Slováci cestujú viac ako pred covidom. Dopyt po zájazdoch rastie rýchlejšie ako v Česku

Autor OTS február 2023 -
Pláž Kaputas v oblasti Antalye, Turecko Pláž Kaputas v oblasti Antalye, Turecko Pixabay

Predaj zájazdov First Minute sa začal rozbiehať začiatkom roka, pričom dopyt výrazne prekročil porovnateľné obdobie pred covidom.

V porovnaní s januárom 2019 bol na Slovensku dopyt po letnej dovolenke viac ako dvojnásobný a rástol výrazne rýchlejšie ako v Česku.

„Na rozdiel od minulého roka klienti nechcú čakať s kúpou letných zájazdov. Tento trend je na Slovensku ešte výraznejší ako v susednej Českej republike. Tam rastie dopyt v porovnaní s rokom 2019 približne o 15 %, na Slovensku je rast viac ako stopercentný,“ hovorí Jan Bezděk, hovorca cestovnej kancelárie Fischer.

First Minute okrem zliav a bonusov prináša zákazníkom aj lepší výber destinácií, hotelov a špecifických typov izieb, ktoré sa vypredávajú so značným predstihom.

Záujem o cestovanie sa odráža aj v tom, koľko sú klienti ochotní minúť na dovolenku. Priemerná cena sa v súčasnosti pohybuje okolo 900 EUR, čo je približne o 10 % viac ako v roku 2019.

Preferencie dovolenkárov

„Z aktuálneho nákupného správania vyplýva, že Slováci uprednostňujú štyri- až päťhviezdičkové hotely so stravovaním vo forme all inclusive, ubytovanie v rozmedzí 8 – 12 dní počas letných prázdnin a v priemere sú ochotní zaplatiť 900 EUR na osobu,“ vysvetľuje Alica Šipošová, hovorkyňa cestovnej kancelárie Kartago Tours.

Najžiadanejšou destináciou je v súčasnosti s veľkým náskokom Turecká riviéra, za ňou nasledujú Tunisko, egyptská Hurghada, Rodos a prvú päťku uzatvára Bulharsko.

„Naše portfólio zájazdov do Grécka sme rozšírili o krásne oblasti Preveza a Lefkada, ktoré návštevníkom ponúkajú romantické zátoky, tyrkysové more s nádychom exotiky a zaujímavé fakultatívne výlety,“ informuje ďalej A. Šipošová.

„Letnú ponuku zájazdov sme oživili o balkánske destinácie Čierna Hora a Albánsko, ktoré sa za posledné roky stali vyhľadávaným cieľom dovolenkárov,“ dodáva Jan Bezděk z CK Fischer.

Nároky a výhody

Výrazne sa zmenilo nákupné správanie klientov. V súčasnosti oveľa viac ako predtým požadujú istotu a záruku, že s predčasným nákupom nič neriskujú.

„Vo First Minute garantujeme klientom, že môžu zrušiť zájazd do 30 dní pred odchodom, a to len na základe vlastného rozhodnutia. Nebudeme od nich žiadať dôvody a všetky peniaze im vrátime,“ vysvetľuje hovorca CK Fischer.

Rovnaké výhody ponúka svojim klientom aj cestovná kancelária Kartago tours, ktorá rovnako ako CK Fischer patrí do skupiny DER Touristik SK. Tá je v počte predaných klientov lídrom na slovenskom trhu v rámci cestovného ruchu.

First Minute sa tradične spája s cenovými výhodami, kde klienti môžu ušetriť stovky EUR vďaka atraktívnym zľavám pre dospelých aj deti. Najväčšie výhody platia obvykle do 15. februára.

OTS

      Porovnanie 2023 verzus minulé roky:

      Počet klientov oproti januáru 2019: + 130 % (v ČR + 15 %)
      Počet klientov oproti januáru 2022: + 250 % (v ČR + 144 %)
      Priemerná dĺžka trvania zájazdu: 8 – 12 dní
      Najvyhľadávanejší typ ubytovania: 4* hotel s balíkom all inclusive
      Priemerná cena / leto 2023: 900 EUR (leto 2019: 800 EUR)

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo