Dlho očakávaná univerzálna nabíjačka sa v roku 2024 stane realitou

Autor Ján Jakubov, Ivana Janíková október 2022 -
Dlho očakávaná univerzálna nabíjačka sa v roku 2024 stane realitou EC - Audiovisual Service / Bogdan Hoyaux

Po odobrení Európskym parlamentom budú môcť spotrebitelia v EÚ čoskoro nabíjať elektronické zariadenia jedinou nabíjačkou.

Do konca roka 2024 budú musieť byť všetky mobilné telefóny, tablety a digitálne fotoaparáty predávané v EÚ vybavené nabíjacím USB portom typu C. Na jar 2026 sa začne táto povinnosť vzťahovať aj na všetky notebooky.

Nový právny predpis získal na októbrovej plenárnej schôdzi Európskeho parlamentu podporu 602 poslancov, pričom 13 zákonodarcov hlasovalo proti a 8 sa hlasovania zdržalo.

Ide o súčasť širšieho úsilia EÚ znížiť množstvo elektronického odpadu a motivovať spotrebiteľov k nákupu udržateľnejších výrobkov.

Mobily aj iné zariadenia

Po novom už spotrebitelia nebudú pri každej kúpe nového zariadenia potrebovať inú nabíjačku, pretože celú škálu malých a stredne veľkých prenosných elektronických zariadení budú môcť nabíjať rovnakou nabíjačkou.

Bez ohľadu na výrobcu budú musieť byť všetky nové mobilné telefóny, tablety, digitálne fotoaparáty, slúchadlá a slúchadlá s mikrofónom, vreckové herné konzoly a prenosné reproduktory, elektronické čítačky, klávesnice, myši, prenosné navigačné systémy, slúchadlá do uší a notebooky, ktoré sa dobíjajú pomocou kábla a pracujú s výkonom do 100 W, vybavené USB portom typu C.

Všetky zariadenia, ktoré podporujú rýchle nabíjanie, budú mať rovnakú rýchlosť nabíjania, čo používateľom umožní nabíjať svoje zariadenia akoukoľvek kompatibilnou nabíjačkou.

Podpora technologických inovácií

Keďže bezdrôtové nabíjanie je čoraz rozšírenejšie, Európska komisia bude musieť do konca roka 2024 harmonizovať požiadavky na interoperabilitu, aby sa predišlo negatívnemu vplyvu na spotrebiteľov a životné prostredie.

Tým sa tiež eliminuje tzv. efekt uzamknutia zákazníka, keď sa spotrebiteľ stáva závislým od jedného výrobcu či odkázaným na určitého dodávateľa technológie.

Lepšia informovanosť spotrebiteľov a možnosť voľby

Na nových zariadeniach sa budú nachádzať špeciálne štítky, ktoré budú spotrebiteľov informovať o charakteristikách nabíjania, čo im umožní zistiť, či je ich nabíjačka kompatibilná s kupovaným zariadením. Kupujúci sa tak budú môcť informovane rozhodnúť, či si nové elektronické zariadenie kúpia s nabíjačkou alebo bez nej.

Tieto zmeny povedú k častejšiemu opätovnému používaniu nabíjačiek a spotrebiteľom umožnia ušetriť ročne až 250 miliónov eur. To je suma, ktorú by inak minuli na nákup nabíjačiek, ktoré v skutočnosti nepotrebujú.

Za zmienku stojí, že zlikvidované a nevyužité nabíjačky predstavujú približne 11 000 ton elektronického odpadu ročne.

Vyhlásenie spravodajcu

„Spoločná nabíjačka sa v Európe konečne stane skutočnosťou! Na tieto pravidlá sme čakali viac ako desať rokov, ale konečne môžeme množstvo zo súčasných nabíjačiek nechať v minulosti. Tento nadčasový právny predpis umožňuje vývoj inovatívnych riešení nabíjania v budúcnosti a bude prínosom pre všetkých – od frustrovaných spotrebiteľov až po naše zraniteľné prostredie,“ povedal k tomu spravodajca návrhu v Európskom parlamente Alex Agius Saliba (S&D, MT).

„Toto je zložité obdobie pre politiku, ale ukázali sme, že EÚ nedošli nápady a riešenia na zlepšenie života miliónov ľudí v Európe a neprestáva tak inšpirovať ostatné časti sveta, aby príklad nasledovali,“ zdôraznil.

Ďalší postup

Po Európskom parlamente musí smernicu formálne schváliť aj Rada (ministrov) EÚ. Do platnosti vstúpi dvadsať dní po jej uverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Členské štáty budú mať potom 12 mesiacov na transpozíciu smernice do svojho vnútroštátneho práva a od uplynutia tejto lehoty na transpozíciu ďalších 12 mesiacov na začatie jej uplatňovania.

Nové pravidlá sa nebudú vzťahovať na výrobky uvedené na trh pred dátumom začatia uplatňovania smernice.

Súvislosti

V priebehu posledných desiatich rokov Parlament opakovane vyzýval na zavedenie univerzálnej nabíjačky.

Napriek predchádzajúcim snahám o spoluprácu s priemyselným odvetvím s cieľom znížiť počet mobilných nabíjačiek dobrovoľné opatrenia nepriniesli európskym spotrebiteľom žiadne konkrétne výsledky. Príslušný legislatívny návrh napokon Komisia predložila 23. septembra 2021.

Ján Jakubov, Ivana Janíková

Európsky parlament

 

Zhrnutie

  • Spoločná nabíjačka pre všetky mobilné telefóny a tablety prínosná pre životné prostredie i spotrebiteľov,
  • USB port typu C ako nový štandard pre prenosné zariadenia s vysokou kvalitou nabíjania a prenosu,
  • spotrebitelia sa sami rozhodnú, či si novú elektroniku kúpia spolu s nabíjacím zariadením alebo bez neho.

 

Užitočné odkazy

Schválené znenie (04.10.2022)

Videozáznam rozpravy (04.10.2022)

Tlačová konferencia za prítomnosti spravodajcu (04.10.2022)

Priebeh prerokúvania – smernica o rádiových zariadeniach: spoločná nabíjačka pre elektronické zariadenia

Profil spravodajcu: Alex Agius Saliba (S&D, MT)

Think Tank EP: Brífing o jednotnej nabíjačke pre elektronické zariadenia

Multimediálne centrum EP – spoločná nabíjačka

Nové mobilné zariadenia na trhu EÚ budú musieť do konca roka 2024 zahŕňať nabíjací port USB-C © PheelingsMedia/Adobe Stock

 

   
   

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo