Ako sa zorientovať vo veľkom výbere chladničiek

Autor PRime Time marec 2023 -
Ako sa zorientovať vo veľkom výbere chladničiek LG

Chystáte sa vybrať si chladničku do svojej domácnosti? Daniel Dobeš, odborník značky Datart, prezradil, o aké chladničky je najväčší záujem a na čo je pri ich výbere dobre upriamiť pozornosť.

Investujú Slováci častejšie do samostatne stojacej, vstavanej či americkej chladničky? Uprednostňujú úspornejšie varianty? Práve na energetické triedy spotrebičov prihliada čoraz viac zákazníkov a to nielen na Slovensku.

Pri súčasnej inflačnej kríze to však nie je prekvapením, keďže ceny energií vzrástli aj o polovicu. Práve chladničky sú spotrebičom, ktorý je zapojený v elektrine 24 hodín, 7 dní v týždni. Preto je vhodné zvážiť výmenu staršej chladničky za úspornejší variant.

Kombinované chladničky sú evergreenom

Prvenstvo v popularite vyhrávajú voľne stojace kombinované chladničky s mrazničkou v dolnej časti. Výška chladničky, ktorú má väčšina domácností vo svojej kuchyni, je 185 cm až 200 cm.

Pri výbere farby chladničky zohráva hlavnú úlohu dekor kuchynskej linky. Najčastejšie volenou farbou je však biela a nerezová vo farebnej úprave inoxlook.

„Zákazník má dnes takmer neobmedzený výber modelov či kategórií chladničiek. Pri kúpe treba brať do úvahy aj počet členov rodiny, ktorí budú chladničku používať. Pre väčšie rodiny odporúčam chladničky vysoké nad 200 cm,“ hovorí Daniel Dobeš, produktový manažér veľkých domácich spotrebičov značky Datart.

„Klasická šírka chladničiek je 60 cm, ale v ponuke sú aj XXL modely so šírkou 70 cm. Rozdiel 10 cm je citeľný a praktickosť chladničky naberá úplne iný rozmer,“ konštatuje.

Úsporný spotrebič je investíciou

Reakciou na vysokú infláciu a rastúce ceny by mala byť kúpa spotrebiča s nižšími nárokmi na spotrebu energie. Investovať do nových spotrebičov s menšou energetickou záťažou sa oplatí.

„Denne sa stretávam so zákazníkmi, ktorí pri kúpe chladničky pozerajú najmä na jej úspornosť. Pri klasických chladničkách odporúčam investovať do energetickej triedy A, ktorá je najúspornejšia,“ radí D. Dobeš.

Pri takzvaných amerických chladničkách je však podľa neho nutné počítať s vyššou energetickou náročnosťou. „‚Amerikyʻ s energetickou triedou A a B sú finančne náročnejšie a ich výber je obmedzený. Preto v tomto prípade odporúčam ísť do energetickej triedy C a D,“ dodáva produktový manažér.

Datart pomáha s výberom

Vo všetkých dvadsiatich predajniach Datartu na Slovensku poskytujú elektrošpecialisti poradenstvo zrozumiteľné aj laikovi a odpovedia na všetky otázky, ktoré zákazníka zaujímajú. Ide o službu Chytrart, v rámci ktorej mu nájdu čo najlepšie riešenie pri výbere chladničky či iného spotrebiča vzhľadom na potreby kupujúceho.

K službám tejto značky pre zákazníkov patrí aj Dopravart – doprava spotrebiča do bytu zákazníka prakticky kamkoľvek a na ktorékoľvek poschodie spolu s inštaláciou, sprevádzkovaním či zberom starého spotrebiča na ekologickú likvidáciu.

Ďalšou službou je služba expresného nákupu cez internet Rýchlart, pri ktorej si zákazník môže vyzdvihnúť výrobok objednaný z e-shopu do 30 minút v predajni bez poplatku.

Kristína Šebová, PRime Time

chladnička rsz stitok2

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo