Recyklačné firmy na Slovensku stoja pred vážnym rozhodnutím

Autor Ľubica Turčanová október 2022 -

Vysoké ceny energií ohrozujú recykláciu. Niektoré firmy v brandži uvažujú aj o zastavení výroby.

Asociácia pre recykláciu obalov avizuje možnú odstávku recyklačných kapacít na Slovensku v súvislosti s negatívnym vývojom cien energií. Aktuálny stav na trhu je aj pre recyklačné firmy, zamerané na plasty, kovy a sklo, neakceptovateľný a prináša neistotu do tohto odvetvia. Firmy sa pripravujú aj na alternatívu zastavenia výroby, resp. recyklácie.

Zástupcovia recyklačných spoločností na Slovensku dnes nevedia predikovať, ako budú od nového roka vykonávať svoju činnosť. Dôvodom je aktuálny stav na trhu s energiami, ale aj fakt, že nedokážu nakontrahovať objemy energií za primeranú cenu a nastaviť tak základný chod spoločností v budúcom roku.

Ovplyvnený je celý reťazec. „Dnes, keď sa nachádzame v období tvorby stratégií a rozpočtovania na ďalší rok, varíme z vody. Ak by sme zohľadnili vo výslednej cene recyklátu aktuálne zverejnené ceny energií, dostali by sme sa na úroveň, pri ktorej by používateľ recyklátu zvážil jeho použitie. Recyklácia by stratila význam, pretože primárna surovina bude pre neho omnoho lacnejšia alternatíva,“ hovorí prezident Asociácie pre recykláciu obalov Michal Figúr.

Ako upozorňuje, podobnú situáciu už recyklačné firmy zažili v 2. a 3. kvartáli roka 2020, kedy sa prestali vykupovať druhotné suroviny, pretože recyklát bol nepredajný. Podobný scenár by bol pre nich kritický.

Recyklácia obalov je proces náročný na spotrebu elektrickej energie, a preto je pre prevádzku kľúčová jej dodávka za cenu, ktorú sú schopní zvládnuť zaplatiť.

Napríklad recyklačná spoločnosť, ktorá v rokoch 2021 až 2022 zaplatila v priemere 250 €/MWh za elektrickú energiu a za plyn 70 €/MWh, by mala podľa aktuálnej ceny zaplatiť v roku 2023 za elektrickú  energiu 660 € a 280 € za plyn.

Nárast ceny za elektrickú energiu a plyn závisí od toho, aké mal odberateľ zmluvné podmienky a ako nakupoval. Môže sa preto pre každý subjekt líšiť. Sú to však násobky cien v priebehu jedného roka, ktoré znamenajú zvýšenie nákladov rádovo o milióny eur na jednu prevádzku.

„Ceny energií, ktoré sú dnes na trhu, nedokážeme zaplatiť a v konečnom dôsledku ich nedokáže zaplatiť ani konečný spotrebiteľ,“ hovorí Michal Figúr.

Podľa prezidenta Asociácie môže nastať situácia, kedy sa vyseparovaný odpad bude hromadiť a nebude sa recyklovať, alebo zhodnocovať inak. „V takejto situácii budeme musieť zvážiť zastavenie alebo utlmenie výroby v našich prevádzkach, čo samozrejme znamená aj redukciu zamestnancov v zmysle platnej legislatívy,“ dopĺňa Michal Figúr.

Podľa členov Asociácie pre recykláciu obalov je nutné upozorniť na tento stav, ak myslíme na ekológiu a záväzky voči našej spoločnosti.

Naša činnosť je jedným z hlavných  článkov k naplneniu cieľa miery recyklácie odpadov. Reálne si neviem predstaviť, čo sa stane, ak to skrátka neutiahneme a zavrieme. Naši členovia spracovávajú takmer 300 tisíc ton separovaného odpadu ročne,“ vysvetľuje Michal Figúr.

Ak v najbližšom období bude pretrvávať status quo, členovia sú rozhodnutí podniknúť ďalšie kroky.

Ľubica Turčanová, Black Apple

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo