Nové BMW radu 7 – míľnik v modelovej ofenzíve značky

Autor TS apríl 2022 -

Luxusný segment automobilov značky BMW vstupuje do novej éry inovácií zameraných na trvalú udržateľnosť a digitalizáciu.

Po 45 rokoch od debutu BMW radu 7 prichádza siedma generácia tohto modelu. Značka ňou predstavuje smer, ktorým sa vydajú možnosti v oblastiach ako radosť z jazdy, komfort cestovania a digitálny zážitok.

V strede týchto snáh o nový pohľad stojí nový model BMW i7, luxusná limuzína s plne elektrickým pohonom. Generačná obmena na špičke modelového programu automobilky BMW okrem výrazného vzhľadu, elegancie a exkluzívnej prémiovej kvality tieto snahy stelesňuje najmä v progresívnom postoji, ktorý sa viaže s inováciami s priamym vplyvom na používateľský zážitok, dôsledným online prepojením a zameraním na trvalú udržateľnosť.

Vďaka tomu nové BMW radu 7 mieri na moderné cieľové skupiny, ktoré sa nanajvýš zodpovedne stavajú k význam súčasnosti a individuálnu mobilitu chápu ako príležitosť zažiť výnimočné momenty nielen pri každodennom jazdení, ale aj počas ciest na dlhšie trasy.

Dizajn a elektronické vybavenie

Dizajnu prednej časti vozidiel BMW v luxusnom segmente dominujú prvky, ktoré sú pre značku typické, no zároveň zachovávajú odstup a rozdiel medzi luxusnými a ostatnými vozidlami v ponuke automobilky BMW. Patria medzi ne napríklad aj rozdelené predné svetlomety, pričom denné svetlomety sa na požiadanie dodávajú aj v BMW krištáľovej verzii Iconic Glow.

Emotívne príťažlivé efekty pri odomykaní a zamykaní vozidla vytvárajú podsvietené krištále Swarovski, podsvietené BMW obličky masky chladiča či dynamický svetelný koberec pri dverách, na požiadanie sa dodáva aj dvojfarebné lakovanie.
Progresívny charakter luxusného sedanu zvýrazňujú inovatívne prvky, ako sú širokouhlá obrazovka BMW Theatre Screen, multisenzorický zážitok z vozidla BMW iDrive s najnovšou generáciou operačného systému BMW Operating System 8, plus zakrivená obrazovka BMW Curved Display a Manoeuvre Assistant pre automatizované parkovanie a manévrovanie.

Okrem zvýšenej úrovne pohodlia a jedinečného zábavného systému vo vozidle je v ponuke aj možnosť vybaviť zadnú časť doplnkami s označením Executive Lounge, ktoré obsahujú upravenú polohu nastaviteľného sedadla a nové čalúnenie interiéru od BMW Individual s označením Merino koža/kašmírová vlna. Súčasť štandardnej výbavy tvoria aj 4-zónová klimatizácia s filtrom nanočastíc či najväčšie pevné panoramatické strešné okno v segmente.

Nová verzia zaujme celkovou dizajnovou jednotou, BMW radu 7 je preto opäť symbolom inovatívnej sily a schopností spoločnosti značky.

Svetová premiéra nového BMW radu 7 v apríli 2022 a jeho uvedenie na globálny trh od novembra 2022 predstavujú kľúčové míľniky v súčasnej modelovej ofenzíve značky v luxusnom segmente.

Portfólio pohonných jednotiek

Nové BMW radu 7 bolo od základov navrhnuté pre mimoriadne náročné cieľové skupiny, pričom bude pôsobiť na náročnom globalizovanom trhu. To sa odráža aj v portfóliu pohonných jednotiek dôsledne vybraných pre daný trh, ktoré zahŕňa exkluzívne verzie pre Čínu, ktorá v súčasnosti predstavuje najdôležitejší trh spoločnosti. V ponuke sa nachádza aj naftový pohon určený pre Európu.

Nová generácia luxusných sedanov značky BMW prináša úplne nový rozmer vnútorného priestoru. Na rozdiel od svojich predchodcov bude nové BMW radu 7 celosvetovo dostupné výhradne ako model s dlhým rázvorom (3 215 mm), ktorý vďaka medzigeneračnému nárastu o 5 milimetrov zväčšuje priestor vzadu. Celková dĺžka narástla o 130 mm na 5 391 milimetrov, s 1 950 milimetrami je o 48 milimetrov širšie ako jeho predchodca a zároveň aj o 51 milimetrov vyššie (1 544 milimetrov).

Použitie špecifických konštrukčných prvkov a variantov pohonného systému určuje rôzne rozmery jeho charakteru. Nová rodina BMW radu 7 totiž zahŕňa aj modely značiek BMW i a BMW M, ktoré umožňujú, aby sa do popredia dostali viaceré z vlastností vozidla – od elegantných, moderných a trvalo udržateľných až po expresívne, športové a dynamické.

Nové BMW radu 7 teraz vôbec prvýkrát ponúka na výber spaľovacie motory, plug-in hybridné systémy (s dojazdom do vzdialenosti viac ako 80 kilometrov), ako aj plne elektrický pohon.

Stupeň rozmanitosti v portfóliu pohonných systémov je založený na novovyvinutej flexibilnej architektúre vozidla a zosobňuje globálnu modelovú stratégiu novej generácie BMW radu 7. To spoločnosti BMW Group umožňuje brať do úvahy individuálne potreby zákazníka, faktory miestnej infraštruktúry a právne predpisy na všetkých relevantných automobilových trhoch po celom svete.

Uvedenie na európsky trh bude spočiatku zahŕňať iba model BMW i7. V USA, Číne a na ďalších vybraných trhoch budú pri uvedení na trh, okrem plne elektrickej verzie, v ponuke dva modely, každý vybavený benzínovým motorom a 48 V mild hybridnou technológiou s elektromotorom vo funkcii štartér-generátora umiestneným priamo v prevodovke a poháňajúcim kľukový hriadeľ.

BMW radu 7

Dôležitou vlastnosťou elektrických modelov je možnosť rýchleho nabíjania jednosmerným prúdom s výkonom až do 195 kW, takže po 10 minútach sa dokáže dojazd zvýšiť až o 170 kilometrov. Nabíjanie zlepšuje možnosť predohriať batériu, aby bola ideálne pripravená na takých nabíjací výkon.

Očakáva sa, že plug-in hybridné verzie nového BMW radu 7 s elektromotorom zabudovaným priamo do prevodovky a benzínovým radovým 6-valcovým motorom budú na mnohých trhoch nasledovať od začiatku roka 2023. Ich systémový výkon sa zvýšil, znížila sa spotreba paliva, zdvojnásobil sa nabíjací výkon a energetická hustota vysokonapäťovej batérie stúpla oproti predchádzajúcim modelom o viac ako 50 percent.

Bude medzi nimi aj prvý model BMW M so šesťvalcovým radovým benzínovým motorom a plug-in hybridným systémom pohonu, ktorý spája výnimočne nízku spotrebu s tradičnými vysokými výkonmi typickými pre vozidlá s označením M.

Hneď po uvedení na trh v Európe pribudne verzia s naftovým motorom a mild hybridnou technológiou. Ďalšie varianty plne elektrického BMW i7, vrátane budúceho špičkového modelu BMW i7 M70 xDrive, prídu na trh neskôr.

Výroba v Dingolfingu

Rovnako ako v prípade všetkých jeho predchodcov, aj nové BMW radu 7 sa bude vyrábať v závode spoločnosti BMW Group v meste Dingolfing. Najväčší výrobný závod spoločnosti v Európe spojí tradíciu s budúcnosťou a zároveň je aj centrom výnimočnosti spoločnosti BMW Group pre výrobu komponentov pre elektrický pohon e-drive.

V tomto závode sa bude zároveň vyrábať aj vysoko integrovaný elektrický pohon a vysokonapäťová batéria pre model BMW i7. Z rovnakej výrobnej linky v Dingolfingu budú schádzať vozidlá so spaľovacími motormi, s plug-in hybridnými systémami, aj s plne elektrickým pohonom.
Okrem plne elektrického BMW iX a nového BMW radu 7 sa tu vyrábajú aj luxusné športové vozidlá BMW radu 8 a modely BMW radu 5. Závodu sa vďaka stratégii zameranej na trvalú udržateľnosť darí systematicky znižovať svoju uhlíkovú stopu a rovnako k tomu vedie aj celý svoj dodávateľský reťazec. Pomáha k tomu aj vysoký podiel prírodných a recyklovaných materiálov, ako aj používanie výlučne zelenej elektrickej energie.

Modely a pohonné jednotky

BMW i7 xDrive60:

Piata generácia elektrického pohonu BMW eDrive, jeden elektrický motor na prednej a jeden na zadnej náprave, elektrický pohon všetkých kolies BMW xDrive.
Výkon: 400 kW (544 k) pri 5 000 — 12 000 ot./min.
Maximálny krútiaci moment: 745 Nm pri 0 — 5 000 ot./min.
Zrýchlenie (0 — 100 km/h): 4,7 sekundy.
Maximálna rýchlosť: 240 km/h.
Kombinovaná spotreba elektrickej energie podľa cyklu WLTP: 19,6 — 18,4 kWh/100 km.
Kombinovaná spotreba elektrickej energie podľa cyklu NEDC: — .
Dojazd podľa cyklu WLTP: 590 — 625 km.

BMW 735i (nebude dostupné v Európe):

Benzínový radový 6-valcový motor, 48 V mild hybridná technológia, 8-stupňová automatická prevodovka Steptronic.
Systémový výkon:
Výkon: 210 kW (286 k), krútiaci moment: 425 Nm*.
Motor BMW TwinPower Turbo:
Zdvihový objem: 2 998 cm3,
Nominálny výkon: 200 kW (272 k) pri 5 000 — 6 500 ot./min.
Nominálny krútiaci moment: 400 Nm pri 1 750 — 4 500 ot./min.
Elektrický motor:
Nominálny výkon: 9 kW (12 k).
Nominálny krútiaci moment: 200 Nm.
Výkony/Spotreba/Emisie:
Zrýchlenie (0 — 100 km/h): 6,7 sekundy.
Maximálna rýchlosť: 250 km/h.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu WLTP: 7,9 l/100 km.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu NEDC: —.
Kombinované emisie CO2 podľa cyklu WLTP: 181 g/km.
Kombinované emisie CO2 podľa cyklu NEDC: —.
Emisná norma: Euro 6d.

BMW 740i (nebude dostupné v Európe):

Benzínový radový 6-valcový motor, 48 V mild hybridná technológia, 8-stupňová automatická prevodovka Steptronic.
Systémový výkon:
Výkon: 280 kW (380 k), krútiaci moment: 540 Nm*.
Motor BMW TwinPower Turbo:
Zdvihový objem: 2 998 cm3,
Nominálny výkon: 280 kW (380 k) pri 5 200 — 6 250 ot./min.
Nominálny krútiaci moment: 520 Nm pri 1 850 — 5 000 ot./min.
Elektrický motor:
Nominálny výkon: 9 kW (12 k).
Nominálny krútiaci moment: 200 Nm.
Výkony/Spotreba/Emisie:
Zrýchlenie (0 — 100 km/h): 5,4 sekundy.
Maximálna rýchlosť: 250 km/h.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu WLTP: 8,0 — 7,0 l/100 km.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu NEDC: —.
Kombinované emisie CO2 podľa cyklu WLTP: 183 — 159 g/km.
Kombinované emisie CO2 podľa cyklu NEDC: —.
Emisná norma: Euro 6d.

BMW 760i xDrive (nebude dostupné v Európe):

Benzínový motor V8, 48 V mild hybridná technológia, 8-stupňová automatická prevodovka Steptronic, pohon všetkých kolies BMW xDrive.
Systémový výkon:
Výkon: 400 kW (544 k), krútiaci moment: 750 Nm*.
Motor BMW TwinPower Turbo:
Zdvihový objem: 4 395 cm3,
Nominálny výkon: 400 kW (544 k) pri 5 500 ot./min.
Nominálny krútiaci moment: 750 Nm pri 1 800 — 5 000 ot./min.
Elektrický motor:
Nominálny výkon: 9 kW (12 k).
Nominálny krútiaci moment: 200 Nm.
Výkony/Spotreba/Emisie:
Zrýchlenie (0 — 100 km/h): 4,2 sekundy.
Maximálna rýchlosť: 250 km/h.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu WLTP: 11,2 l/100 km.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu NEDC: —.
Kombinované emisie CO2 podľa cyklu WLTP: 255 g/km.
Kombinované emisie CO2 podľa cyklu NEDC: —.
Emisná norma: Euro 6d.

BMW 740d xDrive (príchod na trh očakávaný na jar 2023):

Naftový radový 6-valcový motor, 48 V mild hybridná technológia, 8-stupňová automatická prevodovka Steptronic, pohon všetkých kolies BMW xDrive.
Systémový výkon:
Výkon: 220 kW (300 k), krútiaci moment: 670 Nm*.
Motor BMW TwinPower Turbo:
Zdvihový objem: 2 993 cm3,
Nominálny výkon: 210 kW (286 k) pri 4 400 ot./min.
Nominálny krútiaci moment: 650 Nm pri 1 750 — 3 000 ot./min.
Elektrický motor:
Nominálny výkon: 9 kW (12 k).
Nominálny krútiaci moment: 200 Nm.
Výkony/Spotreba/Emisie:
Zrýchlenie (0 — 100 km/h): 6,3 sekundy.
Maximálna rýchlosť: 250 km/h.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu WLTP: 6,9 — 5,9 l/100 km.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu NEDC: —.
Kombinované emisie CO2 podľa cyklu WLTP: 182 — 157 g/km.
Kombinované emisie CO2 podľa cyklu NEDC: —.
Emisná norma: Euro 6d.

BMW 750e xDrive (príchod na trh očakávaný na jar 2023):

Benzínový radový 6-valcový motor, plug-in hybridný systém so synchrónnym elektrickým motorom, 8-stupňová automatická prevodovka Steptronic, pohon všetkých kolies BMW xDrive.
Systémový výkon:
Výkon: 360 kW (490 k) (vrátane dočasného nárastu výkonu)
Krútiaci moment: 700 Nm*.
Spaľovací motor:
Zdvihový objem: 2 998 cm3,
Nominálny výkon: 230 kW (310 k) pri 5 000 — 6 500 ot./min.
Nominálny krútiaci moment: 450 Nm pri 1 750 — 4 700 ot./min.
Elektrický motor:
Nominálny výkon: 145 kW (200 k).
Nominálny krútiaci moment: 280 Nm.
Výkony/Spotreba/Emisie:
Zrýchlenie (0 — 100 km/h): 4,9 sekundy.
Maximálna rýchlosť: 250 km/h.
Maximálna rýchlosť (na elektrický pohon): 140 km/h.
Dojazd na elektrický pohon podľa cyklu WLTP: 80 — 89 km.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu WLTP: 1,2 — 1,0 l/100 km.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu NEDC: —.
Kombinovaná spotreba elektrickej energie cyklu WLTP: 26,9 — 24,5 kWh/100 km.
Kombinovaná spotreba elektrickej energie cyklu NEDC: —.
Kombinované emisie CO2 z paliva podľa cyklu WLTP: 28 — 22 g/km.
Kombinované emisie CO2 z paliva podľa cyklu NEDC: —.
Emisná norma: Euro 6d.

BMW M760e xDrive (príchod na trh očakávaný na jar 2023):

Benzínový radový 6-valcový motor, plug-in hybridný systém so synchrónnym elektrickým motorom, 8-stupňová automatická prevodovka Steptronic, pohon všetkých kolies BMW xDrive.
Systémový výkon:
Výkon: 420 kW (571 k) (vrátane dočasného nárastu výkonu)
Krútiaci moment: 800 Nm*.
Spaľovací motor:
Zdvihový objem: 2 998 cm3,
Nominálny výkon: 280 kW (380 k) pri 5 200 — 6 250 ot./min.
Nominálny krútiaci moment: 520 Nm pri 1 850 — 5 000 ot./min.
Elektrický motor:
Nominálny výkon: 145 kW (200 k).
Nominálny krútiaci moment: 280 Nm.
Výkony/Spotreba/Emisie:
Zrýchlenie (0 — 100 km/h): 4,3 sekundy.
Maximálna rýchlosť: 250 km/h.
Maximálna rýchlosť (na elektrický pohon): 140 km/h.
Dojazd na elektrický pohon podľa cyklu WLTP: 80 — 84 km.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu WLTP: 1,2 — 1,1 l/100 km.
Kombinovaná spotreba paliva podľa cyklu NEDC: —.
Kombinovaná spotreba elektrickej energie cyklu WLTP: 26,9 — 25,8 kWh/100 km.
Kombinovaná spotreba elektrickej energie cyklu NEDC: —.
Kombinované emisie CO2 z paliva podľa cyklu WLTP: 28 — 25 g/km.
Kombinované emisie CO2 z paliva podľa cyklu NEDC: —.
Emisná norma: Euro 6d.

*Pozostáva z výkonu spaľovacieho motora (uvedená nominálna hodnota) a elektrického motora (do uvedenej nominálnej hodnoty).
Všetky hodnoty výkonu, spotreby paliva a elektrickej energie ako aj emisií sú predbežné.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo