Haleon v Leviciach za 10 rokov strojnásobil výrobu zubnej pasty a stále znižuje svoju environmentálnu stopu

Autor Hedviga Péliová, Kristína Šebová marec 2023 -

Závod vyrába produkty značiek ako Sensodyne, Parodontax a Aquafresh.

Haleon Levice, najväčší výrobný závod pre produkty starostlivosti o ústne zdravie globálnej spoločnosti Haleon, oslávil Svetový deň ústneho zdravia spoločne so zástupcami Európskeho parlamentu, Ministerstva hospodárstva SR a Ministerstva životného prostredia SR.

Levický závod, ktorý má vo svojom portfóliu špičkové svetové značky vrátane Sensodyne, Parodontax a Aquafresh, za ostatných desať rokov strojnásobil objem výroby zubných pást. Zubným pastám vyrábaným na Slovensku dôverujú zákazníci vo viac ako 100 krajinách sveta.

Produkty, ktoré pomáhajú

Haleon patrí medzi svetových lídrov v oblasti osobnej zdravotnej starostlivosti s veľkým portfóliom popredných značiek, ktoré pomáhajú miliardám ľudí na celom svete v lepšej starostlivosti o zdravie. Pomáhajú ľuďom aj zvládať prvotné príznaky ochorení a zároveň ponúkajú účinnú prevenciu.

Asi 3,5 miliardy ľudí trápia rôzne symptómy, ako je citlivosť zubov, krvácanie ďasien alebo erózia zubnej skloviny. So zdravotnými problémami v ústnej dutine zápasí v určitom období svojho života väčšina ľudí.

V rámci Svetového dňa ústneho zdravia spoločnosť Haleon, ako jedna z popredných poskytovateľov produktov pre starostlivosť o ústnu hygienu zdôrazňuje, že väčšine symptómov sa dá predchádzať pravidelnou starostlivosťou o zuby a absolvovaním preventívnych prehliadok u zubárov.

Zdravý úsmev aj lepšie životné prostredie

Cieľom spoločnosti Haleon je znížiť emisie uhlíka, zvýšiť trvalú udržateľnosť obalov pre produkty, zodpovedne a udržateľne získavať, vyrábať a používať suroviny, ako aj znížiť množstvo odpadu a spotrebu vody pri výrobe produktov.

Závod v Leviciach realizuje viaceré projekty za účelom dosiahnutia nulových emisií uhlíka do roku 2025, čím podporí globálne ambície spoločnosti Haleon.

  • Supply Hub, unikátny podnikateľský model levického závodu, pomáha v znižovaní emisií uhlíka tým, že kľúčoví dodávatelia pre obalový materiál a logistiku hotových výrobkov sídlia priamo v susedstve závodu, čím závod zabezpečil elimináciu uhlíkových emisií z prepravy.
  • Závod využíva 100 % energie z obnoviteľných zdrojov od roku 2015 a znižuje spotrebu zemného plynu.
  • V roku 2020 závod dosiahol nulový odpad na skládku. To znamená, že všetok odpad sa buď opätovne použije, recykluje alebo spáli. Ďalším krokom je zvýšenie obehového hospodárstva odpadu.
  • Optimalizácia výrobných a umývacích procesov viedla k zníženiu spotreby vody o 18 % na 1 tonu vyrobenej zubnej pasty.

Každý rok na celom svete končia miliardy prázdnych túb zo zubných pást v odpade. A väčšina z nich skončí na skládkach. V Leviciach bola prvá zubná pasta vyrobená v plne recyklovateľnej tube a v krabičke z recyklovaného materiálu v roku 2021.

Zámerom levického závodu je nastaviť väčšinu svojho portfólia zubných pást na recyklovateľný laminát do konca roka 2023.

Udržateľná produkcia

Riaditeľ závodu v Leviciach Renzo Codecà povedal: „Náš tím, ktorý tvorí 540 vysokokvalifikovaných pracovníkov, dosahuje úspechy aj v oblasti znižovania negatívneho dopadu na životné prostredie, čo ma nesmierne teší. Za ostatných 10 rokov sme investovali do rozvoja nášho závodu, čo viedlo k strojnásobeniu objemu výroby zubnej pasty.

Informoval, že v súčasnosti závod každú minútu vyrobí 1 000 túb zubnej pasty, pričom produkty dodáva do viac ako 100 krajín sveta.

„Našou ambíciou je pokračovať v rozvoji nášho podnikania udržateľným spôsobom a prispieť tak k starostlivosti o zdravie ľudí a zdravie našej planéty,“ dodal R. Codecà.

Rozvoj výroby

Postupným rozširovaním výroby spojeným so zvýšením výrobnej kapacity sa závod v Leviciach stal najväčším výrobcom zubnej pasty spoločnosti Haleon.

V súčasnosti výroba zubnej pasty v Leviciach prebieha za pomoci 17 veľkokapacitných mixérov a 15 plniacich liniek. Levický závod zastrešuje až 40 % globálneho obchodu spoločnosti Haleon v segmente starostlivosti o ústne zdravie.

Ďalším úspechom závodu je získanie certifikátu Top Employer Slovakia druhý rok po sebe (2022 a 2023).

Závod plánuje aj ďalšie investície zamerané na zníženie emisií uhlíka, spotreby vody a elektriny, ako napríklad inštaláciu tepelných čerpadiel alebo inštaláciu fotovoltaických panelov.

Zároveň sa chce zamerať aj na posilnenie výskumných a vývojových kapacít v Leviciach vzhľadom na rozvojový potenciál závodu a súčasné vedúce postavenie v dodávateľskej sieti spoločnosti.

O spoločnosti Haleon

Je celosvetovým lídrom v oblasti starostlivosti o ústne zdravie s portfóliom značiek, ktorým dôverujú milióny spotrebiteľov na celom svete. Skupina zamestnáva viac ako 22 000 ľudí na 170 trhoch.

Portfólio produktov zahŕňa päť hlavných kategórií, ktorými sú:

  • starostlivosť o ústnu hygienu,
  • úľava od bolesti,
  • zdravie dýchacích ciest,
  • zdravie tráviaceho traktu,
  • vitamíny, minerály a výživové doplnky (VMS).

Tradičné značky spoločnosti ako Advil, Sensodyne, Panadol, Voltaren, Theraflu, Otrivin, Polident, Parodontax a Centrum sú založené na vedeckých poznatkoch, inováciách a hlbokom porozumení potrieb zákazníka.

Haleon je zároveň vedúcou spoločnosťou na trhu voľnopredajných zdravotníckych výrobkov v strednej a východnej Európe. V regióne EMEA/LatAm zamestnáva viac ako 2 100 ľudí, ktorí pracujú v 34 krajinách, 7 časových pásmach a hovoria 32 jazykmi, takže ide o jednu z najrozmanitejších obchodných jednotiek firmy.

Hedviga Péliová, Haleon

Kristína Šebová, Prime time

haleon v leviciach rsz

Svetový deň ústneho zdravia 2023 v spoločnosti Haleon. Na foto zľava:
• Agnieszka Kępińska-Sadowska, vedúca korporátnych vzťahov Haleonu pre CEE
• Hedviga Péliová, komunikačná manažérka závodu Levice
• Magdaléna Veselá, štátny radca pre cirkulárnu ekonomiku, Ministerstvo životného prostredia SR
• Annamária Oravkinová, Ministerstvo životného prostredia SR, odbor odpadového hospodárstva
• Mária Brozmanová, poradkyňa pre zdravotnú politiku, Stále zastúpenie Slovenskej republiky pri EÚ v Bruseli
Özlem Kaynak, generálna manažérka Haleonu pre Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko
Renzo Codecà, riaditeľ závodu
Peter Švec, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR
• Slávka Volentičová, odborná asistentka, Ministerstvo hospodárstva SR
Mária Malová, zástupkyňa stálej predstaviteľky Slovenskej republiky pri EÚ v Bruseli
• Harald Boerekamp, riaditeľ korporátnych vzťahov spoločnosti Haleon pre EÚ
Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu
• Viera Čeplíková, asistentka poslanca Európskeho parlamentu Ivana Štefanca
• Marcel Suja, asistent poslanca Európskeho parlamentu Ivana Štefanca
• Michal Mojto, asistent poslankyne Európskeho parlamentu Moniky Beňovej

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo