Malé značky v časoch inflácie: Udržia si podporu zákazníkov?

Autor OTS august 2022 -
Malé značky v časoch inflácie: Udržia si podporu zákazníkov? Pixabay / Steve Buissinne

Globálna štúdia Brand Balancing Act poskytuje pohľad na to, ako spotrebitelia vnímajú malé a stredné značky na novom inflačnom trhu.

Uprostred problémov dodávateľského reťazca, inflačných tlakov a opatrnosti zákazníkov k míňaniu peňazí čelia malé značky náročným podmienkam.

Zameraním sa na spotrebiteľské preferencie značiek, porovnávanie výkonnosti, načasovanie trendového cyklu a zmysluplnú diverzifikáciu môžu malé a stredné značky využiť spotrebiteľské ohlasy nestálej ekonomiky vo svoj prospech. Konštatuje to správa Brand Balancing Act, ktorú vydala spoločnosť NielsenIQ.

Vyššie ohrozenie

„Inflácia zvýšila význam každej investície a strategického úsilia menších značiek. S tým, ako rastú náklady na produkty, rastú aj náklady na to, že sa minieme s očakávaním spotrebiteľov," hovorí globálna riaditeľka oddelenia Thought Leadership Lauren Fernandesová.

„Dobrou správou pre malé a stredné podniky je, že napriek tomu, že podľa našej nedávnej štúdie sú mnohé z nich z hľadiska známosti značne ‚neznámeʻ, spotrebitelia pri rozhodovaní o nákupe zvažujú širšiu škálu značiek.“

Veľké korporácie majú páky proti inflácii a problémom v dodávateľskom reťazci, ktoré menšie podniky často ťažko zvládajú, takže pre malé a stredné podniky je v tomto konkrétnom období zásadnou, ale potenciálne prospešnou snahou nájsť rovnováhu.

Miera a dôvody podpory

Publikácia The Brand Balancing Act poskytuje pohľad na to, ako tlaky inflácie ovplyvňujú malé a stredné značky, a na stratégie, ktoré môžu využiť na prezentáciu svojej hodnoty a udržanie súladu so základnými hodnotami, ktoré spotrebitelia vyhľadávajú. Analýza tiež upozornila na nasledujúce skutočnosti:

• 56 % globálnych spotrebiteľov dáva prednosť nákupu lokálnych výrobkov od malých podnikov vo svojom okolí,
• 57 % respondentov sa snaží podporovať malé značky, kde je to možné, ale zisťujú, že je ťažšie ich nájsť na pultoch obchodov,
• 51 % respondentov sa domnieva, že malé značky sú autentickejšie a dôveryhodnejšie ako veľké značky,
• 47 % si myslí, že malé značky sú obvykle drahšie, ale sú ochotní zaplatiť o niečo viac,
• 86 % svetových spotrebiteľov sa domnieva, že pri rozhodovaní o nákupe sú pre nich najdôležitejšie funkčné dôvody, ako je dostupnosť, kvalita a pomer ceny a kvality.

Kľúčové je správne sa zorientovať

„Dnešné makroekonomické prostredie vytvorilo pre malé a stredné podniky dokonalú príležitosť nadviazať kontakt so spotrebiteľmi. Rovnaká atmosféra by však mohla zatieniť menšie značky skôr, ako sa dokážu rozšíriť. Kľúčové bude nájsť správne páky založené na správnych údajoch o spotrebiteľoch, ktoré umožnia zmysluplné inovácie,“ hovorí L. Fernandesová.

„Vzhľadom na to, že 48 % celosvetových respondentov uviedlo, že v budúcnosti plánujú viac nakupovať od menších značiek, budú z aktualizovaných preferencií spotrebiteľov s najväčšou pravdepodobnosťou ťažiť tie malé a stredné podniky, ktoré dokážu pochopiť motiváciu k nákupu v tomto novom prostredí,“ dodáva.

OTS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo