Hospodársky rozvoj stojí aj na veľkých dátach. Slovenské firmy ich analyzujú málo

Autor Anna Vojteková marec 2023 -
Hospodársky rozvoj stojí aj na veľkých dátach. Slovenské firmy ich analyzujú málo Pixabay / Gerd Altmann

S analýzou „big data“ pracuje na Slovensku len niečo vyše päť percent firiem, čo je asi tretina európskeho priemeru.

Slovenské firmy sa v oblasti digitálnej konkurencieschopnosti prepadli za uplynulých desať rokov skoro až na chvost Európy. Kým ešte pred pár rokmi sme v tejto oblasti boli na 15. mieste v rámci EÚ, za dekádu sme sa zosunuli o niekoľko priečok nižšie.

Nelichotivé 23. miesto v rámci Únie mohla podľa spoločnosti Enehano okrem iných faktorov spôsobiť aj slabá práca firiem s veľkými dátami. S tými podľa európskych štatistík pracuje len 5 % slovenských firiem.

Odborníci zo spoločnosti Enehano sú však presvedčení, že práve správna analýza dát je často základom úspechu firiem a následne aj ekonomického rastu krajiny.

Čo sú veľké dáta

V každodennom živote jednotlivci, ale aj firmy čoraz viac využívajú smart technológie, digitálne zariadenia, aplikácie či lokalizačné služby. Tie zbierajú informácie o používateľoch, pričom každý deň vyprodukujú obrovské množstvo údajov. Ide o takzvané veľké dáta.

Podľa odhadov Európskej komisie by mohol globálny objem údajov vzrásť do roku 2025 o 530 % v porovnaní s rokom 2018. Aktívna práca s týmtito dátami a ich vyhodnocovanie vytvára základ nielen pre rast firiem, ale aj samotnej ekonomiky.

Dáta sú neoddeliteľnou súčasťou našej ekonomiky. Okrem iného umožňujú 360-stupňový pohľad na zákazníkov, od ktorých je každá firma závislá. Poznať ich správanie a preferencie môže v konkurenčnom boji posunúť dopredu nielen firmy, ale následne celú spoločnosť,“ vysvetľuje Eduard Gers zo spoločnosti Enehano.

Veľké dáta u nás analyzuje mizivé percento firiem

Analýza veľkých dát je tak ďalšou výzvou, pred ktorou budú v nasledujúcom období stáť európske a aj samotné slovenské firmy. Posledné štatistiky hovoria o tom, že s analýzou veľkých dát pracuje na Slovensku len niečo vyše 5 % firiem, čo je asi tretina európskeho priemeru.

Správna interpretácia veľkých dát pritom pomáha firmám adresnejšie reagovať na potreby zákazníkov, nastaviť firmám efektívnejšie procesy, stratégiu, dosiahnuť vyššiu produktivitu.

Údaje zozbierané o používateľoch digitálnych technológií, de facto teda o zákazníkoch či občanoch, sú ústredným prvkom fungovania aplikácií a platforiem, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života, ale aj hospodárstva,” objasňuje Eduard Gers.

Dáta môžu pomôcť znížiť prevádzkové náklady firiem a inštitúcií, môžu predikovať objem predaja alebo potrebu údržby vo výrobných podnikoch. Lepšie využitie priemyselných údajov zasa otvára priestor pre inovácie. Práca s nimi tak môže napomôcť ekológii, ako aj hospodárskej obnove a rastu,” vysvetľuje.

Veľké dáta súvisia aj s digitálnymi zručnosťami

Dáta sú zároveň nevyhnutné pri vývoji umelej inteligencie, resp. pri strojovom učení, čo je tiež jedna z kľúčových oblastí v rámci digitálnej transformácie. Kladie na ne dôraz aj Stratégia digitálnej transformácie Slovenska 2030.

Zber dát však ide ruka v ruke aj s digitálnymi zručnosťami, ktoré sú základným predpokladom pre úspech každej firmy či celej spoločnosti. Podľa Indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) 2022 však základnou úrovňou digitálnych zručností disponuje len 55 percent Slovákov.

Anna Vojteková, PR Clinic

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo