Navrhnite fototermiku tak, aby ste boli spokojní aj v budúcnosti

Autor Paper Life október 2022 -

Slnečné kolektory slúžia na ohrev vody, podporu vykurovania a ohrev bazénov.

Pri návrhu individuálneho solárneho systému treba rozmýšľať do budúcnosti a upresniť si zopár detailov hneď na začiatku.

Najprv si treba ujasniť, na aký účel môžete fototermiku (FT) využiť, pretože niektorí zákazníci majú stále skreslenú predstavu o využiteľnosti termických solárnych (slnečných) systémov. Vo väčšine prípadov si ju mýlia s fotovoltikou (FV), a tým pádom očakávajú výrobu elektrickej energie.

Slnečné termické kolektory zohrievajú vodu oveľa efektívnejšie, ako by to dokázal slnkom vyrobený elektrický prúd zo solárnych panelov.

Energiu z termických kolektorov vyrobenú zadarmo pomocou slnka môžete využiť na ohrev teplej úžitkovej vody (TÚV), podporu vykurovania alebo ohrev vody v bazénoch. Informuje o tom vedúci obchodného oddelenia spoločnosti ThermoSolar Tomáš Jančařík.

1. Koľko kolektorov potrebujete na ohrev TÚV v rodinnom dome

,,Pri návrhu systému pre rodinné domy rátame s kolektorovou plochou 1,2 až 1,5 m2 na jedného obyvateľa, pričom na jeden meter štvorcový kolektorovej plochy pripadá 50 až 60 l objemu bojlera, z čoho vychádzajú naše dve najviac predávané zostavy,“ hovorí T. Jančařík.

„Najmenšia ponúkaná zostava, ktorá sa skladá z dvoch kolektorov TS 300 s celkovou absorpčnou plochou 3,56 m2 spolu s 200 l solárnym zásobníkom, je vhodná pre menšiu domácnosť s 2—3 osobami na prípravu teplej vody. Druhá najviac predávaná zostava pozostávajúca z troch kolektorov TS 300 spolu s 300 l zásobníkom, je vhodná pre 4 až 5 osôb,“ vysvetľuje.

TS300Kolektor TS 300 (rez)

Dodáva, že veľakrát sa zákazníci pýtajú, prečo potrebujú väčší zásobník, než aký mali doteraz. Napríklad ak v minulosti mali cca 120 l zásobník ohrievaný elektrickou špirálou, teraz budú potrebovať 200 l solárny zásobník.

Je to preto, lebo solárny zásobník má niekoľko špecifických vlastností, ktoré mu umožňujú efektívne plniť jeho úlohu a nemôže byť nahradený akýmkoľvek zásobníkom.

Musí byť schopný kedykoľvek absorbovať solárnu energiu a uchovať ju aj počas kritických dní (zamračené, nárazová nadspotreba vody a podobne) a v prípade potreby musí umožniť núdzový dohrev, ale len v nevyhnutnom objeme svojej zásoby.

Na druhej strane, plynový alebo elektrický bojler je zásobovaný energiou 24 hodín denne potom stačí aj menší objem.

zasobnÝkSchéma zásobníka s elektrickou špirálou

 2. Koľko kolektorov potrebujete na podporu vykurovania v rodinnom dome

„V prvom rade si treba uvedomiť, že slnečné kolektory môžu byť iba doplnkovým energetickým zdrojom pre vykurovanie budov, najmä rodinných domov, pretože vykurovať potrebujeme hlavne v zime, keď je intenzita slnečného žiarenia najnižšia,“ pripomína T. Jančařík z ThermoSolaru.

Aby systém fungoval efektívne, musí podľa neho splniť niekoľko podmienok: budova musí byť dobre tepelne zaizolovaná, preto by malo ísť o nízkoenergetický alebo pasívny štandard.

V niektorých prípadoch sa ale oplatí solárnu podporu vykurovania inštalovať aj do dodatočne zateplených budov. Existujúce radiátory sa potom stanú predimenzovanými a stačí ich prevádzkovať pri nižších teplotách.

Ďalej, dom musí mať nízkoteplotný vykurovací systém (podlahové, stenové alebo stropné vykurovanie), dostatočný objem zásobníka a adekvátny počet kolektorov (napr. na 120 m2 plochy – min. 800 l zásobník a 8 kolektorov TS300).

 3. Akú kolektorovú plochu potrebujete na ohrev bazéna

V tomto prípade sú dve situácie. Na ohrev vonkajších nekrytých bazénov treba inštalovať kolektory s plochou rovnajúcou sa približne polovici plochy bazéna.

V prípade interiérových bazénov sa plocha kolektorov rovná 80 až 100 % plochy hladiny, pretože tieto bazény nemajú priame zisky od slnka.

Každá ušetrená kWh sa počíta, a preto je vhodné spojiť ohrev bazéna s podporou vykurovania.

Investícia do budúcnosti

,,Solárne termické kolektory sú dobrou investíciou do budúcnosti, lebo nielenže šetria peniaze za teplo, ale získané teplo nezanecháva žiadnu ekologickú stopu v podobe znečistenia životného prostredia. Ide o čistú výrobu tepelnej energie,“ konštatuje T. Jančařík.

„Vďaka bezemisnej prevádzke a možnosti získania príspevku z programu Zelená domácnostiam sú práve slnečné kolektory najvhodnejšou investíciou nielen z dôvodu šetrenia nákladov na ohrev vody, ale aj z hľadiska životného prostredia, ktorého ochrana je v dnešnej dobe na prvom mieste. Čo sa týka prevádzkových nákladov, tak v porovnaní s inými technológiami sú takmer nulové,“ uzatvára.

Paper Life

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo