Koľko míňajú Slováci za obed a aké prepitné nechávajú? Zmapovala to platobná aplikácia

Autor Zuzana Vrbová marec 2023 -

Aký je rozdiel medzi hosťami reštaurácií v Česku a na Slovensku? Kde platia za obedy viac a kto dáva štedrejšie prepitné? Odpovede priniesol prieskum realizovaný s pomocou aplikácie Qerko.

Česká firma Qerko priniesla na jar minulého roka na stoly slovenských reštaurácií komfortné platby pomocou QR kódov. Teraz, takmer po roku, porovnáva rozdiely v správaní svojich používateľov počas obedňajšej špičky.

Najväčší rozdiel medzi Čechmi a Slovákmi je podľa aplikácie Qerko v sume, ktorú minú za obed práve pri používaní aplikácie. Česi počas obeda zaplatia v priemere 270 Kč, teda približne 11,20 eura, Slováci 8,40 eura.

Česi pritom platia v rámci obeda v priemere za 2,5 položky, Slováci za 1,6 položky. A napokon – českí používatelia nechávajú personálu prepitné v priemere 6,2 % z hodnoty účtu, slovenskí 4,5 %.

Menučkoví klienti dávajú nižšie prepitné

„Hovorí sa, že prepitné by malo tvoriť desať percent z celkovej sumy. My však dlhodobo sledujeme, že prostredníctvom Qerka ľudia nechávajú personálu v priemere 7 %. Počas obeda však výška prepitného klesá približne o jedno percento,“ komentuje Viktor Tecl, country manager Qerko na Slovensku.

„Aj keď náklady na každodenný život v týchto dňoch citeľne rastú, vidíme, že hostia dávajú personálu prepitné v podobnej výške ako pred rokom. Teší nás, že návšteva reštaurácie je pre našich používateľov stále dôležitá,“ dodáva.

Česi a Slováci majú podobné spôsoby platenia

Česi a Slováci zapojení do prieskumu boli navzájom podobní v používaní rôznych platobných metód. Pri oboch skupinách bolo hlavnou metódou platenia Qerko ApplePay, a to jednotne v 55 % prípadov. Pri 30 % platieb ďalšou metódou, GooglePay, vedú slovenskí používatelia pred Čechmi o šesť percentuálnych bodov.

Bankové karty využívajú používatelia oboch národov takmer rovnako – so 16 % vedú Česi pred Slovákmi o 1 percentuálny bod. Používatelia v Českej republike využívajú v 5 % prípadov aj iné metódy, ktoré Slováci nevyužívajú vôbec.

Do aplikácie Qerko sú dnes už integrované aj stravovacie karty ako napr. Sodexo, Up, Edenred, Benefit Plus, Naše stravenka.

„Zaznamenávame rastúci trend vo využívaní Qerka, vďaka ktorému sa posúvame čoraz ďalej od Bratislavy. Očakávame, že v tejto sezóne bude popularita Qerka na Slovensku rásť aj napriek hospodárskej recesii,“ hodnotí V. Tecl rozvoj tejto platobnej služby.

O aplikácii Qerko

Táto mobilná aplikácia umožňuje zákazníkom pomocou QR kódu okamžite zaplatiť za objednávku v reštaurácii. Každý môže zaplatiť to, čo skonzumoval. Už žiadne „spolu alebo zvlášť – a poprosím vás k pokladni“. Čas ušetria zákazníci aj obsluha.

Služba je prepojená s pokladničným systémom, takže všetky platby prichádzajú priamo do pokladne a obsluha ich vidí. Netlačia sa pritom zbytočné účtenky.

Aplikácia, licencovaná aj Českou národnou bankou, zároveň umožňuje stravovacím podnikom vyhodnocovať dáta, spoznať svojich zákazníkov a ponúknuť im vernostné bonusy.

Qerko dokáže transformovať údaje o platbách na poznatky o správaní zákazníkov v reštaurácii a komunikuje so systémom CRM, z ktorého je možné následne automatizovať plánovanie kampaní na segmentovanie zákazníkov na základe ich nákupného správania.

Do rozširujúceho sa zoznamu podnikov so zavedeným Qerkom pribudla nedávno ďalšia prevádzka – pobočka fastoodového reťazca Burger King na Laurinskej v Bratislave. Popri  klasickom „take away“ si tam zákazníci môžu objednať aj zvýhodnené Qerko menu.

Zuzana Vrbová, Prime time

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo