patria k mnohým faktorom, ktorým musia venovať pozornosť, napriek tomu na rozdiel od toho, čo sme videli na začiatku roka 2020, CIO urýchľujú investície do IT, pretože si uvedomujú dôležitosť flexibility a agility v reakcii na rozvraty. V dôsledku toho sa nákupné a investičné preferencie zamerajú na oblasti, ako sú analytika, cloud computing, bezproblémová zákaznícka skúsenosť a bezpečnosť.“

Celosvetová predpoveď výdavkov na IT 2021 – 2023 

(milióny dolárov)tabuľka IT

Zdroj: Gartner (apríl 2022)

Vplyvy inflácie na IT hardvér (napr. mobilné zariadenia a osobné počítače) z posledných dvoch rokov sa konečne spomaľujú a začínajú sa prelievať do oblastí softvéru a služieb.

Vzhľadom na súčasný nedostatok IT talentov, ktorý vytvára tlak na zvyšovanie platov, budú musieť poskytovatelia technologických služieb navýšiť svoje ceny, čo, pochopiteľne, povedie k rastu výdavkov v týchto segmentoch v tomto a budúcom roku.

Vzostup podnikového aplikačného softvéru, infraštruktúrneho softvéru a spravovaných služieb v blízkom aj dlhodobom horizonte ukazuje, že trend digitálnej transformácie nie je jednoročný či dvojročný, ale systémový a dlhodobý.

Napríklad infraštruktúra ako služba (IaaS) je základom každej významnejšej online ponuky a mobilnej aplikácie zameranej na spotrebiteľov a tvoria významnú časť takmer 10-percentného rastu výdavkov na softvér v roku 2022.

Neistoty neprevážia pozitíva

Analytici očakávajú, že iniciatívy a projekty digitálneho biznisu v oblastiach, ako sú zákaznícka skúsenosť či optimalizácia dodávateľských reťazcov, budú v ďalších rokoch pomáhať rastu výdavkov v segmentoch podnikových aplikácií a infraštruktúrneho softvéru.

Ruská invázia na Ukrajinu v globálnom meradle výdavky na IT zásadne neovplyvní. Cenová a mzdová inflácia spoločne s nedostatkom talentov a ďalšími neistotami v oblasti dodávateľských reťazcov síce budú v roku 2022 významne ovplyvňovať plány IT riaditeľov, investície do technológií napriek tomu nespomalia.

„CIO naďalej očakávajú, že budú finančne i organizačne schopní pokračovať vvesticiach do kľúčových technológií počas tohtoročného i budúceho roku,“ vysvetľuje J.-D. Lovelock. „Niektoré IT výdavky boli začiatkom roku 2022 odložené kvôli variantu omikron a nasledujúcim vlnám, očakávame ale že budú v blízkej budúcnosti realizované.“

Pre všetkých CIO však platí, že je potrebné sledovať kľúčové signály trhu, ako je prechod od analógového k digitálnemu podnikaniu a od nákupu IT (späť) k jeho budovaniu, alebo vyjednávať s dodávateľmi o tom, kto a ako má byť zodpovedný za priebežné riziká.

O spoločnosti Gartner

Gartner je popredná nezávislá výskumná a poradenská spoločnosť zameraná na informačné technológie. Jej viac ako dvetisíc analytikov sa zaoberá technologickými a biznisovými témami, sleduje trendy, výrobcov a dodávateľov a produkuje 14 tisíc benchmarkov ročne (v oblasti IT, financií, marketingu, prevádzky a obchodu).

V databázi Gartner je viac ako 300-tisíc vlastných reportov a analýz. Ponúka klientske interakcie a konzultácie s analytikmi. Po celom svete organizuje viac ako 75 konferencií ročne. Gartner má celosvetovo cez 15 tisíc klientov – organizácií z viac ako 100 krajín; je medzi nimi 73 % firiem z rebríčka Global 500.

TS Gartner

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo